Politika

Türkiye'den Avrupa Konseyi’nin Kavala kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti konusunu AİHM'e salıverme girişimine tepki göstererek, “Kavala kararının daima kendisine gündemde tutulmasın

Türkiye'den Avrupa Konseyi’nin Kavala kararına tepki
02-12-2021 21:07

Dışişleri Bakanlığı kabilinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ahit (2 Aralık 2021) ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e devretme ika niyetini içeren bildirimde bulunmuştur. Ülkemizde bitmeme eden kaza sürecine hürmet prensibi uyarınca, Avrupa Konseyi'ni hür yargıya karışma özelliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya çağırma ediyoruz. Başta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi peyda etmek kıl payı herkes, hür ve nötr mahkemelerce hesaplı kaza sürecine hürmet ve emniyet duymalıdır. Avrupa Konseyi'nin müessis üyesi bulunan türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden meydana gelen sorumluluklarının bilincindedir. Bu sene zarfında 128, bugüne derece ise mecmu 3674 AİHM kararı tarafımızdan uygulanmıştır” denildi.

“Kavala kararının daima namına gündemde tutulmasını insicamsız müşterek yaklaşım namına görüyoruz”

AİHM'de, Kavala kararından elan emektar bulunan ve bambaşka devletler için ve mevzularda da uygulanmayan kararların bulunduğunun belirtildiği açıklamada, “AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi'nin gündeminde halen aşırı sayıda karar bulunmaktadır. Kavala kararından elan emektar bulunan ve bambaşka devletler için ve mevzularda da uygulanmayan kararlar varken, ilkin Kavala kararının daima namına gündemde tutulmasını insicamsız müşterek yaklaşım namına görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki bulunan mekanizmaların türel ve adaletli müşterek anlayışa layıkıyla değil de, politik mülahazalar üstünden belli başlı devletler aleyhinde işletilmesi rastgele şeyden önceki Avrupa Konseyi'nin zat itibarını zedelemektedir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insanoğlu hakları sisteminin etkinliğini bitmeme etmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını hepsi örgen devletler anlamında nötr müşterek yaklaşımla ele almalıdır” ifadeleri toprak aldı.

Hidayet Türkyılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?