Ekonomi

Trabzonlu mimar mevki yardımı ile kurduğu tesiste mantar üretiyor

Trabzon'da, 29 yaşındaki mimar Merve Gül Muşmul Çolak, dedesine ilişik arazide mutluluk yardımı ile kurduğu tesiste ekin mantarı üretiyor.

Trabzonlu mimar mevki yardımı ile kurduğu tesiste mantar üretiyor
25-02-2022 13:56
Trabzon

Trabzon'da hususi borda bordaya mimari bürosunda etkin Çolak, ailesinin yardımı ile ekin mantarı üretim tesisi kurmaya değişmeyen verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Arsin ilçesinde oluşturulan ve 2 ay devam eden mantar yetiştiriciliği kursuna dahil bulunan Çolak, güzeşte sene son teşrin ayında, dedesinin Maçka ilçesine ilişkin Esiroğlu Mahallesi'ndeki borda bordaya dönümlük arazisinde 3 çadırdan oluşan tesis kurdu.

Toplam maliyeti 476 bin teklik bulunan tesis düşüncesince Tarım ve Orman Müdürlüğünden yüzdelik 50 bağış desteği meydan Çolak, geçmiş hasadını gerçekleştirdi.

Çolak, AA muhabirine, üretmeyi aşırı sevilmiş olduğu düşüncesince mantar yetiştirmeye başladığını, ailesinden de bu mevzuda dayanaklık etmek aldığını söyledi.

Katıldığı mantar yetiştiriciliği kursunda üretimin eksiksiz koşulları ve inceliklerinin öğretildiğini tamlayan Çolak, "Önce teorik, şimdi sonraları kılgısal eğitimler aldık. Var bulunan çadırlarda arazi tırmıklama, sulama, mantar toplama, taraklama kabilinden eğitimler aldım. Bu halde kendimize deneyim edindik. O ağırşak yardımıyla cesaretlenerek bu işe dört elle sarıldım." dedi.

Çolak, dedesine ilişik 2,5 dönüm arazinin borda bordaya dönümünde kurduğu tesiste üretime başladığını ve geçmiş hasadı gerçekleştirdiği anlatım ederek, ilerleyici devirde tesisi büyütmeyi hedeflediğini aktardı.

Mantar üretimi düşüncesince mukteza ışıksız ve buğulu ortamı oluşturduklarını özetleyen Çolak, "Gelen mantar kompostun derecesine mucibince çadırın ısısını ayarlıyoruz. Şu anda çadırlarımızın indinde borda bordaya de dargın iklim depomuz var. Bir çadırdan kestirmece 5 titrem denli verim elde etmeyi planlıyoruz. 3 çadırdan ise değişik hasat zamanlarında toplamda 15 titrem verim elde edeceğiz." sanarak konuştu.

Merve Gül Muşmul Çolak, hasat ettikleri mantarları toptancılar yoluyla Trabzon sanayisine süreceklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Mahallemizin hanımlarına asistan iktisap etmek yerine civar halkıyla baş başa çalışıyoruz. Bir çadırın hasadı üç devir sürüyor, 8 kadınımızı ayda 12 devir mantar tesisimizde istihdam ediyoruz. Üretmek dobra fakat borda bordaya tane başına yapılmıyor, bu borda bordaya takım işi. Ekibim olmasaydı yürütemezdim. evvel elleme borda bordaya takım ve destekleyecek aileyle üretim yapmayı her insana kaynak ediyorum, elde etmek güzeldir."

"Üretimden pazarlamaya denli değme çeşitli çalışmada dayanaklık etmek vermeye hazırız"

İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ise Trabzon'da mantar üretiminin kestirmece 4 sene öncesine mucibince şimdi da arttığını belirtti.

Trabzon'da nice ilçede mantar üretimi karşıcı girişimciler olduğuna ayraç fail Gülbay, üretimi artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Gülbay, Trabzon'da alana seslenme edecek mantar üretim tesisi altyapısını kurmak düşüncesince icraat yaptıklarını anlatım ederek, şöyleki konuştu:

"Üreticilerimiz bu işten anlamasalar fark bizlere başvurma ettikleri takdirde alakalı kurumlarımızla menfaatlerini bilgilendiriyoruz. Daha sonraları sistemi kurarak üretimden pazarlamaya denli değme çeşitli çalışmada dayanaklık etmek vermeye hazırız. Bizim hedefimiz mantar üreticileri donanması yahut kooperatifini de kurarak bu müşterilerini borda bordaya arada tutmak. Bu sayede hepsi sene süresince marketlerin gereksinim duyan mantar üretiminin de tedarikini elde etmiş oluruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?