Dünya

Tunus emektar Cumhurbaşkanı Merzuki, hakkında tevkif kararını Yüksek Yargı Konseyine yakınma etti

Tunus’ta emektar Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin için arsıulusal tevkif sonucu çıkaran hakimi Tunus Yüksek Yargı Konseyine yakınma etmiş olduğu belirtildi.

Tunus emektar Cumhurbaşkanı Merzuki, hakkında tevkif kararını Yüksek Yargı Konseyine yakınma etti
06-11-2021 13:08
Tunus

Eski Cumhurbaşkanı Merzuki’nin avukatı Lamia Hamiri içtimai iletişim araçları hesabından mevzuya değgin izah yaptı.

Tunuslu hukukçular emektar Cumhurbaşkanı Merzuki ile alakalı tevkif kararını eleştirdiTunus İrade Hareketi: Merzuki düşüncesince çıkarılan tevkif sonucu yargıya müdahalenin ispatıdır

Hamiri, açıklamada "Yargı müesseselerinin ve hukukun üstünlüğüne inancımız tam. Müvekkilim gönül rahatlığı çıkarılan gayrikanuni tevkif kararını sağlayan anket hakimi ve bu tutuklamaya etmen bulunan öbür yetkilileri havi yakınma dilekçemizi, YYK’ya ulaştırdık. Yargının bağımsızlığı düşüncesince mücadeleye bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasım’da emektar Cumhurbaşkanı Merzuki düşüncesince "uluslararası tutuklama" sonucu çıkarmıştı.

Frankofon Zirvesi'ne değgin açıklamaları dolayısıyla Merzuki'ye soruşturma

Merzuki, France 24'ün Arapça kanalında gösterilen ortak röportajında, "Uluslararası Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye dayanak noktası olacağını düşündüğüm düşüncesince Tunus'ta zirvenin yapılmaması düşüncesince çalıştım ve bu yaptığımla alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said de 14 Ekim'de Tunus Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda planlı evvel Bakanlar Kurulu toplantısında, "Adalet Bakanımızdan istem ediyorum, Tunus'un kendilerini maksat düzlük diplomatik geçişlik malikleri ile ilgilendiren anket açılsın, devletin iç ve aut güvenliğine kimesne tertip kuramaz." demişti.

Said, ülke haricinde Tunus'a tertip kuranların devletin iç ve aut güvenliğini maksat aldığını, bu şahısların diplomatik geçişlik taşımaya haklarının olmadığını söylemişti.

Bunun üzerinde 15 Ekim'de Merzuki gönül rahatlığı Uluslararası Frankofon Zirvesi'ne bağlı icra ettiği izahat dolayısıyla anket açılmıştı.

Tunus İstinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani, Merzuki'nin France 24'ün Arapça kanalında gösterilen ifadeleriyle ilgilendiren Adalet Bakanı Leyla Ceffal'in verdiği izne isnaden başkentteki Asliye Mahkemesinde Merzuki gönül rahatlığı anket başlatıldığını söylemişti.

Merzuki ise suçlamaları reddederek, ülkesinin aleyhine çalışmadığını, 25 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Said'in yılgı kararlarını çarpış adına gördüğünü ve buna gönül rahatlığı çıkmış olduğu düşüncesince maksat alındığını dile getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?