Gündem

Pezik turşusunu "yerli covid aşısı" diye satıyor

Faydaları saymakla sonsuz turşular, başta şita aylarında sofralarımıza hem renk, bununla beraber hoşlanma katıyor.

Pezik turşusunu
26-10-2021 09:53
Halk ortada "dal turşusu" adına tanıdık pezik turşusu, Sivas mutfağının en müstehap lezzetlerinden biri. Bursalı müteşebbis Muhsin Bölük, Sivas'ın coğrafî işaretli ürünü bulunan pezik turşusunu Sivas'ta üretip Bursa'ya getirerek, vatandaşların sofralarına sunuyor. Fomara'da turşucu dükkânı mevcut Muhsin Bölük, "Yerli covid aşısı bulundu. Fakirin serumu" diyerek, pezik turşusunun faydalarına özen çekiyor.

Muhsin Bölük, pancarın arazi üzerinde küsurat nebat bölümüne "pezik ismi verildiğini ve en aşırı da turşusunun yapıldığını söyledi. Pancarın içerme etmiş olduğu B ve B6 vitamini, fosfor, nitrat ve muhtelif protein ve enzimlerin vücudu nice hastalıktan koruduğunu özetleyen Bölük, bu şifalı turşuyu Sivaslılar kabil Bursalıların da sevdiğini belirtti.

Vatandaşların ilgisinden ve satışlardan mutlu bulunduğunu kaydeden Muhsin Bölük, "Pezik turşusunu Sivas'ın Ulaşlı ilçesinde hususi adına imal ederek Bursa'ya getiriyorum. Kilosunu 25 liradan satıyorum. Bu turşunun yararları saymakla bitmiyor. Sindirim sistemini rahatlatıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Karaciğeri temizliyor. Sivilcelere dobra geliyor. Sabah kahvaltısında, gün ortası yemeğinde ve gece ezanı yemeğinde fark ferah ferah tüketilebiliyor. Bu turşu körpe pancarın saplarından yapım ediliyor. evvel pancarın sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonradan içine acılı, sarımsaklı ve sirkeli turşu suyu koyuluyor. Ağzı kapatılıp pastörize ediliyor. En küçük birlikte arıza olmaksızın birlikte sene süresince tüketiliyor'' diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?