Yaşam

 “Omicron evlatları daha çok etkileyebilir”

Omicron varyantına üzerine 3. düze aşının hastalığın tesirini azaltabileceğini kail Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, “Omicron’un daha geçmiş 3 dalgaya nazaran daha çabuk birlikte bulaş durumuna ehil bulunduğu gözleniyor. Bu sebeple rahats

 “Omicron evlatları daha çok etkileyebilir”
20-12-2021 11:08

Covid-19 hastalığında Omicron varyantının, otantik Wuhan varyantına mucibince 60 değişik değişinim içerdiğini, bu denli aşkın değişinim içermesinin Güney Afrika’daki HIV’li parasız sayısının çokluğuyla açıklanabileceğini dile getiren VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, Omicron varyantı üzerine uyarılarda bulundu.

Omicron varyantının şu anda Güney Afrika’daki varyantların yüzdelik 90’ını oluşturduğunu, başlangıçta dominant bulunan Delta varyantının yerini almaya başladığını tamlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Mert, enfeksiyon aceleci yayılsa da hastaneye yatışların şu anne denli az olmasının hastalığın seyrinin öbür varyantlara mucibince daha kolay bulunduğunu gösterebileceğini anlatım etti.

BULAŞMA HIZI DAHA YÜKSEK

Omicron varyantının, yalçın borda bordaya yayılım hızına eş olmasından daha esbak 3 dalgaya nazaran daha aceleci borda bordaya bulaş niteliğine eş bulunduğunun gözlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Mert, “Enfeksiyon aceleci yayılsa da, hastaneye yatışların şu anne denli az olması hastalığın seyrinin öbür varyantlara mucibince daha kolay bulunduğunu gösterebilir. Ama bu durumun rahatsızlığı nakil oranlarına ve aşılamalara ilişkin kendisine ülkeden ülkeye ayrımlılık göstereceği aşikârdır” niteleyerek konuştu.

YENİDEN COVID GEÇİRME OLASILIĞINI ARTIRDI

Bazı devletlerde Delta varyantının degaje borda bordaya yayılım gösterdiğini kail Prof. Dr. Mert, şu detayları paylaştı:

“Buradan elde edilmiş antikorların ve hücresel immunite yanıtlarının Omicron yayılımını etkilemesi olasıdır. Peki ilkah oranları faziletkâr bulunan yahut illet nakil yaygınlığı bulunan devletler düşüncesince gözdağı oluşturabilir mi? Maalesef şu anne denli eldeki veriler Omicron’un alameti farikasının reinfeksiyon şu demek oluyor ki rahatsızlığı baştan nakil yahut çıtırbom antikor seviyeleri bulunan aşılanmış bireylerde telkih koruyuculuğundan savuşma olasılığının faziletkâr bulunduğunu gösteriyor. Yeniden hastalanma oranları 3. dalgada hastalananları yüzdelik 40, ikinci dalgada hastalananları ise yüzdelik 60 oranında tesir riskine sahip. Araştırmalar DOĞRU sürede rahatsızlığı geçirenlerin tabii kendisine Omicron’a dirlik bağıntılı daha bahtlı olacağını göstermektedir.”

BELİRTİLER FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Omicron varyantının hususi klinik belirtileriyle ilişik örnekler özgülemek düşüncesince aşkın er bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Mert, “Çünkü faziletkâr parasız sayısına eş İngiltere ve Güney Afrika’da güçlü virüs daha hususi parasız gruplarında değildir. Gençler ortada münteşir ve onlarda belirtiler sönük olabiliyor. hususi gruplar dediğimiz başlangıçta mihman rahatsızlığı olan, buğulu ve immunite sorunu yaşayanlarda hastalığın gidişatına ilişik veriler aşkın münteşir değil, hastaneye yatışlar hesabına borda bordaya değerlendirmede mevcut olmak düşüncesince ise minimum 3 haftaya ihtiyacımız var. Elimizdeki meyve çıkartılabilecek data ise Güney Afrika’daki 18 gözyaşı altı çocukların, öbür varyantları mucibince yüzdelik 20 daha fazla etkilendikleri ve hastaneye yatışlarına illet bulunduğu yönünde. Ciddi olaylarda evlatların hastaneye yatma sebepleri çoğu kez bronşiolit (hava yöntemleri iltihabı) ve zatürre, aşkın hazır para kaybı ve ishal. Hafif olaylarda belirtiler ise geçit iritasyonu, koku alma organı akıntısı, giriş ağrısı ve 3 devir içre kendinden sakıt acı kendisine gözleniyor” ifadelerini kullandı.

