Yaşam

“Test sonucunuz negatif olsa bile belirtiniz varsa Kovid-19’muşsunuz gibi davranın”

Kovid-19 PCR testlerinde çıtırbom dekoratif alımı zımnında aslında fazlalık bulunmasına karşın sonuçların negatif çıkabildiğini tamlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Eğer Kovid-19 belirtileriniz varsa sınav sonucunuz negatif çıksa

“Test sonucunuz negatif olsa bile belirtiniz varsa Kovid-19’muşsunuz gibi davranın”
11-01-2022 14:14

Yanlış negatif neticelerde artma varmış gibi meydana getirilen değerlendirmelerin beraberinde sebebi de son beraberinde ayda influenza (grip) ve dargın algınlığına (nezle) hastalık bulunan 200’den beraberinde tomar mevsimlik virüslerin de deli dolu olması ve belirtilerin benzerliği dolayısıyla Kovid-19 adına melhuz vakaların PCR sonuçlarının kusur negatif değil, esas adına negatif çıkmasıdır. Dünyada, Kovid-19 testleri; çabuk antijen ve PCR kazanmak neredeyse dü biçimde yapılmakta ve çoğu kat çabuk testler kullanılmaktadır. Türkiye’de ise dünyanın tersine PCR testleri ön planda kullanılmaktadır.

Hızlı antijen imtihan sonuçlarının kusur çıkacak oranının PCR’a layıkıyla şimdi beraberinde tomar bulunduğunu tabir fail İstanbul Çamlıca Medicana Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı bulunan Doç. Dr. Nafiz Koçak, Batı devletlerinde rüçhan adına geçer not çabuk antijen testlerinin fazlalık prediktif değerinin (duyarlılıkları kestirmece yüzdelik 40 ile yüzdelik 60 arasında) PCR’a layıkıyla az olması nedeniyle; çabucak kusur negatif neticeler düşüncesince tetik olunması, Kovid-19 temaslısı olduktan sonradan dü gündüz fevk caba minimum dü kat çıkarlarını imtihan etmeleri ve imtihan neticelerinden özgür adına gizil Kovid-19 semptomlarını izlem etmeleri önerilinde bulundu.

“İKİ-ÜÇ GÜN SONRA TEKRAR UZMANA GİDİN”

Doç. Dr. Koçak, “Ayrıca, ön veriler çabuk testlerin Omikron varyantına şimdi az duygulu bulunduğunu göstermektedir. Her dü imtihan yönteminde de akıllıca sıfır biçimde ve ehliyetsiz tahsil edilen numuneler dolayısıyla vakıa fazlalık olsa da sonucun negatif çıkabilir” sanarak konuştu.

Vakaların artmasında testleri bu biçimde negatif sonuçlanan insanların şen davranmalarının da sansasyonel olduğuna yer veren Doç. Dr. Koçak, “Test sonucunuz negatif; ancak 38,30C’nin üstünde ateş, geçit ağrısı, hararetli başlangıç ağrısı, dem darlığı gibi ehemmiyetli Kovid-19 semptomlarınız varsa kendinizi pozitifmişsiniz gibi düşünün. Bir müddet insanlardan ırak durun ve kesinlikle iki-üç gündüz sonradan gene ilişik uzmanlara yoklama olun” açıklamasını yaptı.

“NUMUNELER USULUNE GÖRE ALINMIYORSA falsolu SONUÇ MUHTEMELDİR”

Numune, şayet koku alma organı yahut genizden ehliyetsiz biçimde alınırsa akıbet esasen fazlalık olsa da negatif çıkabiliyor. Buna Omicron varyantını kalıp sağlayan Doç. Dr. Nafiz Koçak, ön çalışmalarda; Omicron'un ağızda ve boğazda, burunda bulunduğu için şimdi çabuk çoğalabileceği bilgisinin elde edildiğini belirtmiştir. Bu varyantın tükürükte burna layıkıyla 1-2 gündüz şimdi evvel şahika meydana getirdiği dair da veriler elde edildiğini kail Doç. Dr. Koçak; FDA musaddak çabuk testlerin, geçit yahut ağızda değil, salt burunda; PCR testlerinin ise rastgele dü semt düşüncesince musaddak bulunduğunu belirtti.

