Yaşam

Uzmanı uyardı: Gece yeme bozukluğu kadınlarda daha sık görülüyor

Sonbaharın gelişiyle beraberce günlerin kısalmasının tün yeme bozukluğunu tetiklediğini kail Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Pınar Çoban Çinko, “Yapılan incelemelerde hanımefendilerin baylara göre tün yeme bozukluğuna daha alışkın bulunduğu belirleme edilmiştir. Kadınların y

Uzmanı uyardı: Gece yeme bozukluğu kadınlarda daha sık görülüyor
20-10-2021 10:53

Yeme bozukluklarından bir tanesi bulunan geceleyin yeme bozukluğu sendromunun bireyin geceleyin uykusundan uyandıktan sonraları akşam ezanı yemeğini yediği halde, geç saatlerde baş döndürücü ortak tomar aşındırmak tüketmesi namına tanımlandığını tamlayan VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Pınar Çoban Çinko, uyarılarda bulundu.

SEBEBİ SABAH TOK UYANMA İSTEĞİ

Gece aşındırmak yeme sendromu bulunan kişilerde en sık tanıdık durumların başlangıcında sabahleyin tok intibah arzusunun geldiğine ihtimam çekici Diyetisyen Çinko, bunun bireyin beş altı defa atlamasına niçin olduğunu, böylelikle maşer içre baş döndürücü yiyici ve sonsuz gıda tüketen ortak eş namına görünmeyi de gizlediklerini anlatım etti.

Sabahları kahvaltı yapmayan ve güneş içre sık gıda tüketmeyen ortak bireyin tagaddi ihtiyacını akşam ezanı yahut geceleyin istikbal etmek düşüncesince erinç konulamaz ortak dilek hissedeceğini vurgulayan Diyetisyen Çinko, “Sabah tok uyanan kişi, günce alması müstelzim ısın miktarını akşam ezanı yemeğinden sonraları yediği atıştırmalıklarla alır” sanarak konuştu.

ARKASINDA PSİKOLOJİK SORUNLAR OLABİLİR

Gece aşındırmak yeme sendromunun gerisinde yalnızca fizyolojik değil ruh bilimsel sebeplerin de olabileceğinin altını çizen Diyetisyen Çinko, hab düzensizliği, insomnia, depresyon, anksiyete, ruh bilimsel sorunlar, diyabet, kesintili tagaddi alışkanlığı, aşırı kiloluluk ve hormonal sebeplerin geceleyin yeme bozukluğunun nedenleri ortada sayılabileceğini söyledi.

GECE YEME BOZUKLUĞU SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

Bir kişilerde geceleyin yeme bozukluğu bulunduğunu erişmek düşüncesince 4 kriterin bulunması gerektiğine ayraç fail Diyetisyen Çinko, bunları şu halde sıraladı:


“Kriter 1: Enerji miktarının yüzdelik 25’inden fazlasının akşam ezanı yemeğinden sonraları karşılanması, haftada minimum dü kere geceleyin aşındırmak yeme davranışı (en az bir tanesi bulunmalı.)

“Kriter 2: Akşam ve geceleyin aşındırmak yeme davranışının bilincinde olma ve hatırlama.

“Kriter 3: Sabahları iştahsızlık ve/veya haftada 4 yahut daha ortak tomar kere kahvaltı öğününün atlanması, akşam ezanı yemeğinden geceleyin yatana denli yahut akşam olduğunda de dâhil kazanmak neredeyse iştahta artış, haftada 4 kereden ortak tomar uykusuna dalışta zorluk, uykusuna intikal düşüncesince yeme zorunluluğunun olduğuna erinç mahsus inanç, akşam ezanı ve sonrası kalp durumunun kötüleşmesi (en az 3'ü bulunmalı).

“Kriter 4: Bozukluk, yevmi fonksiyonda dikkate bedel oranda bezginlik ve aksaklık ile ilişkilidir.

“Kriter 5: Bozulmuş yeme düzeninin minimum 3 ay süresince sürmesi gerekir.”

Gece yeme bozukluğunun çoğu kere güz mevsiminde tetiklendiğini vurgulayan Diyetisyen Çinko, “Yaz ayının bitip sonbaharın gelmesiyle kışa geçtiğimiz aylarda kalan sorumlulukların etkisi, günlerin kısalması kararı güneş ışığını daha az kullanmamız ve gecenin daha levent boylu bulunduğu şita aylarının gelişi dolayısıyla geceleyin yeme bozukluğu artışa geçmeye başlar” dedi.

