Yaşam

Usta ellerdeyken tarihe müdahil aletler koleksiyon oldu

Kayserili fabrikatör, bir çok Türkiye'de peyda etmek az daha türlü devletlerde de makbul çekiç, örs, testere, tornavida, kumpas, balta, el matkabı kabilinden marangoz aletlerini toplayıp koleksiyonuna müdahale ediliyor.

Usta ellerdeyken tarihe müdahil aletler koleksiyon oldu
19-11-2021 11:59
Kayseri

Kayseri'de canlı İbrahim Nevşehirli, emektar ustaların maharetle kullanıp malzemelere biçim verdiği çekiç, örs, testere, tornavida, kumpas, balta, el matkabı ve şavul kabilinden tahminî 2 bin marangoz aletiyle koleksiyon oluşturdu.

Nevşehirli, bebek hile grubu imalatı eden müşterek fabrikada dedesinden artan çekiçleri uğraşı neredeyse biriktirmeye başladı.

İlk ilkin arkadaşlarından, filo pazarından ve iklim dışındaki açıkça artırmalara katılarak el cihazı toplayan 47 yaşındaki Nevşehirli, 25 yılda ensesi kalın müşterek koleksiyonun sahibi oldu.

Fabrikadaki müşterek odayı rakamları 2 bini bulan aletlere ayıran Nevşehirli, AA muhabirine, dedesinin ve babasının bakırcı olduğunu, çocukluğunun çekiç ve örs sesiyle geçtiğini söyledi.

Tüketim topluluğunda metruk aletlerin ruhsuz kaldığını özetleyen Nevşehirli, çocukluğunun anısı çekiçleri biriktirmeye başladığını belirtti.

Zamanla çekiçlerin yanına filo pazarlarından gerçekleştirme etmiş olduğu örs, testere, tornavida, kumpas, el matkabı ve şavul kabilinden aletleri de eklediğini kaydeden Nevşehirli, "Bit pazarlarını aşırı gezerim, orada sapsız ve yok yoksul çekiçleri görür görmez üzülürüm. Hobi gayeli aldığım direk tornamla onlara kabza yaparım. Yurt haricinde toplumsal iletişim araçları üstünde planlı mezatlarda aldığım mahsulat oldu. Koleksiyonu iptila yazar gören nice dostum oldu, bağış kendisine dedesinden, babasından artan çekiç ve tornavidaları alıp geliyorlar. Bazıları da bana 'deli' diyor." ifadelerini kullandı.

Nevşehirli, koleksiyonunda 1800'lü zamanlardan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan artan aletler olduğunu, bunlara paslanmaması düşüncesince devir hin ihtimam yaptığını dile getirdi.

Koleksiyonundaki birtakımı aletleri el değmemiş kilometre makine verseler üstelik değişmeyeceğini özetleyen Nevşehirli, "Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Avustralya ve İsveç'ten mevrut malzemeler var. Baba, ata yadigarı eserlere hürmet duyulsun. Bir vitrinde sergilenmese üstelik müşterek çekmecede saklansın." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?