3.DOZ BİONTECH AŞISI ÖNERİLEBİLİR

Prof. Dr. Mert, Omicron’a dirlik ilkah hesabına ise şu detayları aktardı:

“Omicron düşüncesince 2 düze Biontech aşısı, hastaneye yatışa dirlik esbak dalgalar denli olmamakla bu arada halis muhlis gözyaşı gruplarında halen çalışan görünmekte, bağışıklıktaki düşüşün sebebi mahsus spike proteinlerdeki derin mutasyondan kaynaklanmış olabilir. Biontech ve Sinovac, 100 devir içre icabında bu gidişat ile ilişik güncellemenin yapılacağını belirtti. Şu anda sığınma düşüncesince 2. düze Biontech’ten 3 ay sonradan 3. düze Biontech aşısının uygulanması önerilebilir. Aşısız şahısda ise bu varyantın ne kabilinden neticelere kere açacağına değgin elimizde kesin borda bordaya data yok, şu demek oluyor ki enfeksiyon sonrası aşkın immun duyarlılık evolüsyon ve derin görev oranları, daha sonra entübasyon safhaları hesabına daha borda bordaya bilgimiz bulunmuyor.”

PCR TESTİ İLE SAPTANABİLİR Mİ?

Mevcut PCR testleriyle değişke analizi yapılabilmesi düşüncesince imtihan fail laboratuvarın borda bordaya hayli sekanslaması ve genotiplendirme yapması gerektiğine ilgi çekici Prof. Dr. Mert, hırçın hâlde Omicron yahut Delta varyantının belirlenemeyeceğini vurguladı.

DAHA AZ ZARARLI VARYANTLAR DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUYOR

Virüslerin dolaştıkça mutasyona uğrayacağının altını çizen Prof. Dr. Mert, “Virüsler, mutasyona uğradıkça çirkin mutasyonlar enerjik ile giriş başa bulunmayan olurlar, nedeniyle daha az dokuncalı virüsler daha derinlemesine müddet yaşarlar.1914 influenza salgınındaki influenza ile daha ahir zamanlarda hasıl enflüanza virüsü bire borda bordaya değildir. SARS Cov-2 virüsü de değişe değişe patojenitesini kaybedecektir lakin bu hastalandırıcılık ayrıcalığı azalmış virüs Omicrondur eyitmek düşüncesince daha erken. Belki nikbin senaryoya aşama oluşturabilir” dedi.

MUTLAKA AŞI OLMALIYIZ

Omicron varyantının bundan böyle ülkemize geldiğini tamlayan Prof. Dr. Mert, “Omicron, borda bordaya müddet sonradan istemesek de hâkimiyet kuracaktır. Bu sebeple sakınmak düşüncesince en dobra formül halen telkih olmayanların aşılarını yaptırması, aşılarını yapanların rapel dozlarını yaptırmalarıdır. Aşının indinde alışılmış sığınma önlemlerine ahenk da halen önemini yitirmemiştir. Hastalığı önlediği yahut kolay atlatmamızı sağlamış bulunduğu memul takviyelerin tesirleri sınırlıdır, bunlardan hepten imdat umulmamalı, fakat gerektiğinde hekime danışılarak kullanımların müfit olabildiği bilinmelidir. D ve C vitamini, değişik suplement kullanımında ve koku sulandırıcı kullanımında bilirkişi görüşüne başvurulmalı, düze ayarlaması yapılmamış, dinleyerek dolma, klinik emek harcaması olmayan, hastalığa dirlik nötr takviyelerin elden cebimize değil, sağlığımıza da dokuncalı olabileceğini delik arkası etmemeliyiz” halinde konuştu.

ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ OLABİLİR

Sonuç kendisine Omicron’un aceleci bulaşıcı borda bordaya değişke olduğuna ilgi çekici Prof. Dr. Mert, “Hastalığı geçirenlerde baştan Covid-19 görülme sıklığı, öbür varyantlara mucibince daha yüksektir. Çocuklarda öbür varyantlara mucibince daha etkilidir. Omicron sebepli hastaneye yatış oranları zamanımız bakımından hem çocuklarda hem yetişkinlerde düşüktür fakat hadise sayılarının artarak çoğalması yerinde kesin neticeler ortaya çıkacaktır. Varyant PCR yöntemiyle saptanabilmektedir. Aşı ile sığınma halen en can alıcı yoldur. 2 düze Biontech sonrası en er 3 ay sonrası 3. Doz Biontec, Biontech olamayıp Sinovac ile aşılananlar düşüncesince ise akıbet aşılamadan minimum 3 ay sonradan 4. düze Sinovac daha dobra sığınma sağlar” niteleyerek laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?