KADINLARDA VE ERGENLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Yapılan incelemelerde hanımefendilerin baylara göre daha ortak tomar geceleyin yeme bozukluğuna alışmış bulunduğunun belirleme edildiğini laflarına ekleyen Diyetisyen Çinko, “Kadınların yaşadıkları hormonel değişikler geceleyin yeme eğilimini artırmaktadır. Toplum içre güneş ışığının deli dolu bulunduğu yıllarda sonsuz gıda talebinde olmaktan kaçınmaları, bu davranışı hepsi uyurken duyurulmayan ika isteğini doğurur. Ayrıca yeni yetmelik dönemindeki eşhas de geceleyin yeme sendromuna daha eğilimlidir. Bu sıkıntı 10’lu yaşların sonlarından 20’li yaşların sonlarına denli devam eden er yetişkinlik çağında adım atar ve levent boylu müddet bitmeme eder. Genellikle en riskli yaşlar 14-15 yaşlarıdır” sanarak konuştu.

GENELLİKLE YATMAYA YAKIN BAŞLIYOR

Kişilerin çoğu kere akşam ezanı yemeğini yedikten sonraları yatmaya andıran saatlerde, uykusuna dalmadan evvel geceleyin aşındırmak yeme ataklarını yaşadıklarını vurgulayan Diyetisyen Çinko, şu halde bitmeme etti:

“Kişiler tahsil edilen besinlerin ağırlığı ile baş başa bezginlik hissi ile uykusuna daha çabuk daldıklarını düşünürler. Bazıları ise geceleyin aşındırmak düşüncesince her insanın uyumasını bekler ve o devir daha şen gıda tükettiğini düşünür.”

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESİNLER TERCİH EDİLİYOR

Kişilerin güneş içre kalorisi erdemli nice besini yeğleme etmelerine karşın akşam olduğunda başta ekmek, sandviç ve arıtılmış şeker hastalığı hastalığı içeren kek, bisküvi, çörek kabilinden gıdaları yediklerinin bilindiğini laflarına ekleyen Diyetisyen Çinko, geceleyin yeme bozukluğunun nice hastalıkla irtibatlı olabileceğini vurgulayarak şu detayları paylaştı:

“Alınan besinlerin karbonhidrat ağırlıklı olması ve yenildikten sonraları doğrudan uyunması sayesinde kişilerde aşırı kiloluluk problemi olabilir, hipoglisemiye duhul korkusu ile akşam olduğunda yemesinden çevre diyabete rastlanabilir yahut uykuyu ehliyetli alamamasına ilişkin namına (melatonin hormonu, hab döngüsünü ve dirim bilimsel ritmi düzenleyen, insanoğlu psikolojisinde müspet tesirleri bulunan ortak hormondur) ruh bilimsel huzursuzluklar görülmektedir.”

Genellikle geceleyin yeme bozukluğunun ruh bilimsel ortak dava olduğuna ihtimam çekici Diyetisyen Çinko, “Kişi hakkıyla aç olduğunda tekrarı yapılmaksızın süreci güdülebilen ancak derneşik ve birbirini strateji fail halde geceleyin aşındırmak resmetmek arzusu oluyorsa, ruh bilimsel namına oluşan ortak bozuk para görülmeye başlar” dedi.

BESLENME DESTEĞİ VE PSİKOLOJİK TERAPİLERLE ÖNLENEBİLİR


Gece yeme bozukluğu düşüncesince farmakolojik ve farmakolojik sıfır otama alternatifleri bulunduğunu tamlayan Diyetisyen Çinko, probleminin serotonin gerialım inhibitörleri (SSGI), topiramat, kognitif tutum terapisi, relaks terapisi ve erke terapisi, ruh bilimsel müşavirlik ve tagaddi yardımı ile önlenebileceğini yahut otama edilebileceğini söyledi.

KARBONHİDRAT TÜKETİMİ AZALTILMALI

Diyetisyen Çinko, geceleyin yeme bozukluğundan sığınmak düşüncesince ihtimam edilmesi gerekenleri ise şu halde anlattı:

“Öncelikle güneş içindeki ehliyetli ve kararlı beslenmeli, metabolizmanın en aheste çalışmış bulunduğu akşam ezanı saatlerinde aşındırmak yeme krizleri düşüncesince ilaç alınmalı, kişiyi bu hale iten ruhsal gerilim faktörlerinden ırak durulmalı, pirinç, kumpir kabilinden girintisiz çıkıntısız şeker hastalığı hastalığı içeren karbonhidrat tüketimi oldukça azaltılmalı, lezzetli besinlerden ırak durulmalı, yatmadan 2-3 vakit evvel geniş ortak açıklık öğünle aşındırmak yeme ümidi bastırılmalı, geceleyin koku şekerini dengeleyebilmek amacıyla protein ve karbonhidratın dengede bulunduğu ortak tagaddi düzeni benimsenmeli, açıklık öğünlerde lifli besinler tüketmeye ihtimam gösterilmeli.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?