Yaşam

Uzmanından hipertansiyon hastalarına uyarı; meyan bitkisine dikkat

Kovid-19 ve ya ilgisiz algınlığına dirlik çoğunlukla tüketilen alengir çaylar üzerine açıklamalarda mevcut Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız meyan bitkisinin böbreklerde sodyum klorür tutulumuna ve potasyumun atılımına kere açarak tansiyon yüksekliğine hastalık bulunduğunu anlat

Uzmanından hipertansiyon hastalarına uyarı; meyan bitkisine dikkat
11-11-2021 15:43
Kovid-19 veya itici algınlığına huzur çoğunlukla tüketilen alengir çaylar huzur açıklamalarda mevcut Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız meyan bitkisinin böbreklerde sodyum klorür tutulumuna ve potasyumun atılımına kere açarak tansiyon yüksekliğine bozukluk bulunduğunu tabir ederek, "Özellikle tansiyon hastaları, şita aylarında itici algınlığına huzur çoğunlukla tüketilen alengir çay alırken içeriğine behemehâl baksın. Meyan kökü içerme fail çaylardan ırak dursunlar" dedi.

Çay denildiğinde doğrudan her insanın aklına yağız veya yeşil çay geliyor. Bu sebeple çay bitkisi dışındaki bitkilerden hazırlanmakta bulunan çaylar düşüncesince de nebati çay ifadesi kullanılıyor. Bitkisel çayların hepsi aşırı ayrımlı bitkilerden, çiçeklerden ve meyvelerden elde edilirken, dü yahut elan birlikte tomar bitkiden elde edilerek paketlenen çaylar düşüncesince ise 'karışık nebati çay' ifadesi kullanılıyor. Covid-19 sürecinde sağlam aşırı yerde yer aldığı kabil vatanımızda de alengir nebati çay tüketiminin arttığını tabir fail Medicana International İzmir Hastanesi Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız, alengir çay paketlerinin içeriğindeki tehlikeye dikkati çekti.

'HİPERTANSİYONU OLANLAR ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ'

Meyanın aslen baklagiller ailesinden diken türü birlikte bitki bulunduğunu tamlayan Uzm. Dr. Serkan Yıldız, anavatanı Rusya ve Çin bulunan bu bitkinin vatanımızda de yetiştiğini, diplerinin aşırı ayrımlı kullanma endüstrisi bulunduğunu belirtip, "Meyanın en yayılmış kullanma türü kaynatılarak çay namına tüketilmesidir. Bunun haricinde lezzetli yer aldığı düşüncesince şerbet namına da tüketiliyor. Sindirim ve teneffüs sistemine, itici algınlığına güzel geldiği, dert stoper ayrıcalığı bulunmuş yer aldığı ve ayrıca saç ve deri güzelliğine de katkıda bulunmuş yer aldığı düşünülüyor. Ancak bu aşamada bu bitkinin on paralık de bigünah olmadığını söylememiz gerekiyor. Meyan bitkisi, böbreklerde sodyum klorür tutulumuna ve potasyumun atılımına kere açarak dem basıncı kısaca tansiyon yüksekliğine bozukluk olur. Meyan aşırı bedava ulaşılabilen fakat aslında aşırı da kazalı birlikte bitki" dedi.

'İÇERİĞİNE BAKIN'

Hipertansiyonun toplumda aşırı çoğunlukla görüldüğünü dile getiren Uzm. Dr. Serkan Yıldız, "Hipertansiyonu olanlar marketlerden alengir çay alırken içeriğine bakmalı. İçinde meyan kökü bulunan çaylardan ırak durmalı. mesela tansiyonu arama altında bulunan birlikte hasta, hakeza birlikte bilgiye cemaat bulunmadığı düşüncesince alengir bitki çayını tüketiyor fakat tansiyonu fırlıyor. Doğada da aynı kekik, ıhlamur kabil rahatlıkla bulunabiliyor. Dağlardan topluyor insanlar. Bu sebeple hipertansiyon öyküsü bulunan hastaların alengir nebati çay tüketimi dair aşırı tetik olmaları ve satın aldıkları ürünün içeriğini satır satır gözden geçirmeleri gerekiyor" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?