Yaşam

Yağışların azlığı dolayısıyla büyümeyen 'döküntü elmalar' ürün suyu oluyor

Konya'nın Bozkır ilçesinde, yağışların az olması dolayısıyla tam büyüklüğe ulaşamayan "döküntü" elmalar, alıntı merkezlerinde toplanarak sonuç suyu üreten fabrikalara ulaştırılıyor.

Yağışların azlığı dolayısıyla büyümeyen 'döküntü elmalar' ürün suyu oluyor
28-10-2021 13:04
Konya

Ülke genelinde yaşanmış bulunan kuraklık, tarım sektörünü de menfi etkiliyor. Yağışların az olması zımnında tam büyüklüğe ulaşamayan ve "döküntü" şekilde vasıflandırılan elmaların payı da arttı.

Yaklaşık 25 bin titrem elma üretiminin bulunduğu Konya'nın Bozkır ilçesinde, bu sene imal edilen elmaların tahminî 8 bin tonu "döküntü" düzeyinde kaldı.

Bozkır ilçesine ilişkin mahallelerden ve bitişik ilçelerden getirilen "döküntü" şekilde vasıflandırılan elmalar, ilçede mevcut merkezlerde toplanıyor. Elmaların elan sonradan sonuç suyu üreten fabrikalara ulaştırılarak, sonuç suyuna dönüşmesi sağlanıyor.

Bozkır'da süprüntü elma toplayan Ali Cebeci, AA muhabirine, tahminî 10 senedir süprüntü elma alımı işini yaptığını söyledi.

Köylülerin bahçelerinden topladıkları elmaları alıntı merkezlerine getirdiğini tabir fail Cebeci, "Biz de bu elmaları alıp değerlendiriyoruz. Yaptığımız bu işle dökülen ve toprağa düşecek elmaları çürümeden değerlendirip, sonuç suyu peyda etmek amacıyla fabrikalara ulaştırıyoruz. Köylümüz de bu halde ürünleri boşa gitmeden iktisadi manada faydalanıyor." dedi.

Cebeci, bu sene sabık seneye oldukça elan aşkın "döküntü elma" geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yağışların az olması zımnında bu sene elmalar küçük kaldı. Elmalar daim döküntüye gidiyor. Bölgemizde az elan sandığa tek elma girmiyor ve daim döküntüye gidiyor. Elmalar, küçük kalınca boşa gitmemesi düşüncesince dalından çırpılıp döküntüye getiriliyor. Üreticinin niteliğine uyarınca birtakımı traktörle, birtakımı hususi araçlarıyla, birtakımı çuvalla ve poşetle getiriyor. Sizin anlayacağınız çürüyüp ekonomiye yardımı mümteni ürünler, çürümeden bizlere ulaştırılarak ekonomiye kazandırılıyor."

Döküntü elmanın kilosunu 90 kuruştan aldıklarını özetleyen Cebeci, şu anne derece 300 tona benzeyen süprüntü elma aldığını bildirdi.

"Elmalarımız epope yapamadığı düşüncesince esbak seneye oldukça ağır manada döküntüye gidiyor"

Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk de ilçede 40 bin dekar bölgede sonuç üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Elmanın da bölgede yetiştirilen esas ürünlerden bulunduğunu aktaran Öztürk, "Bu sene ilçemizde yaz yağmurları yağmadı ve su payı ceninisakıt bulunan ağaçlar, haliyle elmalarını dolduramadı. Küçük ve derme çatma artan elmalar da epope standartlarını karşılayamadı. Üreticilerimiz de branşında artan bu elmaların çürüyerek tarlalarına dokunca vermemesi düşüncesince bununla birlikte iktisadi şekilde icra ettiği masrafların birlikte bölümünü karşılayabilmek hesabına ağaçlarını silkerek süprüntü elma şekilde toptancılara getiriyor." ifadelerini kullandı.

Bu sene kuraklıktan herhangi birlikte ürünün menfi etkilendiğini dile getiren Öztürk, "Kuraklık zımnında buğdaylarımız epope yapmadı. Aynı halde elmalarımız da epope yapamadığı düşüncesince esbak seneye oldukça ağır manada döküntüye gidiyor." dedi.

Elmaların düştükleri yerde çürüyerek toprakta hamız oluşturduğunu, asidin de ağaca dokunca vererek ahir zamanlarda verimin düşmesine illet bulunduğunu özetleyen Öztürk, üreticilere, branşında artan yahut dökük ürünlerini behemehâl toplayıp "döküntü" şekilde satıp, maliyetlerinin en azından birlikte yönünü karşılamaları tavsiyesinde bulundu.

İlçe Tarım Müdürü Halil Durmuş da ilçede tahminî 20 bin dekar arazide elma üretimi yapıldığını bildirdi.

Bölgede 6 süprüntü elma toplayan özek bulunduğunu tabir fail Durmuş, yılda yekûn 25 bin titrem elma üretildiğini sayı farkı 8 bin tonunun süprüntü elma olarak, sonuç suyu fabrikalarına gönderildiğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?