Dünya

NYT: ABD, Suriye'de DEAŞ'la savaşım esnasında kısaca 70 yabanlık sivil ortak grubu vurdu

ABD’nin 2019 yılında, Suriye’de DEAŞ’e için savaştığı sırada, avrat ve çocuklardan oluşan kısaca 70 şahsiyet sivil müşterek gruba iklim saldırısı düzenlemiş olduğu ortaya çıktı.

NYT: ABD, Suriye'de DEAŞ'la savaşım esnasında kısaca 70 yabanlık sivil ortak grubu vurdu
13-11-2021 23:34
New York

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde toprak düzlük haberde, ABD iklim kuvvetleri, 18 Mart 2019’da Suriye’nin Bağhuz alanında eş ve çocuklardan oluşan sivil ortak grubu erek almış bulunduğu belirtildi.

Haberde, ABD insansız iklim araçlarıyla noktayı belirleme edilen sivil grubun hesabına şimdi sonraları F-15E tipi savaş uçaklarıyla 3 ayrı saldırıda 2 tondan aşkın bomba bırakılarak kısaca 70 ferdin ölümüne sebep bulunduğu vurgulandı.

Bu olayın detaylarının önceki kat ortaya çıkarıldığı vurgulanan haberde, "Bağhuz saldırısı, DEAŞ’a hesabına savaş esnasında en şişman sivil kaybın verildiği vakalardan bir tanesiydi fakat ABD ordusu kabilinden tek devir kamuoyuna açıklanmadı." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, şunlar kaydedildi:

“Bir ahbaplık görevlisi, saldırıyı, anket müstelzim muhtemel ortak savaş suçu yerine işaretledi. Ancak askeri yetkililer, az şimdi herhangi ortak adımda, karabulut niteliğindeki bu saldırıyı gizleyen hamleler yaptı. Ölü sayısı küçümsendi. Raporlar ertelendi, kısırlaştırılmış edildi ve mahremiyet sınıfına alındı. ABD liderliğindeki ortak yönetim güçleri patlama bölgesini buldozerlerle düzledi. Ve yukarı dozaj liderlere bilgi verilmedi.”

Saldırının ayrıntılarının aylar devam eden duyurulmayan doküman ve raporların incelenmesi, adı duyurulmayan tutulan ait personel ve yetkililerle direkt meydana getirilen görüşmeler kararında ortak araya getirildiğine ayraç edilen haberde, eldeki bulguların ABD Merkez Komutanlığına gönderilmesinin ardından, komutanlığın, iklim saldırılarının DOĞRU bulunduğunu savunarak saldırıyı önceki kat ikrar etmiş bulunduğu ve 80 ferdin öldürüldüğünü açıklamış bulunduğu aktarıldı.

Haberde, Komutanlığın, bahis konusu saldırıda 16 DEAŞ savaşçısı ile 4 sivilin öldürüldüğünü, gayrı 60 kişiyle ait yerine da DEAŞ’in kontrolündeki alanlarda eş ve evlatların arada sırada silaha sarılmaları zımnında sivil olup olmadıklarının kemiksiz olmadığını kanıt etmiş bulunduğu kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?