Ekonomi

Yabancı uyruklu çay işçileri gelmeyince 100 Milyon Dolar Türkiye’de kaldı

Pandemi dolayısıyla iklim dışından Türkiye'ye çay toplamaya mevrut eller gelmeyince 100 milyon dolar Türkiye'de kaldı.

Yabancı uyruklu çay işçileri gelmeyince 100 Milyon Dolar Türkiye’de kaldı
02-10-2021 11:19
Pandemi dolayısıyla gizli bulunan Sarp Sınır kapısı dolayısıyla Gürcistan uyruklu çay ekincilik işçileri Türkiye'ye antre yapamadı. O sebeple Rizeli çay müstahsilleri kişi tarlalarına girerek çaylarını kendileri dercetmek durumunda kaldı. Bazı alanlarda ise unutulmaya beniz tutmuş bulunan imece kültürü canlandı. Komşular, akrabalar, kavim kardaş birlikte araya gelmiş şekilde nöbetleşe birbirlerinin çayını topladı. Hal hakeza olunca ecnebi uyruklu çay ekincilik işçilerine ödenen sevap ödenmedi ve bu servet Türkiye'de kaldı.

Yabancı işçilerin gelmeyişi ile averaj 100 milyon dolar kadar birlikte paranın Türkiye içinde kaldığını ve şayet ecnebi işçiler gelseydi bu paranın vasıtalı yollardan iklim dışına çıkacağını ile getiren Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan “Yaklaşık 2 yıla yakındır birlikte pandemi devri yaşıyoruz.

Bu birtakım mevzularda bizlere aşırı müşkülat getirmiş olsa da birtakım mevzularda da yararları oldu. Mesela bölgemize ecnebi işçinin gelişi olmadı. Gürcü yurttaşlarımız gelirdi, kısaca 1000 kişi. Burada çalışır, servet kazanır, memleketine getirirdi. Geçen sene ve bu sene bu olmadı. Bunun kısaca tespiti de 100 milyon dolar yakınlarında birlikte rakamdı. Bölgemizde kalmıyordu bu servet fakat kalıyormuş kadar görünüyordu. Aslında fidan ilgisiz namına iklim dışına çıkıyordu. Şimdi bu servet sahamızda kaldı, vatandaşın cebinde kaldı” ifadelerini kullandı.

Senegal, Gambiya kadar uyrukları bulunan çay işçilerine de yer veren Erdoğan “Dışarıdan mevrut gene bölümsel insanoğlu oluyor, Arap yarımadası yahut Afrika Kıtası'ndan gelen, veya burada mektepli olanlar. Artık hacısı hocası çay toplamasını öğrendi. Ama bunlar birlikte toplam tutmuyor” dedi.

Pandeminin imece usulü yardımlaşmayı baştan canlandırdığını da laflarına ekleyen Başkan Erdoğan “Eskiden imece usulü vardı. Hastalarımıza, ihtiyaçlılarımıza iane edilir onun gereksinimleri görülür. Şimdi gereksinim duyan komşumuzun tarlası da yapılıyor, çayı da toplanıyor. Eski imece usulünün gine ortaya çıkması hem gençlerimize vaktiyle yaşanan bu duyguyu tattırıyor bununla birlikte bizim düşüncesince ürünün dalda kalmasını önlüyor. Güzel birlikte proses yaşanıyor” biçiminde konuştu.

Hasan Fehmi Demir - Osman Kubilay Küçükmustafa

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?