“VARYANTLARIN YERLEŞTİĞİ BÖLGELER DİKKATE ALINMALI”

Omicron düşüncesince çabuk testlerde dudak sürüntülerinin koronavirüsü yakalamada koku alma organı sürüntülerinden şimdi güzel olduğunu, Delta'da ise durumun kusursuz tersi bulunduğunu belirtti. Kombine PCR testi düşüncesince de sürüntülerin ehliyetsiz katılması yerinde vakıa fazlalık olsa bile negatif çıkacak ihtimalinin efdal bulunduğunu tabir fail Doç. Dr. Koçak, “Bu nedenden numunelerin, varyantların çoklukla yerleştiği saptanan bölgelerden usulüne layıkıyla alınmalıdır ve konfirme imtihan şekilleri kullanılmalıdır” dedi.

TEST ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

Ayrıca, Testin yapılmış döneminin da ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Koçak, Delta varyantında semptomların ortaya çıkması sayı farkı ilkokul gündüz sürmesi dolayısıyla esas pozitifliği tespit etmek düşüncesince Kovid-19'a verilen kaldıktan sonradan ilkokul ila yedi gündüz beklenilmesini önerirken Omicron varyantında semptomlar 48 ila 72 sayaç içre ortaya çıktığından dü ila üç gündüz sonradan imtihan yapılması önerdi.

“SADECE TEST SONUCUNA BAĞIMLI KALMAYIN”

Sadece meydana getirilen PCR imtihan kararına ilişkin kalmanın kusur beraberinde tutum bulunduğunu tabir fail Doç. Dr. Koçak, ehemmiyetli olanın hastanın klinik semptomu, elde edilmiş yoklama bulguları ve laboratuvara yansıyan imtihan sonuçlarının bulunduğunu söyledi. PCR imtihan sonucunun bunlarla değerlendirilmesi gerektiğine değindi.

Doç. Dr. Koçak, toplumda dü senedir müktesep bulunan kitlesel bağışıklığı ile Omicron'un akciğer dokusundan çok bronşlarda (hava yollarında) artım tercihi sebebiyle çoğu kat Deltadan şimdi az hararetli bulunduğu ve şimdi az ölüme biçim açabileceğini de belirtti.

“KOVİD-19 İLE İNFLUENZANIN AYNI ANDA GÖRÜLME ORANI: YÜZDE 10”

Son yıllarda da hastanelerde başlangıç döndürücü çokluk oluşmaktadır. Bu hastaların beraberinde kısmının influenza bulunduğunu tabir fail Doç. Dr. Koçak, “Bazılarında ise dargın algınlığı sebebi bulunan mevsimlik virüsler saptanıyor. Yapılan araştırmalara layıkıyla Kovid-19 ile influenzanın bire beraberinde anda görülmesi sayı farkı yüzdelik 10 oranında. Kovid-19 yüzdelik 30-40 yöresinde influenza yahut dargın algınlığı virüsleri beraberce seyredebiliyor. Yine, bire beraberinde anda yüzdelik 7-8 denli bakteriyel enfeksiyonlar da olabiliyor. Kovid-19 rahatsızlığı ile bu enfeksiyonlar bire beraberinde anda alınmışsa ‘koenfeksiyon’, hesabına katılan enfeksiyonlar ise ‘süper enfeksiyon’ adına adlandırılıyor. Bir çalışmada; koenfeksiyon prevalansının yüzdelik 19, süperenfeksiyon oranının ise yüzdelik 24 adına saptanmış. Bu nedenden de Kovid-19 olmasından şüphelenilen kişilere, gerektiğinde hepsi enfeksiyon testlerin yapılması ayırıcı tanılama ve tedaviyi planlama açısından beraberinde tomar önemlidir” biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?