Teknoloji

Samsun'da kenevirden meydana getirilen yapı ürünleri satışa sunuldu

Samsun Büyükşehir Belediyesince kadın istihdamına yardım iletmek neredeyse kurulan atölyede, hasat edilen kenevirlerden imal edilen iplikle raci dokuma ürünleri vitrinde yerini almaya başladı.

Samsun'da kenevirden meydana getirilen yapı ürünleri satışa sunuldu
07-11-2021 18:59
Samsun

Büyükşehir Belediyesinden meydana getirilen kayıtlı açıklamaya göre, anti bakteriyel spesifik örgensel mefruşat, ev tekstili ve giysi ürünleri Büyükşehir Belediyesine ilgilendiren mağazada satışa sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 senesinde Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi adına duyuru etmiş olduğu Vezirköprü ilçesindeki kenevir yetiştiriciliği bitmeme ediyor. Narlısaray Mahallesi'nde hep 2 bin 114 dekarlık bölgede meydana getirilen ekimlerde sonuç 3 yılda 50 titrem kenevir tohumu, 2 bin 143 titrem balçak ve 158 titrem tel hasat edildi. Bu oran, yurt genelindeki üretimin tahminî yüzdelik 50'sine yanıt geliyor. 2023'te ilçedeki kenevir teşrinievvel piyasasının 60 bin dekara, elde edilmiş verim rekoltesinin ise 150 tona kavuşması bekleniyor.

Hasat edildikten sonraları kenevirler fabrikalarda ip biçimine getiriliyor. İplikler, hanımefendilerin istihdamına ulama arz etmek ve unutulmaya beniz tutmuş anadan görme el ürünlerinin doğacak kuşaklara kalıt bırakılmasını gelmek neredeyse Samsun Büyükşehir Belediyesinin Sevgi Kafe yanı sıra kurduğu atölyede işleniyor.

Kenevir ve harir dokumacılığı için terbiye alarak istihdam edilen ev hanımları, iplikleri tezgahlarda anti bakteriyel kumaşa dönüştürüyor. Tasarım hazırlanıp getirilmesi biçiminde insana hususi oluşum ve dikimlerin de yapıldığı atölyeden en baş döndürücü bebek giyimleri, koca gömlekleri, ceketler ve kadın fularları istem ediliyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kenevirin Karadeniz'in kültürel ve hesaplı ürünü bulunduğunu belirtti.

Demir, "Geçen sene kurulan atölyede imal edilen ürünler ile hanımefendilerin sosyal, kültürel ve hesaplı adına güçlenmelerine ulama sağlıyoruz." ifadesinde bulundu.

Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi Sorumlusu Şermin Erdem ise müstevli zımnında sonuç 5 aydır istihsal yaptıklarını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu cins planlar arttıkça hanımlarımız tabii şimdi baş döndürücü güçlenecek. Atölyemizi kuran, hanımlarımıza bedel ve dayanak noktası vererek istihdamlarına ulama sunan Başkanımız Mustafa Demir'e içten teşekkürname ediyorum. Kenevir, keten ve harir ipliklerinde tek kimyevi bap kullanılmıyor, doğallığı bozacak el işi naşir tutmuyoruz."

Erdem, mıhlı kumaşların günce ihtiyaçlara layıkıyla üretildiğini, üretimlerinin çoğunluğunu döşeme ve ev dokumacılık ürünlerinin oluşturduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Bunlardan döşek örtüsü, perde, mağaza takımları, koca ve eş iç-dış giyim, bebek giysilerini tasarlayıp dikiyoruz. Şu an en baş döndürücü giysiye istem var. Bir arkadaşımız günde 4 m. güpür dokuyabiliyor. Üzerinde motifler ve şekiller var ise oluşum süresi 1,5 ayak tabanı derece çıkabiliyor. Ürünlerimizi şehremaneti binamızın karşındaki mağazamızda satışa sunuyoruz. Buradan elde edilmiş dirimsel kadınlarımızın eğitimi ve istihdamında kullanılıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?