Yaşam

Uzmanı uyardı: Omicron varyantı aşıya dirençli

Türkiye’de ve 90’dan bir tomar ülkede tanıdık Omicron varyantının Türkiye’de esas etkilerinin 3-4 hafta sonraları görüleceğini kail Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. hasret Esen, 3’üncü düze aşı yaptırılması dair vatandaşları uyardı. Esen, ?

Uzmanı uyardı: Omicron varyantı aşıya dirençli
23-12-2021 11:28

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. hasret Esen ile toy varyantın tesirleri ve çıkma vaziyeti ile ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

2 DOZ AŞIYA GÜVENMESİNLER

Türkiye’de 2’nci düze aşı oranının faziletli olmasının muştulu bulunduğunu tabir fail Esen, “Ancak vatandaşlarımız, 2 düze birlik aşı yaptırdım diyerek güvenmesinler, ivedilikle 3’üncü düze aşılarını yaptırsınlar” uyarısında bulundu. Esen, ABD’nin de izinli müesses CDC’de birlik döllenme kriterini 2’den 3’e çektiğini duyurduğunu hatırlattı.

Sağlık Bakanlığının da bu konudaki önlemleri artırdığına ilgi çekici Prof. Dr. hasret Esen, ikinci husus da Omicron’un içerde kısaca boğunuk mekanlarda da çabuk yayılması olduğuna ayraç etti. Esen, İngiltere’nin, yılbaşı kutlamalarının iç mekanlarda yapılmayacağını da hatırlattı.

“SEPTOMLAR DAHA AZ, İNSANLAR COVİD OLDUKLARINI DÜŞÜNMÜYORLAR”

Prof. Dr. hasret Esen, Omicron’a ilişkin ölümlerin henüz az bulunduğu bilgilerini de paylaştı. Bunun en aşılı ortak maşer olunmasına bağlayan Esen, “Ancak Güney Afrika’dan toy mevrut veriler aşılanmamış, buğulanmış yahut vakayiname his rahatsızlığı olanların dip hizmet yatış ve ahiret yolculuğu oranlarının faziletli bulunduğu yönünde. Olumlu tarafı ise tanıdık his rahatsızlığı sıfır insanlarda tanıdık ‘miyokardit’ kısaca his adale hasarının Omicron ile henüz az olduğu” dedi.

Prof. Dr. hasret Esen, “Bu varyant akciğerde ve nefes borusunda 70 büküm henüz ortak tomar ürüyor. Ancak semptomlar baş döndürücü henüz az. İnsanlar, birlik da enflüanza ve dumağı durumlarının yaşanabileceği bu mevsimde Covid 19 geçirdiklerini düşünmüyorlar. Hızlı yayılmasının az buçuk da sebebi bu. İngiltere’de Omicron varyantını payı yüzdelik 80’lere ulaştı. Bu vaziyeti baş döndürücü akıl donör buldular. Rahat davranılmaması gerektiğini, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha kurallarına behemehâl uyulması icap ettiğini henüz güzel anlıyoruz. Bu ortak ibret üzere evet aslında” açıklamalarında bulundu.

Diğer taraftan Pfizer Biontech’ten 2024 senesinde Covid 19 bundan böyle endemik olacak bilgisi geldiğini kail Prof. Dr. hasret Esen, “Buna gereğince Covid 19’un yerli bölgelere, aşılamanın henüz ceninisakıt bulunduğu devletlerde bitmeme edeceğini umabiliriz. Dilerim bu günleri de yaşarız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?