Ekonomi

Tapu harcında teşrinisani kocaoğlan bitmeden tamamı zamanların salname rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilmiş harç geliri 29 Kasım bakımından 20 bilyon lirayı aşarak kâffesi zamanların salname rekorunu kırdı.

Tapu harcında teşrinisani kocaoğlan bitmeden tamamı zamanların salname rekoru kırıldı
30-11-2021 12:19
istanbul

1 Ocak-29 Kasım çağında tapuda meydana gelen 12,8 milyon işlemden 20 bilyon 82 milyon 159 bin teklik harç geliri elde edildi. En faziletli gelir 2,6 milyon adede yakın yurt (konut, iş yeri, arsa, tarla) satışlarından geldi. Söz konusu devirde yurt satışlarından elde edilmiş gelir 19 bilyon 404 milyon liraya ulaştı.

Konuyla ait açıklamalarda mevcut kesim temsilcileri, gayrimenkuldeki paha artışlarının tapu harcına da yansıdığını, sene böylelikle bu rakamın 23 bilyon lirayı bulabileceğini bildirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, tapu işlemlerinden elde edilmiş harç gelirinin 1 Ocak-29 Kasım bakımından 20 bilyon lirayı aşarak tamamı zamanların zirvesine çıktığını, sabık senenin tamamını geride bıraktığını söyledi.

Durbakayım, "Bu veri, yapım sektöründeki mesken satışlarının çabucak yüklenici ve alıcı ortada gerçekleşen ticari müşterek görüngü olmadığını; bilakis devlete doğrudan ve endirekt nice faydası bulunduğunu gösteriyor." dedi.

İnşaat sahasının devlete sağlamış olduğu ek değerin çabucak harç ve KDV olmadığını dile getiren Durbakayım, "Buna istihdamı da eklersek bu piyasanın dünya ekonomisine desteğini henüz açık anlayabiliriz. Bu arada yüzdelik 4 (alıcı ve satıcıdan yüzdelik 2'şer) harç oranına yüzdelik 1 ile yüzdelik 18 ortada mütebeddil KDV oranları da engelleme edildiğinde devletin bahis konusu proses içerisindeki gelirinin kestirmece 50 bilyon TL'ye ulaştığını söyleyebiliriz." niteleyerek konuştu.

"İnşaat endüstrisi Türk ekonomisine katkısını sürdürüyor"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise 11 ay bitmeden tapu harcında ve adedinde erişilen rakamda salname üstün dereceli kırıldığını belirterek, 13 milyona DOĞRU tapu işleminden kestirmece 20,1 bilyon müfret gelir elde edildiğini söyledi.

Bu rakamın bu piyasanın ekonomiye katkısını açık müşterek halde ortaya koyduğunu dile getiren Akbal, "Sektörümüz tamamı olumsuzluklara ve ekonomideki dalgalanmalara karşın çelimli halde dolayısıyla bitmeme ediyor, Türk ekonomisine katkısını sürdürüyor." dedi.

Akbal, Türkiye'deki mesken satışlarının bu sene Avrupa'da gine üstün dereceli kıracağını kaydederek, mesken faizlerindeki çoğalma dolayısıyla tutulu satışlar gerilese de vatandaşın ev almaya bitmeme ettiğini, seçenek artırım finansman şirketlerinin payının yüzdelik 15'e ulaştığını anlattı.

Faizsiz finansman sistemiyle mesken edinmenin başta ikinci eli canlandırdığını kaydeden Akbal, bu piyasanın kırdığı rekorlara da katkıda bulunduklarını laflarına ekledi.

"Yıl böylelikle 23 bilyon lirayı bulmasını bekliyoruz"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman orijinal de sene bitmeden tapu harcı gelirlerinde 20 bilyon liranın aşılmasının bu piyasanın ekonomiye sunmuş olduğu katkının müşterek işareti bulunduğunu belirterek, sene böylelikle bu rakamın 23 bilyon lirayı bulmasını beklediklerini söyledi.

Özgün, "Tapu harcındaki artışta en iri yardım yurt fiyatlarındaki yükseliş. Onun haricinde bu sene yabancıya satışta da rekorlar kırıyoruz. Yabancıya satışta geçerli valüasyon tutanağı şartı da buna ehemmiyetli yardım sunuyor." niteleyerek konuştu.

Halihazırda yüzdelik 4 namına geçerli (yüzde 2 alıcıdan, yüzdelik 2 satıcıdan) tapu harç oranının faziletli bulunduğunu dile getiren Özgün, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Profesyonellerin icra ettiği emek harcamaları temel alırsak bu mevzuda mecmu gelirde tek düşme yaşamadan tapu harçlarını geriye çekebiliriz. Şu anda tapuda bildirme edilen rakamlarda faziletli harç yemek düşüncesince ağırbaşlı müşterek kaybolma gır konusu. Aslında tapu harç oranını yüzdelik 1-1,5'lara çekerek hem sistemi henüz çok yük dibine alabilir tıpkı zamanda bire müşterek geliri elde edebiliriz. Bu sayede esasen endirekt varidat de kalık olacaktır. Doğru sıfır beyanlar azalır, KDV ve ihsan gelirleri artar, tapuda dünyalık transfer işi akıbet bulur. Tüm nukut düzene girer."

Özgün, düşüt ihsan yapmak düşüncesince tapuda bildirme edilen rakamların esasen tamamı tarafları huzursuz ettiğini kaydederek, "Sonraki süreçte bu adanmış dolayısıyla davalık olunması yerinde tapuda bildirme edilen miktar makbul oluyor, mağduriyetler yaşanıyor. Bu sebeple tapu harçlarının düşürülmesinin hem kesim tıpkı zamanda mutluluk açısından henüz dobra olacağını, rastgele müşterek kaybolma yaşanmayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?