Politika

Şentop: Bugün zaten güçlendirilmiş bir yürütme var

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, güçlendirilmiş mebus sistemin yürütmeyi çelimli duruma getiren bir meslek bulunduğunu belirterek, 'Hükümetin getirmiş olduğu kararların Meclis'ten şimdi emeksiz geçmesini sağlayıcı tavsiyeler içeren bir modeldir. Yani özetle güçlendirilmiş mebu

Şentop: Bugün zaten güçlendirilmiş bir yürütme var
14-10-2021 20:08
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, güçlendirilmiş mebus sistemin yürütmeyi çelimli bir duruma getiren bir manzume bulunduğunu belirterek, "Hükümetin getirmiş olduğu kararların Meclis'ten elan bedava geçmesini sağlayıcı tavsiyeler içeren bir modeldir. Yani özetle güçlendirilmiş mebus sistem, parlamentoyu güçlendiren değil, hükümeti, yürütmeyi güçlendiren bir sistemdir. Bugün zaten güçlendirilmiş bir yürütme var" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Şentop, bilimsel niteliği olan senenin geçmiş dersini verdi. AYBÜ Esenboğa Külliyesi'nde planlı törene Şentop'un yanı sıra, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyüşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AYBÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Aydınlı, milletvekilleri, tedris üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılış töreni hürmet duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlamış olan programda Ankara Kulübü 'Seğmenler' kadrosu tanıtım gösterisi yaptı.

'TÜRKİYE ÜNİVERSİTE ÖĞRETİMİNDE ÇOK İYİ KONUMDA'

Açılışta mütekellim TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin sayılar bakımından dünyada darülfünun öğretimi bakımından aşırı dobra bir yere erbap bulunduğunu gösterdiğini belirterek, "Üniversitelerin açıldığı bu zamanda kimi tespitler yapmakta yarar var. Türkiye'de 131'i devlet, 78'i de vakıf üniversitesi kazanmak kıl payı yekûn 209 üniversitemiz var. Türkiye darülfünun sayısı itibarıylla dünyada 15'inci tam arazi alıyor. Üniversitelerimizde yekûn 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Bu nüfusumuzun yüzdelik 10'u ediyor. Dünyadaki yekûn darülfünun öğrencileri içinde Türkiye'deki öğrencilerin sayısını oranladığımız takdirde de yüzdelik 4 yöresinde bir orana sahibiz. Bu verdiğim sayılar ve oranlar, Türkiye'nin sayılar bakımından dünyada darülfünun öğretimi bakımından aşırı dobra bir yere erbap bulunduğunu gösteriyor. Ankara'da 22 darülfünun var, 300 bin yöresinde darülfünun talebesi yaşıyor. Bu sayıların, bu verilerin ilmî manada bir niteliğe dönüşmesi gerekiyor" dedi.

'ANAYASA FETİŞİZMİ'

Yeni kanun tartışmalarından ve hükümet sistemiyle ait de mütekellim Şentop, ''Bir bakıyoruz 'yeni anayasaya gerekseme yoktur, bu kanun yeterlidir' diyen yok. Herkes 'Türkiye'de toy bir kanun yapılmalıdır' diyor. Hala o noktadayız. Tabi bu bunun zamanı eski. Ve kılıç değme devir gerçekte toy bir kanun yaparak, Türkiye'deki nice sorunu çözebileceğimizi düşünmüşüz. Bu da ihtimal bir kanun fetişizmi diyebiliriz. Bu Türkiye'de enteresan bir halde var. Kanuni Esasi tartışmaları yapılırken de öyleydi. Yani kılıç anayasayı bir kanun gerçekleştirmek düşüncesince yapmıyoruz aslında. Anayasayı bir aşırı devir beniz yıldan bir tomar bir zamandır halis muhlis siyasal ve içtimai sorunlarımızı çözebilecek bir büyülü dimdik kendisine görüyoruz. Böyle bir dimdik üstünden ağız dalaşı yapıyoruz. Sağlıklı tatışma yürütebilmemiz düşüncesince anayasanın zihinlerimizde bir hususiyet metni olarak, bir yöntem metni kendisine evcil namına oturtulması lazım'' diyerek konuştu.

