Ekonomi

Rüzgar ve güneşten elektrik üretimi ithal kömürle üretimden ehven duruma geldi

Türkiye'de toy kurulacak güneş ve rüzgar santrallerinden elektrik üretim maliyetinin, bulunan ithal kömürle etkin ısıl santrallerdeki üretim maliyetlerinden baş döndürücü elan ceninisakıt bulunduğu hesaplandı.

Rüzgar ve güneşten elektrik üretimi ithal kömürle üretimden ehven duruma geldi
28-09-2021 09:19
İstanbul

Londra merkezli endişe kuruluşu Ember çeşidinden hazırlanmakta olan analize göre, global ölçekte güzeşte sene henüz kompetitif bir vaziyete mevrut güneş ve rüzgar enerjisinde maliyetler Türkiye'de de düşme gösterdi.

Türkiye'de rüzgar enerjisi santrali kurulumu maliyeti 5 sene öncesine layıkıyla yüzdelik 32, güneş enerjisi santrali kurulumu maliyeti ise yüzdelik 50 geriledi.

Rüzgar ve güneş enerjisindeki bu eğilimin doğacak senelerde da bitmeme etmesi beklenirken, dünyada kömür tutarları şişman çapta artım gösterdi.

Türkiye'deki bulunan kömürlü ısıl santrallerin yüzdelik 45'inin (yaklaşık 9 bin megavat) ithal kömürle emek vermesi hasebiyle kömür fiyatlarındaki artım elektrik üretim maliyetine de yansıyor. Kömür fiyatlarındaki artışla ithal kömürle etkin bulunan ısıl santraller düşüncesince averaj maliyet megavatsaat başına 73 dolara ulaştı.

Türkiye'de toy kurulacak birlikte rüzgar santralinde elektrik üretim maliyeti megavatsaat başına 40,8 dolar, güneş santralinde ise megavatsaat başına 51,9 dolar kendisine hesaplandı.

Böylece, karbon fiyatlandırması yapılmaksızın bile toy kurulacak rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde megavatsaat başına elektrik üretim maliyetleri, bulunan ithal kömür santrallerinin elektrik üretim maliyetlerinden henüz ehven bir vaziyete geldi.

Rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki oranı yüzdelik 13

Türkiye'de mayıs sonu bakımından güneş enerjisi oturmuş gücünün yüzdelik 91'ini lisanssız ıvır zıvır ölçekli planlar oluşturdu.

Türkiye'nin sonuç senelerde ak pak erke dönüşümünü hızlandırmasıyla güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki oranı yüzdelik 13'e ulaştı fakat Türkiye'nin ilkin güneş enerjisindeki potansiyelini gerçekleştirebilmesi düşüncesince henüz birlikte tomar şişman ölçekli güneş enerjisi santralinin devreye alınmasına gerekseme duyuluyor.

Öte yandan, ithal kömür santrallerinin ise güzeşte sene elektrik üretimindeki oranı yüzdelik 21 kendisine hesaplandı. Mevcut kömür tutarları dikkate alındığında, ithal kömür santrallerinin efdal kapasitede çalışmaya bitmeme etmesi biçiminde kömür ithalatının bu sene 5 bilyon dolara ulaşabileceği, bunun 3 bilyon dolarlık kısmının elektrik üretimi düşüncesince harcanacağı kestirim ediliyor.

Sınırda karbon vergisine hal ak pak kaynaklar

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, analize müteallik değerlendirmesinde, Türkiye'nin elektrik üretiminde ithal taşıl yakıtlardan evcil alternatiflere geçmesinin baş döndürücü cepheli yararları olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Böyle birlikte tahavvül elden ithalatımızı azaltmakla kalmayacak, ayrımsız sürede elektrik üretiminin karbon yoğunluğunu ve hasebiyle sunulan kalacağımız gizil sınırda karbon vergisini de azaltacak. Yenilenebilir erke teşviklerinin erke dönüşümünü hızlandırdığı birlikte esas fakat demincek Türkiye toy birlikte devre giriyor. Bu toy zamanın kaderi, Türkiye'nin dış alım faturasını kısıntı mevzusundaki kararlılığına da müteallik olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?