Yaşam

Prof. Dr. Kurugöl: Omicron'da klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha çok antikor ihtiyacı var

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Omicron varyantından korunabilmek düşüncesince klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha çok antikora gerekseme bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kurugöl, 'Bu şişman mutasyon, nice şeyi menfi etkil

Prof. Dr. Kurugöl: Omicron'da klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha çok antikor ihtiyacı var
27-12-2021 11:03
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Omicron varyantından korunabilmek düşüncesince klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha fazla fazla antikora gerekseme bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kurugöl, "Bu şişman mutasyon, nice şeyi negatif etkiledi. Üç asliye mevzuda ayrım oldu. Bulaşıcılık, maraz sertliği ve aşılara gönül rahatlığı dayanım değişti" dedi.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, sonuç günlerde Türkiye’de de tanıdık koronavirüsün toy varyantı Omicron ile ait istimara yaptı. Bilinenin tersine Omicron varyantının Delta varyantından daha ferah seyrettiğine ilişkin stabil yanında tez olmadığını tabir fail Prof. Dr. Kurugöl, toy varyanttan korunabilmek düşüncesince klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha fazla fazla antikora gerekseme bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kurugöl, başlangıçta Covid-19'u atlatanların antikor zımnında virüse gönül rahatlığı koruyuculuğu yüksekken Omicron varyantı ile baş başa baştan virüs selp riskinin 5,4 kat daha arttığını açıkladı.

Prof. Dr. Kurugöl, "İngiltere'de 330 bin Covid-19 hastasıyla meydana getirilen araştırı gösteriyor ki; Omicron'un Delta'dan daha ferah olduğuna ilişkin stabil tez yok. Öte taraftan Omicron'a gönül rahatlığı rahatsızlığı geçirseniz de koruyuculuğunuz fakat yüzdelik 19'dur. Omicron varyantında dü düze aşılıysanız yüzdelik 20-24, üç düze aşılıysanız yüzdelik 80'e DOĞRU himaye oluşuyor" dedi.

'ÇOK KISA BİR SÜREDE ORANLAR YÜKSELECEK'

Omicron varyantının pandeminin seyri açısından negatif yanında tesiri bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Kurugöl, "Tam yanında şeyler sisteme girerken virüsün yaptığı bu şişman mutasyon, nice şeyi negatif etkiledi. Üç asliye mevzuda ayrım oldu. Bulaşıcılık, maraz sertliği ve aşılara gönül rahatlığı dayanım değişti. Ülkemizde evvel Omicron olayının bildirilmesinin arkası sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüzdelik 10'dan fazla olay bulunduğunu açıkladı. Oxford Üniversitesi kabilinden gösterilen günce verilere göre, Türkiye düşüncesince yüzdelik 42,19'luk yanında orandan uydurma ediliyor. Sağlık Bakanı'mızın açıklamaları Türkiye düşüncesince hali baş döndürücü daha güzel tabir ediyordur. Ancak stabil bulunan bilinçlilik Omicron'un baş döndürücü endamsız yanında biçimde bu oranların baş döndürücü daha hesabına çıkacağıdır" sanarak konuştu.

'SON AŞIDAN SONRA 6 AY BEKLENMEMELİ'

İki düze Sinovac ve arkası sıra dü düze BioNTech aşısı bulunan gruba da dikkati çekici Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "İki düze Sinovac ve daha sonradan dü düze Biontech ergin şahıslar düşüncesince şu anda edilgin değişmeyen sonuç aşının arkası sıra 6 ay sonradan aşılama yapılması gerektiği yönünde. Omicron varyantından tevakki etmek düşüncesince baş döndürücü daha efdal antikora gerekseme bulunduğunu delik önüne aldığımızda riziko grubundaki insanlara 6 kocaoğlan beklemeden doğrudan üçüncü düze aşının yapılması gerekir. İki düze Sinovac fazlalık dü düze BioNTech aşılı nice ad enfekte olmaya başladı, ayrıca ciddi enfeksiyon geçirip derin bakıma yattı. Bu nedenle, afiyet personeli, 65 gözyaşı üstü ve riziko grubundaki dü düze Sinovac ve arkası sıra dü düze BioNTech aşısı ergin insanlara sonuç aşıdan 6 ay sonradan değil, 3 ay sonradan ihya dozu yapılması daha makul olur" ifadelerini kullandı.

'KAPALI ALANDA KUTLAMA YAPMAK ÇOK RİSKLİ'

Önlemlerin düzen bağı tutulması icap ettiğini kail Prof. Dr. Kurugöl, "Nasıl olsa Omicron daha ferah sanarak düşünen çoluk çocuk olabilir. Önlemleri almazsanız, toy aşınızı olmazsanız, maskenizi takmazsanız, hastalığa yakalanma riskiniz yüksek. Bu enfeksiyonun ferah geçeceğinin yanında garantisi yok. Ağır geçirmeyeceğinizi, derin bakımlık olmayacağınızı, ayrıca yaşamınızı kaybetmeyeceğinizi kimesne güvence edemez. Bu sebepten lütfen mukteza önlemleri alalım, anımsatma dozlarımızı yaptıralım, peçe takmaya uyanıklık gösterelim. Bu koşullarda boğunuk bölgede yılbaşı tesit etmek baş döndürücü riskli" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?