Teknoloji

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti

İnönü Üniversitesi'nde bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretmeyi başardı. Proje yaşama geçirildiğinde 1 teklik kayısı atığından 200 dolarlık roket yakıtı üretilecek.

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti
17-11-2021 13:34

Kayısının başkenti Malatya'da kayısı ile ait meydana getirilen çalışmalara birlikte yenisi şimdi eklendi. Kentin ekonomisine yardımı faziletkâr bulunan kayısı sofralarda çeşitliği ile ağızları tatlandırırken, akıbet çağda uran sektöründe de ehemmiyetli incelmemiş maddeler ortada toprak alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek incelmemiş maddesi kayısı bulunan roket yakıtı üretmeyi başardı. Projede Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır toprak aldı.

Malatya'nın en şişman konuşu sağlık kaynağının kayısı bulunduğunu anlatım fail Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı ek kıymeti faziletkâr birlikte ürüne tahvil fikrinden yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye'nin evren ekonomisi içinde de ehemmiyetli birlikte tecim merkezi bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Kayısı üretimi 780-790 bin tonu bulan birlikte meyve. 790 bin titrem üretimi bulunan malzemenin baş döndürücü birlikte tomar oranda atığı meydana geliyor. Çalıştığım husus açısından atık, art dönüşümlü atığın değerlendirilmesi evren düşüncesince baş döndürücü önemli. Bu nedenden de kayısının atığıyla ne yapabiliriz, bunu nite şimdi ek kıymeti faziletkâr birlikte ürüne dönüştürebiliriz sanarak düşündük. Biraz yapısını inceledik ve kayısının yapısında faziletkâr oranda diyabet hastalığı ve benzeşim malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Neden tığ bunu değerlendirmiyoruz, illet bunu yapım yazar esas birlikte ürüne dönüştürmüyoruz sanarak düşündük ve çalıştık. Bir atığı değerlendirmiş olduk. Kuvvetli birlikte oksitleyici kullandık” dedi.

“Atık kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık”


Kayısının nice bölgede kullanıldığını ve kendilerinin de ruhsuz kayısıdan kilogramı 200 dolar bulunan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise, kayısı çekirdeğinin deva sanayisinde kullanıldığı nice ürünün de bulunan bulunduğunu dile getirdi. Kendi alanları bulunan araba ve kimya mühendisliği ile kayısıyı birleştirip ayrımlı neler yapılabileceğini araştırdıklarını tamlayan Toptaş, “Neticede kayısı tazammun etmiş bulunduğu birtakımı malzemelerle baş döndürücü nitelikli birlikte roket yakıtı olabileceğini gösterdi bize. Çalışmalarımızda kayısıyı ince velut birlikte halde kullanabileceğimiz birlikte roket yakıtı imar etmek düşüncesince kullandık. İçerisine birtakımı hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı beş altı müfret bulunan atılan kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak birlikte roket motoru biçimine getirdik. Bundan ahir evrede bu roket motorumuza akıllıca birlikte nozül kasten motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz” halinde konuştu.

Ürettikleri roket yakıtının 6 ay içinde ticari bir duruma getirileceğini anlatım fail Toptaş, “Roket motoru bittiğinde arsıulusal roket sertifikalandırma müesseselerinin bulunduğu Kanada ve ABD Birleşik Devletleri'ne kayısıdan üretmiş olduğumuz roket yakıtını göndererek, arsıulusal havacılık sertifikası alacağız. Bu roket yakıtlarının tepi değerleri belirlenecek, sınıflandırılacak, şimdi sonradan ürettiğimiz yakıt sivil polis polis ve askeri roket çalışmalarında kullanılacak. Bunların sınav ve icazet süreci 90 devir derece sürüyor. Ama bizim nozül tasarımımız 90 devir de o sürecektir. Büyük ihtimalle 6 ay içinde bu ticari birlikte bir duruma mevrut olacak” sanarak konuştu.
Roket yakıtlarının emlak dışından ithal edildiğini vurgulayan Toptaş, “Özellikle sivil polis polis uygulamalarda geçer not roket yakıtları emlak dışından ithal ediliyor. Askeri açıdan imal edilen roket yakıtları know how şişman bölümü da emlak dışından alınıyor. Bu cins birlikte ürünü, meyveyi roket yakıtı biçimine gelmek ve bunu ülkemizin kullanımına arz etmek dobra ve ehemmiyetli birlikte çalışmaydı. Bunu başardık, İnönü Üniversitesi Makina ve Kimya Bölümleri yerine gururluyuz” dedi.

“1 müfret ruhsuz kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük”

Toptaş, “Bu ülkemize döviz getirecek. Roket yakıtlarının kilogramı 200 dolar ve tığ askeri uygulamalarda, sivil polis polis uygulamalarda roketleri çoğunlukla kullanmaya başladık. Birçok savaş cephanesi ahit roketlerle hedefine gönderme ediliyor. Sivil uygulamalarda uçakların fırlatma koltukları olsun ve ya TEKNOFEST'e yüzlerce roket atılıyor. Öğrenciler roket yarışmaları yapıyor. Yaptıkları roketleri sergiliyorlar. Ancak bu roketlerin motoruna bakarsanız hepsi emlak dışından ithal motorlar. Şimdi yapmış olduğumuz bu çalışmalarla bunların da millileştirilmesi sağlanmış olacak. 1 müfret kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük dersek akıllıca olur” ifadelerini kullandı.

Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

İLGİLİ HABER
Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?