Gündem

Siyam ikizi kaplumbağalar 'Pamuk' ve 'Kale' himaye altında

Pamukkale Travertenleri'nde birlikte gezmen çeşidinden mevcut Akdeniz tosbağası (Testudo graeca) şekline ilişik siyam ikizi kaplumbağalar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü çeşidinden Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerine teyit ed

Siyam ikizi kaplumbağalar 'Pamuk' ve 'Kale' himaye altında
25-11-2021 09:53

Tosbağa namına da adlandırılan, ikiz kaplumbağa bulunmuş yer aldığı evvel günden beri millî ve arsıulusal matbuat çeşidinden iyice strateji ediliyor. Bu türün Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) çeşidinden al listede arazi düzlük türlerden olduğu, olmuş fert sayısında azalma, yerleşme kaybı ve durumunda arıza zımnında kırılan çeşitler (VU) statüsünde arazi almış yer aldığı bilgisini verici PAÜ'lü akademisyenler; rastgele müşterek yuvaya sayı farkı 3-4 er bezi bırakıldığını, ilkin tosbağaların siyam ikiz namına doğduklarına ilişkin yazın detayları araştırıldığında hemen biraz olay ile karşılaşıldığını belirtti. Bu kapsamda siyam ikizi namına zade ihtimalleri kesin müşterek data olmamasına karşın beniz binde müşterek belki hâlâ müşterek tomar yer aldığı bilgisini verici PAÜ'lü akademisyenler, siyam ikizleri kolaylıkla avlanabilecekleri ve şart bulmakta zorlanabilecekleri düşüncesince doğada yaşamaya makul olmadıklarını vurguladılar.

Prof. Dr. Düşen: “Doğada bulunan hareketleriyle yaşaması cins sıfır yavrular laboratuvarlarımızda doğala benzeyen ortamlarında yaşatılmaya çalışılacaktır”

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Düşen icra ettiği açıklamada, “Pamukkale harabelik durumunda müşterek gezmen çeşidinden bulunarak, Denizli Doğa siper ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne tasdik edilen ve birbirlerine değen olmaları zımnında ‘siyam ikizi' anlatım edilen karaca kaplumbağası (Testudo graeca) yavruları, Müdürlük çeşidinden Üniversitemiz Biyoloji Bölümüne tasdik edilmiştir. İkiz yavruların Bölümümüz talim üyelerinden Prof. Dr. Eyüp Başkale'nin nezaretlere ve doktora talebesi Ayfer Şirin'in kontrolü altında Biyoloji Bölümü Hayvan Ekolojisi laboratuvarlarımızda bakımları yapılmaktadır. Bulundukları Pamukkale'ye atfen “Pamuk” ve “Kale” isimleri sunulan yavruların esenlik halleri durumunda olup, yavrular şita uykuya düzelmek üzeredirler. Doğada bulunan hareketleriyle yaşaması cins sıfır yavrular laboratuvarlarımızda doğala benzeyen ortamlarında yaşatılmaya çalışılacaktır” biçiminde konuştu.

Prof. Dr. Başkale: “Üst korteks kısmından birbirlerine değen şekilde dünyaya mevrut Pamuk ve Kale, hazım sistemini kuma kullanıyor”

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyup Başkale madde ile ilişik namına şunları belirtti: “Yapılan evvel araştırmalardan sonradan siyam ikizinin plastron ismi sunulan alt korteks ve karapas ismi sunulan yukarı korteks kısmından birbirlerine değen şekilde dünyaya geldiği gözlendi. 2 çivi bulunan ikizler 4 ön uzuv ve 2 geri üyeye sahipler. Alt kabuklarındaki füzyon şekillerine ve hazım sisteminin müşterek tane müşterek açıklıkla dışarıya açılması türün mideden başlayarak hazım sistemini kuma kullandıkları anlaşılıyor”

Siyam ikizlerinin günce rasat ve bakımlarını üstüne saha doktora talebesi Ayfer Şirin ise baytar kontrolü altında rastgele güneş derneşik namına beslenmeleri yapılır ve fizyolojik aktiviteleri rasat dibine tutuluyor. Geldiği evvel güneş aut parazitlerinden temizlenen ikizler, kısaca 2 haftayı müşterek tomar müşterek süredir laboratuvarımızda konuk ettiğimiz canlıların akıbet umumi durumlarının dobra olduğu, kaplumbağaların zat kendilerine beslenebildikleri de gözlemlendiğini söyledi.

Eren Elyesa Polat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?