Dünya

Taliban lideri Ahundzade, bölüt kıygı edilmemesi ve umumi affa uyulmasını istedi

Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade, kadro üyelerinden, hiç kimseye haksızlık etmemesini ve umumi affa uymasını istedi.

Taliban lideri Ahundzade, bölüt kıygı edilmemesi ve umumi affa uyulmasını istedi
30-12-2021 10:58
Kabil

Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade, ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinde Taliban yetkilileriyle gerçekleştirdiği ortak toplantıda icra ettiği konuşmada, emektar dümen personellerinin "önceki suçlarından" çevre cezalandırılmaması icap ettiğini söyledi.

Kendisi çeşidinden duyuru edilen umumi af sonucuna uyulmasını talip Ahundzade, Taliban mensuplarının komutanlarının emrine uyması icap ettiğini belirtti.

Ahundzade, "Yetkililerinizin size denyo etmiş bulunduğu mesuliyeti usul, asal ve kanuna layıkıyla namına getirin ve tadı faaliyetlerden kaçının" dedi.

Taliban üyelerine seslenen Ahundzade, Taliban mensuplarından, Afgan halkının haysiyetini müdafaasını beklediğini ve adaletin namına getirilmesi düşüncesince savaş etmeleri icap ettiğini kaydetti.

Ahundzade, hiç kimseye müstebitlik yapılmamasını istekle "Taliban hükümet yetkilileri, anahtar ve budunsal kökenine layıkıyla değil, kabiliyetine layıkıyla fariza vermelidir. Büyüklere hürmet duyulsun ve her insanın hakkı namına ödensin." diyerek konuştu.

Her ortak Afganistan vatandaşının diyar ortamında hatırlı bulunduğunu tamlayan Ahundzade, kimsenin taşınmazlar dışına gitmesine icap olmadığını laflarına ekledi.

Ahundzade, 8 Aralık'ta icra ettiği yazılmış açıklamasında, valiler, yetkililer ve diyanet adamlarını Afganistan'dan boşanmak isteyenlerle "doğrudan görüşmeye" ve endişelerini dinledikten sonraları hal bulmaya çağırmıştı.

Taliban lideri Ahundzade'nin kesme şekilde nerede bulunduğu bilinmezken, Taliban yetkilileri ise liderlerinin Kandahar'da eğleşme ettiğini savunuyor.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta Afganistan'ı ele geçirmesinin peşi sıra takım üyelerinin emektar yönetimdeki asayiş görevlilerine müteveccih azap görüntüleri halkın tepkisine illet olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?