Yaşam

Sıradan bir hastalık zannediliyor; yılda ortalama 3 bin 500 çocukta görülüyor

Çocukluk dönemi kanserleri ortada en yoğun tanıdık dokunmabana türünün dem kanseri bulunduğunu tamlayan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, Türkiye’de yılda ortalama 3 bin 500 çocuğa çocukluk dönemi kanseri teşhisi konulduğunun altını çizdi. Baytan, ??

Sıradan bir hastalık zannediliyor; yılda ortalama 3 bin 500 çocukta görülüyor
11-11-2021 18:18

Löseminin 10 yaşın altındaki çocuklarda şimdi kesif görüldüğünü, yetişkinlerin ise çocuklardan şimdi bir tomar riziko taşıdığını tabir fail Emsey Hospital Çocuk Hematolojisi Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, dem kanserlerinin çoğalma hızına ve göze tipine mucibince ayrıldığını, çocukluk çağlarında çoğunlukla Akut Lenfoblastik Lösemi görüldüğünün altını çizdi.

15 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, Akut Lösemileri aceleci çoğalan, Kronik Lösemileri ise aheste artımlı hun kanseri türleri bulunduğunu belirterek, göze tipine bakılınca lösemiyi miyeloblastik ve lenfoblastik kendisine dü grupta değerlendirmenin beklenen bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de yılda ortalama 3 bin 500 çocuğa çocukluk devri kanseri teşhisi konulduğunun altını çizen Prof. Dr. Baytan, 15 gözyaşı altında dokunmabana teşhisi düzlük evlatların yüzdelik 35’i hun kanseri hastası kendisine otama gördüğünü belirtti. Bu dokunmabana türlerinden çocukluk çağlarında en kesif tanıdık hun kanseri tipi aceleci lenfoblastik lösemidir (ALL) ve tamamı çocuk hun kanseri hastalarının kısaca yüzdelik 80’i ALL ile savaşım etmektedir. AML dediğimiz Akut myeloblastik hun kanseri çeşidi ise tamamı çocuk hastaların kısaca yüzdelik 15’ini kapsadığını söyledi.

SIRADAN BİR HASTALIK ZANNEDEBİLİRSİNİZ

Ebeveynlerin çocuğunu dobra tanıması, onu dobra strateji ediyor olmasının aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Birol Baytan, “Çocukların günce yaşantılarında bayağı kabil tanıdık yorgunluk, halsizlik kabil belirtiler gerçekte al dem hücrelerinin üretilememesinden kaynaklanıyor olabilir. Baytan, löseminin kansızlık, havadan yorulma, beslenememe, solgunluk, dem darlığı, başlangıç dönmesi, enfeksiyonlara yatkınlık, morarma, diş hitit kanamaları, kilogram kaybı, ak hun bezlerinde büyüme, geceleyin terlemesi ve ana rahmi şişliği kabil belirtilerle ortaya çıkabileceğini söyledi.

Belirtilerin satır satır gözlemlenmesi icap ettiğini vurgulayan Baytan, “Halsizlik, o gündüz geçirdiği derin bir günden kaynaklanıyor olur yahut bilincinde olmaksızın çarptığı bir toprak morarmış olabilir. Bu belirtilerin çokları biricik başına bir deme tabir etmez. Birkaç tanesinin bire bir anda yahut kesif aralıklarla görülmesi ile hekiminize başvurabilirsiniz” sanarak konuştu.

1 TÜP KAN İLE HAYAT KURTARILABİLİR

Lösemi tedavisinde rüçhan tedavinin kimyasal otama bulunduğunu kail Prof. Dr. Birol Baytan, tedavinin planlanmasının çocuğa hususi kendisine yapıldığını belirtti. Baytan, “ALL hoppadak kimyasal otama ile yüzdelik 80-90 oranında otama edilebilir” dedi.

Kemoterapi periyodunun tamamlanması ile beraberce kimi hususi riziko grubunda bulunan hastalara mızrap iliği nakli yapıldığını, akıllıca mevcut vericiden birleşen asıl hücreler, çocuğa nakledilerek salah oranında ağır bir artma beklendiğini tamlayan Prof. Dr. Birol Baytan, Son zamanlarda farkındalığın çoğalması ile beraberce asıl göze (Kemik İliği) bankasına bağışta bulunanların sayısı arttığı için, akıllıca donör bulma ihtimali de çoğalması imge donör bulunduğunu tabir etti. Türkiye’de bu oranın hala maksut seviyeye ulaşmadığını, sağlığı durumunda bulunan her insanın 1 tulum dem vererek sahn kurtarabileceğini unutmamak icap ettiğini hatırlattı.

Günümüzde kanserin rastgele türünde artma görüldüğünü kail Prof. Dr. Baytan, hastalığa bozukluk olabilecek sigara, radyasyon, kimyasallar ve gayrisıhhi gıdalardan evlatların oldukça ırak tutulması önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?