Yaşam

Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 73,8’inin dişleri çürük

Türkiye'de değme 4 yetişkinden üçünde diş çürüklerine rastlandığını tamlayan Novadent Mesul Müdürü Dt. Hüsnü Temel, “Diş kontrollerinin aksatılması, his hastalıklarından kansere denli aşırı sayıda riskli hastalığa bap aralıyor. Sağlıksız tagaddi de diş kayıplar

Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 73,8’inin dişleri çürük
09-11-2021 15:38

Türkiye, diş sağlığını boşlama etmeyi sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne mucibince diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları dünyada tanıdık en yayılmış diş sorunları ortada arazi alıyor. Türkiye'de de 35-44 gözyaşı arası yetişkinlerin yüzde 73,8’inde diş çürüklerine, yüzde 62’sinde diş eti rahatsızlıklarına rastlanıyor. Ağız ve diş sağlığının pandemide henüz da ehemmiyet ele geçiren bağışıklığın güçlendirilmesinde iri müşterek işlevi olduğunu tamlayan Novadent Mesul Müdürü Dt. Hüsnü Temel, “Diş problemleri işkembe ve önsezi rahatsızlıklarından kansere derece aşırı sayıda afiyet hastalığına kere açabiliyor. Ağız ve diş sağlığını destek olmak düşüncesince 6 ayda müşterek diş kontrolüne görmek gerekiyor. Gelişmiş devletler bunu aşırı dobra başarabilirken, Türkiye’de hâlâ dişimiz çürümeden diş hekimine gitmiyoruz. Bu sebeple diş kayıpları artarken implant tedavisine henüz aşırı gerekseme duyuluyor” dedi.

DİJİTAL TEKNOLOJİLER HATA PAYINI SIFIRA İNDİRİYOR

Novadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği içerisinde kurulan laboratuvar tarafından aylarca sürebilen implant tedavisini henüz hızlı, kılgı ve sancısız bir duruma getirdiklerini kail Dt. Hüsnü Temel, “İşleme başlanmadan ilk hastalarımızın üç buutlu mavra filmini çekiyor ve buna akıllıca otama rehberi hazırlıyoruz. Bu rehberle implantların yerleştirileceği pozisyonu, implantların dolaşık ve boylarını da belirleyebiliyoruz. Uygulama öncesinde de sayısal ortamda hazırlamış olduğumuz kaplamaları kullanarak tecrübe yapıyoruz. Böylece sorumluluk payını sıfıra indirerek otama dönemini 1 günde tamamlıyoruz” diyerek konuştu.

“DİŞİMİZİ FIRÇALAMIYORUZ”

Ağız ve diş sağlığında yaşanmış olan problemlerin temelinin diş fırçalama alışkanlığının yoksunluğuna dayandığını tamlayan Dt. Hüsnü Temel, “Pandemi zamanında hayatın evlerden sürdürülmesiyle diş temizliğimizi henüz aşırı boşlama etik. Aşırı karbonhidrat, yağ ve diyabet hastalığı içeren tagaddi alışkanlığı edinerek de dişlerimize yapılabilecek en iri kötülüğü yaptık. Bu boyut da diş kayıplarını artırdı. Belirli aralıklarla diş hekimine gitmeyi mucip implant ve takma tedavileri pandemi zımnında ertelendi. Ancak gelişen uygulayım bilimi sebebiyle bu cins tedavilerin süresini 1 güne düşürmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

YETERLİ VE NİTELİKLİ KEMİK MİKTARI VE SAĞLIKLI DİŞ ETLERİ ŞART

İmplant tedavisinin işlevsel ve etraflıca ömürlü takma yapımına imkân sağladığını kaydeden Dt. Hüsnü Temel, “Yeterli ve kalifiye mızrap miktarı ve mıhlı diş etleri, implantın başarısını etkiliyor. Bu sebeple otama öncesinde mızrap miktarının yoğunluğu belirlenmeli. Aksi şekilde çabucak aşırı implant denemesi edilmek durumunda kalınıyor. Bu halde hastalar düşüncesince otama süreci ince sıkıntılı müşterek bir duruma gelebiliyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?