Politika

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze düzlük yaklaşımın benimsenmesi çağrısı

TBMM Başkanı Şentop, acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) müstevli periyodunun arkası sıra dünyada politik ve hesaplı ilişkilerin baştan şekilleneceğini belirterek, "İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım mihman ortak hal üretmeyecektir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze düzlük yaklaşımın benimsenmesi çağrısı
07-10-2021 18:54
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, P20 Zirvesi'nde "Sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik itibarıyla kazançlı büyümenin baştan canlandırılması" başlıklı ikinci oturumunda konuştu.

Kovid-19 salgınının negatif tesirlerinin toplumlarda güzel değişikliklere minval açtığını gözlemlediklerini vurgulayan Şentop, "Salgının toplumsal ve çevresel tesirleri maatteessüf bu olumsuzlukların başında geliyor. Kovid-19 salgınının bulunan sorunları henüz da derinleştirmesi, eksiksiz insanlığın tam tarik ve azimli adımlar atmasını gerekli duruma getiriyor." ifadesini kullandı.

Şentop, evren ekonomisinde toparlanma eğiliminin başladığına fakat müstevli önceleri zamanın yakalanamadığına ayraç ederek, "Toparlanma periyodunun koordineli ve gelecekteki benzeri şoklara hazırlanmayı da kapsayacak şekilde şekillendirilmesinin ne derece ehemmiyetli olduğunu da deneyim ederek öğrendik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında vurguladığı "Küresel tek soruna, krize, çağrıya aldırmaz kalmayan Türkiye’nin hava değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da ilişkin düşenleri yapacağı" ifadesini G20 Parlamento Başkanlarına hatırlatan Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bildiğiniz üzere Türkiye, Paris İklim Anlaşması'na imza atan geçmiş ülkelerden biridir fakat yükümlülüklerle ait adaletsizlikler haysiyetiyle bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştık. Son devirde bu çerçevede kaydedilen mesafeyi müteakiben anlaşmanın onaylanmasını baştan gündemimize aldık. Atılacak olumlu adımlara makul şekilde ve millî ulama beyanımız zemininde, Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda esbak benimseme ettik. Bu gelişmeyi G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde sizlerle paylaşmaktan sevinme duyuyorum."

"İlişkileri metin biçimde baştan kurgulayacak müşterek söyleyiş imar etmek mecburiyetindeyiz"

Şentop, dünyayı hepsi düşüncesince yaşanır kılabilmenin eksiksiz insanoğlu düşüncesince yaşanabilir müşterek evren kurmaktan geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Salgın süreci adeta bu özbeöz gereksinimi müşterek kat henüz ve çelimli müşterek biçimde her insana hissettirmiştir. Açık müşterek şekilde gördük ki; dünyanın rastgele müşterek yerindeki müşterek insanoğlunun hastalığı, değme birimizin ülkesindeki başka müşterek insanoğlunun bire müşterek hastalığa yakalanması anlamına gelmektedir. Aynı şekilde eğer başka devletlerde barış yoksa, minimum insanca şartlarda avlu değdirmek belkili değilse, hiçbirimiz evimizde rahat olamayız. Dünyada hakkıyla ne olup bittiğini içtenlikle ve empatiyle anlamaya çalışmazsak, başka devletlere, halklara, eksiksiz evren insanlarına millî yarar elde ika maksadı dışında bizim üzere Adem ve Havva'nın eşit evlatları adına bakamazsak, kurduğumuz retoriklerle zat kendimizi avutur, aldatır dururuz."

Salgın periyodunun arkası sıra dünyada siyasal ve kazançlı ilişkilerin baştan şekilleneceğinin açık açık görüleceğine dikkati çekici Şentop, "Bu bağlamda adamla tabiat, adamla maşer ve adamla talih arasındaki ilişkileri ve ahir bu temelde oluşturulacak ülkeler arası ilişkileri sağlıklı şekilde baştan kurgulayacak müşterek söyleyiş geliştirmek mecburiyetindeyiz. İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım sürekli müşterek hal üretmeyecektir." sanarak konuştu.

Şentop, Türkiye adına bu anlayışla gerekseme içerisindeki devletlerin salgınla henüz güzel uğraş edebilmeleri düşüncesince aşırı cepheli platformlarda gerçekleştirilen çalışmalarda enerjik gösteriş aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"İnsani ve kalkınma yardımlarında, 2017 yılından itibaren Türkiye en aşırı insanca iane işleyen ülkedir. En ensesi kalın memleket değiliz lakin en merhametli ülkeyiz. Ülkemiz, salgının başlangıcından beri iri İslam düşünürü, sofi Mevlana'nın 'Ümitsizliğin peşinde birçok ümitler var. Karanlığın peşinde birçok güneşler var' deyişiyle 160 memleket ve 12 arsıulusal teşkilata dayanak adına salgınla uğraş bağlamında ilişkin düşen sorumluluğu adına getirmiştir."

G20 Parlamento Başkanları, geçmiş çağ oturumlarının böylelikle familya fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?