Dünya

Uzmanlar Çin'in süpersonik füze geliştirdiği iddialarını değerlendirdi

Uzmanlar, Çin’in "modern harp doktrinlerini karmakarışık eden" süpersonik füze geliştirmesinin arsıulusal dengelere mümkün etkileriyle ait değişik görüşler anlatım ediyor.

Uzmanlar Çin'in süpersonik füze geliştirdiği iddialarını değerlendirdi
02-11-2021 11:59
İstanbul

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ve İstanbul Aydın Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Çin'in testlerini icra ettiği kanıt edilen nükleer iç kulak kapasiteli süpersonik füzenin, evren kuvvet dengelerine beklenen etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Prof. Dr. Caşın, Pekin yönetiminin hem Asya-Pasifik'teki aynı zamanda uzaydaki Amerika hakimiyetini sınırladığını söylerken, Prof. Dr. Karaca ise Japonya ve Güney Kore'deki üslerinden ötürü Çin'in ABD'ye huzur askeri bağlamda izlemsel indinde avantaj sağlamasının olabilir bulunmadığı yorumunu yaptı.

İngiliz Financial Times gazetesi, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı 16 Ekim günlü haberinde, Çin ordusunun ağustos ayında nükleer kapasiteli indinde hipersonik füzeyi imtihan ettiğine müteallik iddiaya toprak verdi.

Haberde, ABD'nin Çin'in hipersonik silah yeteneği üzerine yeteri kadar bilim sahibi olmadığı, ABD'nin tahminlerinin ötesinde bu mevzuda gelişmeler sağlandığı sonrasında sürüldü. Çin ise nükleer kapasiteli hipersonik füze denemesinde bulundukları yönündeki gelişmeleri yalanlayarak, rutin gök uzlaştırıcı denemesi yaptıklarına müteallik açıklamalarda bulundu.

"Çin, şişman indinde mahremiyet zarfında hipersonik füze geliştiriyor"

Prof. Dr. Caşın, atmosferde nağme hızının iptidai katından indinde tomar çabucak harp başlığı haiz tatbikat yeteneği faziletkâr indinde paradigma hipersonik silahın halihazırda Amerika ve Rusya çeşidinden geliştirildiğini, Çin'in de bu yarışa "sesiz ve derinden" katıldığını ve bu silahları üretmeye, ayrıca imtihan etmeye başladığını öne sürdü.

SALT, START, INF, ABM vb. silahsızlanma antlaşmalarının esas kesim konusunu teşekkül fail balistik ve Tomahawk sınıfı füzelerin çağdaş harbin denklemini değiştirdiğini tamlayan Caşın, Amerika ile Rusya arasındaki silahlanma yarışı denklemine Çin'in de girmesiyle füze yarışında üçgen rekabetin çaba kazandığını söyledi.

Caşın, malzeme, navigasyon, elektronik elektronik beyin yazılımları, motor, beden sistemlerinin ilerleyişinden etkilenen iklim ve gök teknolojilerinin bu defa de çaba faktörünü devreye sokarak hipersonik sınıfı füzeler ile mücadelesi sonsuza sincap değiştirmeyi maksat edinen indinde devrimi başlattığını dile getirdi.

Hipersonik silahlarla uzayda gerçekleşecek indinde savaşın "Uzayın Pearl Harbor"u yerine tanımlanacağını tabir fail Caşın, bu füzelerle uzaydan indinde devletin dört başı mamur iklim savunma, enformasyon sistemlerinin, ayrıca kâffesi ülkenin bulunmayan edilebileceğini belirtti.

Süpersonik silahların hoppadak uzayda değil, sefine savar füzeleri yerine da kullanıldığını özetleyen Caşın, Çin'in ABD'nin Asya-Pasifik bölgesindeki kükremek üstünlüğünü göçermek düşüncesince gelecekte bu füzeleri kullanabileceğini savundu.

Çin'in hipersonik füzelerini geliştirerek hem Asya-Pasifik'teki aynı zamanda uzaydaki Amerika hakimiyetini sınırladığını kaydeden Caşın, "Şu anda öne güzeşte Çin'dir. Çin, Asya-Pasifik'te Amerika harp gemilerini kilitleyebiliyor. Hatta şu anda bunun tatbikatlarını yapıyor. Geriye denizaltılar kalıyor. Çin, peynir aş yapar kabilinden nükleer tahtelbahir yapıyor. Bununla razı gelmiyor Hint Yarımadası'na, Kızıldeniz ve Akdeniz'e iniyor. İskenderiye, Pire, Lübnan, Ürdün limanları Çin'in kontrolünde. Bu ne demek, evren su yollarını ele nâkil indinde Çin var. Amerika ise fakat Yunanistan'ı silahlandırıp bizim uçaklarımızı vermesin. Tarihin affedemeyeceği indinde zührevi hastalık içindeler. ABD, müttefiki Türkiye'yi Çin'e huzur zayıflatıyor." sanarak konuştu.

