Yaşam

Yem sanayisi düşüncesince avlanan İsrail sazanı balıkçılara dirimlik sağlıyor

Samsun'da deniz kulağı ve baraj göllerinde popülasyonunun azaltılması ve balıkçılara menfaat sağlanması gibi yaşama geçirilen plan kapsamında istilacı İsrail sazanı avcılığı başladı.

Yem sanayisi düşüncesince avlanan İsrail sazanı balıkçılara dirimlik sağlıyor
22-12-2021 12:38
Samsun

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, Kızılırmak ve Yeşilırmak deltasında mevcut deniz kulağı göller ile baraj göllerindeki domestik balıkların husye ve yavrularıyla beslenerek dominant cins biçimine mevrut İsrail sazanı popülasyonunun azaltılması bunun şeklinde "İsrail Sazanı ile Mücadele ve Kooperatiflerin Güçlendirmesi Projesi" yaşama geçirildi.

İsrail sazanının avlanıp yağ fabrikalarına gönderilerek balık yemi sanayisinde kullanılması ve balıkçıların sağlık kazanması düşüncesince Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının (DOKAP) yardımıyla tahsil edilen 36 ila 40 milim açıklığa ehil fanyalı sürdürme ağları, balıkçılara parasız yerine dağıtıldı. Proje kapsamında dü antipatik iklim kaynağı kuruldu.

Projenin devamında, İsrail sazanının avlandığı göl ve barajlara pullu sazan ve filinta sazan kabilinden domestik cins balıklar salınarak popülasyonları artırılacak.

Göllerde günde averaj 200 kilo İsrail sazanı avlayan balıkçılar, bunları oyun fabrikalarına kilogramı 1,75 liradan satıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, istilacı İsrail sazanının domestik balık türlerinin yumurtalarına zat yumurtalarını bırakarak döllenmesini sağlayıp pullu sazanın yöntemini değiştirdiğini, konuşu kıymeti mevcut balıkların yavrularını yiyerek popülasyonlarının da azalmasına hastalık bulunduğunu söyledi.

Bunun önüne geçilmesi düşüncesince İsrail sazanı ile savaş edilmesi icap ettiğini dile getiren Sağlam, DOKAP'ın yardımıyla plan hazırlayarak 25 balıkçıya ağ dağıttıklarını belirtti.

Projenin 3 sene süreceğine dikkati çekici Sağlam, "Amacımız, İsrail sazanının göllerde edisyon dibine almış olduğu konuşu kıymeti erdemli balıkları kurtarmaktır. Aynı sürede avlanan İsrail sazanını da ekonomiye vermek istiyoruz. Normalde el ortada İsrail sazanının tüketimi namevcut fakat balık yemi yerine oyun fabrikalarına satılarak balıkçı kooperatifi üyelerine menfaat sağlanmasını arzuladık. Bu halde göllerimizde konuşu kıymeti erdemli balıkların üremesini sağlayarak popülasyonunu artırmayı hedefledik." ifadelerini kullandı.

Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Taşkın da İsrail sazanı göllerde başka balıkların yumurtalarıyla beslendiği düşüncesince pullu sazan ve ak balıkta gözle görülmekte eksilme bulunduğunu vurgulayarak, plan kapsamında yılda 150 titrem yöresinde İsrail sazanı avlamayı hedeflediklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?