Dünya

Sudan'da "askeri darbe" karşıtı protestolarda geberik sayısı 46'ya yükseldi

Sudan'da taharri memuru polis dümen isteğiyle cemaziyelevvel planlı gıcırtı gösterilerinde polisin müdahalesiyle vurulan ortak göstericinin hâlâ yaşamını kaybetmiş olduğu ve 25 Ekim'den buyana protestolarda ölenlerin sayısının 46'ya yükseldiği bildirildi.

Sudan'da
20-12-2021 14:13
Hartum

Darbe karşıtı gösterileri düzenleme fail Sudan Meslek Odaları Birliği bünyesindeki Sudan Doktorlar Komitesine göre, dün, Aralık Devrimi'nin 3'üncü sene dönümü zımnında planlı gösterilerde başşehir Hartum'un Şarku Nil branşında vurulan müşterek protestocu hâlâ yaşamını kaybetti.

Böylece 25 Ekim'de ordunun yönetime el koymasının peşi sıra hükümeti feshi ve sonra almış olduğu kararlara reaksiyon yerine meydana gelen eylemlerde ölenlerin sayısı 46 oldu.

Sudan Sağlık Bakanlığı ise toy gösterilerde manşet ve göstericiler ortada çıkan çatışmada başşehir Hartum'da 121, Kesele kentinde ise 2 ferdin yaralandığını duyurdu.

Eski nüfuz koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, halkı "darbeci"lere için direnişi tırmandırmaya çağırırken, Hartum Direniş Komiteleri ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki yurt eylemi çağrısını beklenen dirilik kayıpları zımnında art çektiğini duyurdu.

Sudan'da dün, Ömer el-Beşir yönetiminin devrildiği kitlesel protestoların üçüncü sene dönümünde, çıplak dalavere isteğiyle iklim genelinde açık katılımlı gösteriler düzenlenmiş, manşet Cumhurbaşkanlığı Sarayı uğrunda birleşen binlerce göstericiyi doğal kavara ve neva bombalarıyla dağıtmıştı.

Aralık Devrimi'yle 30 salname Beşir diyeti sona ermişti

Sudan'da ordunun 25 Ekim'de hükümeti feshedip, Başbakan Hamduk karışma onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri karışma sonrasındaki dalavere krizini sona erdirmek gibi 21 Kasım'da, Burhan ile görevine iadeli edilen Hamduk ortada politik barışma imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Burhan, Hamduk'u başvekillik görevinden azletme kararını silme ederek uygulayımcı hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Darbe yerine nitelendirdikleri karışma ve sonra tahsil edilen kararlara reaksiyon yayınlayan emektar çıplak nüfuz koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, Hartum Direniş Komiteleri, Sudan Meslek Odaları Birliği ve birtakımı politik partiler, nüfuz sivillere devredilene derece barışçıl direnç ve çıplak itaatsizlik çağrısı yapmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Beşir'in, 19 Aralık 2018'de süregelen ahali ayaklanmasıyla 11 Nisan 2019'da devrilmesinin peşi sıra Ağustos 2019'dan beri intikal periyodunun yaşandığı, politik ve konuşu krizin sürdüğü ülkede, daha hükümet kurulamadı.

Sudan'da muvakkat iktidarın askeri ortakları, Temmuz 2023'te seçimle iş başına mevrut hükümet kurulana derece nüfuz ortağı olmayı sürdüreceğini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?