'BUGÜN ZATEN GÜÇLENDİRİLMİŞ BİR YÜRÜTME VAR'

'Güçlendirilmiş parlementer sistem' ile ait değerlendirmelerde mevcut Şentop, şöyleki konuştu:

"Güçlendirilmiş yahut iyileştirilmiş mebus manzume denilen manzume konkre kendisine ortaya konulmadığı düşüncesince bunu nice isim görmüyor. Ama literatürde benzeşim ifadelerle bu sistemden bahsediliyor. Bu sistemin ayrıcalığı güçlendirilmiş mebus diyince her insanın aklına çabucak 'parlamentoyu güçlendiriyor' kadar geliyor. Aslında anca değil. Bu manzume yürütmeyi, hükümeti güçlendiren sistemdir. Klasik mebus sistemin hükümet kurmadaki zorlukları, hükümeti düşürmedeki kolaylıkların, çabuklukların, hükümetlerin zat getirdikleri metinleri parlementoda karara dönüştürememesinin ortaya çıkarttığı yönetememe sorunu hasebiyle iyileştirilmiş yahut güçlendirilmiş mebus manzume adıyla hükümetin kurulmasını güçlendiren, kolaylaştıran, hükümetin düşürülmesini zorlaştıran, hükümetin getirmiş olduğu kararların Meclis'ten elan bedava geçmesini sağlayıcı tavsiyeler içeren bir modeldir. Yani özetle güçlendirilmiş mebus sistem, parlamentoyu güçlendiren değil, hükümeti yürütmeyi güçlendiren bir sistemdir. Bugün zaten güçlendirilmiş bir yürütme var. Güçlendirilmiş yürütmeden delege olup da dönerek dolaşıp, yürütmeyi güçlendiren bir manzume önerisinde bulunmayı az buçuk uyanıklık çeken buluyorum. Dolayısıyla Türkiye'nin gerçekleriyle, başta 1960 Anayasası devri nedeni ile başlamış olan siyasal tartışmalar ve kanun tartışmaları bağlamında mevzuya bakmak, bu mevzuyla ait önerileri ayakları yere basan ve o manzume tartışmaları içinde akıllıca bir yere oturan tavsiyeler üstünden cedelleşmek ve konkre cedelleşmek lazım. Yeni kanun tartışmalarına değme devir aşırı iri bir heyecanla ve kıvançla strateji ediyorum. Bunları Türkiye'ye yarar sağlayacağını düşünüyorum.''

AYBÜ Rektörü İbrahim Aydınlı, üniversitede tahsile başlamış olan 18 değişik ülkeden mevrut öğrencilere rozet takarak, "Bilginin üretildiği ehemmiyetli mecralardan birisi kendisine 2011 senesinde yetişek dünyasına başlamış olan AYBÜ genç, dinamik, ilmî araştırı ve uygulayım bilimi üretimine madun bina istihzar misyonuyla ülkemizi dünyada özümleme etmeyi hedefleyen ve çabucak büyüyen iddialı bir bilimsel niteliği olan kurumdur. Bu sene aramıza toy dahil olan 5 bin 119 öğrencimizle baş başa yüzdelik 10'u ön lisans, yüzdelik 68'i lisans ve yüzdelik 22'si lisans üstü kazanmak kıl payı mektepli sayımız 26 bini aşmıştır. Sahnedeki temsili örnekte de görüldüğü kıl payı dünyanın değişik noktalarındaki 108 ayrı ülkeden mevrut 3 bine andıran arsıulusal öğrencimizle kıtaları birleştiren bir darülfünun olma önünde sakıncasız adımlarla ilerliyoruz" diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?