Yaşam

“Prostatın tedavisi cinsel sağlık problemlerine yol açabiliyor”

Orta gözyaşı ve üstündeki beyleri en kalın yıldırma fail rahatsızlıkların başlangıcında prostatın geldiğini kail Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, “Prostat rahatsızlıklarında geçerli tedavi alternatifleri er boşalma, kemikleşme güçlüğü üzere cinsel sorunlar

“Prostatın tedavisi cinsel sağlık problemlerine yol açabiliyor”
22-10-2021 10:33

Hattat Klinik’ten Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, kestanecik rahatsızlıkları ve tedavi şekillerinin cinsel sorunlara etkisine bağlı bilgelik verdi.

“TEDAVİNİN HANGİ SORUNA YOL AÇTIĞINI BİLİN”

İyi kuşkulu kestanecik büyümesi, kestanecik kanseri ve kestanecik iltihaplanmaları kadar üç anne kırıklık bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Hattat, “Öncelikle lüzum problemleri yaratarak fiziki yakınmalara yol açıyor. Ancak sorun bununla hudutlu kalmıyor: Prostat sorunları bayları ruhsal ve içtimai yönden de etkiliyor. Üstelik sert aşırı eş ister kestanecik rahatsızlıkları gerekse muteber tedaviler zımnında cinsel problemlerle karşılaşıyor. Unutmayın, ehemmiyetli bulunan yaşadığınız kestanecik problemininin veya aldığınız tedavinin ne cinsel probleme yol açtığını bilmenizdir. Böylece doktorunuzla baş başa sizin gerekseme ve isteklerinize akla yatkın borda bordaya tedavi protokolü oluşturabilir ve önlemlerinizi borda bordaya an geçmiş alabilirsiniz” diyerek konuştu.

ANA YAKINMA İDRAR SORUNLARI

Prostatın esasta kestane büyüklüğünde ıvır zıvır ancak ‘dev’ işlevler gören borda bordaya ifraz bezi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Hattat, “Bunun nedeni kestanecik bezinin yerleşme yeri. Prostat, mesanenin kusursuz altında toprak alıyor, idrarı mesaneden hariç haiz üretra kanalını çevreliyor. İdrar ve meninin penisten hariç akla yatkın çıkmasına müsaade veriyor. Bu sebeple kestanecik rahatsızlıklarında üretraya bası oluşuyor ve idrarla ait yakınmalar meydana geliyor. Sonuçta, kestanecik bezinde tanıdık üç çor -birbirinden ince ayrımlı olsa da- bire borda bordaya lüzum problemlerine yol açıyor. Sık idrara çıkma, çökelek çökelek lüzum yapma, mesaneyi kusursuz boşaltamama hissi, akşam idrara kalkma, lüzum yaparken zorlanma, ansız idrara çıkacak gereksinimi kadar yakınmalar adamların avlu standardını düşürüyor” ifadelerini kullandı.

KİŞİLERİN KENDİNE GÜVENİ AZALIYOR

Prostat rahatsızlıklarında meydana mevrut lüzum yakınmaları zımnında sert aşırı adamın günce aktivitelerini yaparken fark şişman ruhsal gerilim hissettiğine nazarıitibar çekici Prof. Dr. Hattat, “İş, meslek veya fasile hayatında kendilerine bulunan güvenleri azalıyor, içtimai yaşamdan uzaklaşmaya başlıyorlar. Bu gerilim cinsel birliktelik sırasında da yaşanabiliyor. İdrar sıkıntısı canlı erkek, bunun el birliği sırasında olmasından utana sıkına cinsellikten soğuyabiliyor, cinsel dilek problemleriyle karşılaşabiliyor. Başarılı olamayacağı endişesi ile kemikleşme sorunları yaşayabiliyor. Erken deşarj da gelecek olaylarda görülebiliyor. Kısacası, genital alanda borda bordaya orkestra şefi kadar etkin prostat, lüzum fonksiyonlarının indinde kemikleşme ve deşarj işlevlerini de etkiliyor” dedi.

KISIRLIK RİSKİ

Prostat rahatsızlıklarında muteber tedavi seçeneklerinin de cinsel sorunlara yol açabildiğini özetleyen Prof. Dr. Hattat, “Örneğin dobra kuşkulu kestanecik büyümesinde geçer alfa bloker ilaçlar hastalarda mesaneye akla yatkın arka boşalmaya münasebet olabiliyor. Bu sorun başta bebek sahibi kazanmak talip beylerde maslahat yapılanma ediyor. Sperm penisten hariç buyurmak adına mesaneye aktığından verimsizlik oluşabiliyor. Diğer bazısı ilaçlar ise kemikleşme bozukluğu yaratıyor, cinsel tutkusu azaltıyor ve dikel hacmini küçültüyor. Lazerlerle muteber yahut belirgin meydana getirilen kestanecik ameliyatlarında da bu mesail ortaya çıkabiliyor. Yine, kestanecik kanserinde kesif muteber ve prostatın mekân dokularıyla baş başa alındığı ‘radikal prostatektomi’ ameliyatı veya radyoterapi, kriyoterapi kadar tedavi şekillerinde prostatın indinde mevcut sinirler ve damarlar dokunca görebiliyor. Bu da kemikleşme problemine münasebet oluyor” diyerek konuştu.

Prof. Dr. Halim Hattat, “Prostat kanserinde, kanserin kendisi de sertleşmeyi sağlayıcı ve prostata değen seyreden sinirleri viran edebiliyor. Prostat kanserinde uygulana hormon tedavisi veya testislerin cerrahi kendisine çıkarıldığı ‘orşidektomi’ ameliyatı da cinsel dilek yitirilmesine yol açabiliyor. Hormon tedavisi sinirleri viran etmemesine karşın vücuttaki testosteronu ağız ağıza ortadan kaldırdığı düşüncesince kişiyi cinsel etkinlik düşüncesince gönülsüz duruma getiriyor” ifadelerini kullandı.

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Hem kestanecik rahatsızlıkları bununla müşterek bu rahatsızlıkların tedavisinde geçer yöntemlerin cinsel yaşamı etkileyebildiğini kail Prof. Dr. Hattat, “İşte bu nedenle, kestanecik rahatsızlıkları tedavilerinde en ehemmiyetli nokta, cinsel işlev problemlerine yol açmayan tedavilerin yeğleme edilmesi. Günümüzde tedavi yöntemine değişmeyen verilirken, tedavinin cinsel fonksiyona dokunca vermemesi hususu da önemle değerlendiriliyor. Eğer siz de kestanecik sıkıntısı yaşadığınızı düşünüyor veya borda bordaya kestanecik rahatsızlığı zımnında tedavi görüyorsanız cinsel problemler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Bu halde behemehâl doktorunuzla görüşmeli, yaşadığınız sıkıntıları paylaşmalısınız. Doktorunuz durumunuzu yeniden değerlendirecek ve gerektiğinde tedavi planınızda tadilat yapacaktır. mühim bulunan sorununuzu geçiştirmemeniz ve çözümünün bulunduğunu bilmenizdir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?