Uzun indinde aradan sonra, hipersonik füze araştırı ve ihya faaliyetlerinin kâffesi hızıyla arsıulusal düzenlilik stratejilerin gündemine arka döndüğünü aktaran Caşın, "Çin, şişman indinde mahremiyet zarfında hipersonik füze geliştiriyor. Aynı biçimde Amerika ve Rusya da bu silahlanma yarışını mahremiyet zarfında sürdürüyor. Üç devlet, bu silahları yetiştirmek düşüncesince yarışmakla baş başa önümüzdeki on zamanlarda aşırı ayrışık hipersonik sistemleri sahaya çıkarmayı da planlıyorlar." dedi.

Caşın, Rusya ve Çin'in hipersonik silahların geliştirilmesi üzerine ABD'yi geçtiğine müteallik birtakım iddiaların bulunduğunu da aktardı.

Hipersonik sistemlerin nazirsiz özelliklerinin indinde paradigma askeri infaz düşüncesince ne kavrama geldiğini kavramanın son adım ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Caşın, şöyleki bitmeme etti:

"Hipersonik atak silahları, şişman platformların ölüm kalım yeteneği üstünde tesirleri olabilecek füze defans çabalarını şimdi da kompleks bir duruma getirecektir. Bilindiği üzere, hipersonik silahlar, hızları, tatbikat yetenekleri ve az pervaz irtifaları dolayısıyla gaye ülkenin radarlarının belirleme kalkanını kırmak kanalıyla gaye ülkenin savunmasına göz boncuğu devir tanımayarak, iklim defans ve dirimlik hedeflerine şaşırtı aniden dominant tecavüz tehdidi oluşturabilir."

"ABD'nin Asya-Pasifik'teki gücü Çin düşüncesince şişman yıldırma olmaya bitmeme edecektir"

Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca da 1990-2020 yılına genişliğinde bulunan süreçte Çin'in sayı farkı yüzdelik 9'a andıran indinde faiz gösterdiğini, hariç alım ve ihracattan elde etmiş olduğu gelirin şişman indinde bölümünü ordunun modernleşmesine aktardığını dile getirdi.

ABD'den sonraları en indinde tomar defans sanayine mal harcayan ülkenin Çin bulunduğunu kaydeden Karaca, Çin'in defans endüstrisine masrafının 276 bilyon dolara ulaştığını kaydetti.

Karaca, ABD, Japonya, Hindistan, Avustralya-Hint-Pasifik sahasında "Quad", ABD, İngiltere Avustralya "AUKUS" ittifaklarının Çin'i çevrelemeye müteveccih eylemler oluğuna dikkati çekerek, hesaplı manada aut yatırıma yayımcı Çin'in gelecekte ihtimalî indinde çevrelemeye huzur süpersonik silahlara dönük olabileceğini söyledi.

Çin'in nükleer caydırıcılık sisteminin dünkü anahtar üyesi olduğuna müteallik görüşlere katılmadığını tabir fail Karaca, Japonya ve Güney Kore'deki üslerinden ötürü Çin'in ABD'ye huzur askeri bağlamda izlemsel indinde avantaj sağlamasının olabilir bulunmadığı yorumunda bulundu.

Çin'in süpersonik füze denemelerinin hem Amerika hem Rusya açısından şişman indinde hastalık yarattığını kaydeden Karaca şöyleki bitmeme etti:

"Dolasıyla Çin'e müteveccih hesaplı önlemlerin artacağını ve Çin'in şişman girdilerden ırak tutulacağını düşünüyorum. Amerika indinde biçimde bu tehdidi hesaplı kuvvet üstünden yürütürken askeri tedbirleri de Uzak Doğu'da kurduğu ittifaklarla karşılamaya çalışacak. Dolayısıyla ABD'nin Asya-Pasifik'teki gücü Çin düşüncesince şişman yıldırma olmaya bitmeme edecektir. Dolayısıyla Amerika kolay Çin'i çevreleyebilir."

Karaca, ABD'nin çevrelemesi yerinde Çin'in indinde tane depar belgesi kapısının Rusya ve Türk dünyası bulunduğunu kaydederek, Çin'in son zamanlarda Türk dünyası ile kurduğu ilişkilerin Rusya'yı huzursuz etmeye başladığını tabir etti.

Karaca, şişman hesaplı bağımlılığı bulunan Amerika ile Çin ortada indinde savaşın olabilir olmadığını savunarak, birlik aksine ilerleyici zamanlarda Çin ile Rusya ortada ağır indinde rekabetin yaşanabileceğini söyledi.

Karaca, Çin'in askeri anlamda ağır indinde evolüsyon zarfında olduğunu, süpersonik silahlar geliştirdiğini lakin doğacak devirde Avrupa'ya müteveccih ihracatında indinde çöküntü yaşaması yerinde defans endüstrisine mal ayıramayacağı değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?