Yaşam

Nisan ayına kadar devam edecek; uzmanından RSV uyarısı

Koronavirüse benzeşim belirtileriyle evlatları gözdağı fail RSV’ye (Respiratuar Sinsisyal Virüs) üzerine Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, uyarılarda bulundu. Sert, “Ekim ayı üzere ağırbaşlı ortak halde enfeksiyon hazırlamaya süregelen bu virüs apri

Nisan ayına kadar devam edecek; uzmanından RSV uyarısı
28-10-2021 14:08

Öksürük, koku alma organı tıkanıklığı, hırıltılı teneffüs ve faziletli biberli ile belirtke verici ve evlatları yıldırma fail RSV’nin başta 2 gözyaşı dibine en konsantre ast teneffüs enfeksiyonu karşılayıcı müşterek virüs bulunduğunu tamlayan Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, ailelere uyarılarda bulundu. Koronavirüsle benzeri belirtileri mevcut virüsün ilk teşrin ayı üzere ağırbaşlı müşterek biçimde enfeksiyon hazırlamaya başladığını ve april ayına kadar devam ettiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Sert, “Koronavirüs üzere müşterek virüs bulunduğu düşüncesince gerçekte gene teneffüs eliyle bulaşan, yüzeylerden ya da ellerle temasla bulaşıcı müşterek virüs. Maske ve el temizliğinin bu hastalığın bulaştırıcılığını azalttığını söyleyebilirim. Koronavirüsün en başlangıcında da söylediğimiz üzere ailelerin kesinlikle temizliğe uyanıklık etmesi gerekir” sanarak konuştu.

KÜÇÜK BEBEKLERDE DAHA FAZLA AKCİĞER BULGUSU OLUYOR

RSV’nin başta ıvır zıvır bebeklerde hâlâ müşterek tomar akciğer bulgusu bulunduğunu dile getiren Sert, “Koronavirüste bu kadar konsantre bronşiolit dediğimiz akciğerlerle ilgilendiren bulguları giriş döndürücü görmüyoruz. RSV’nin tanısında, 1 sayaç üzere endamsız müddette sonuçlanan tanılama kitlerimiz var. Hızlı müşterek biçimde RSV tanısını fark edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK GEREKİYOR; MASKE KULLANIMINA DİKKAT

Çocukların enfeksiyondan korunması ve bununla giriş etmesi düşüncesince muafiyet sistemini çelimli tutmanın giriş döndürücü ehemmiyetli olduğuna yer veren Sert, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Mutlaka tabii ve istikrarlı beslenmenin akıbet adım ehemmiyetli bulunduğunu söyleyebiliriz. Bulaş açısından da beklenen olmasıyla ortak toplu, bağlı bölgelerde eksilmek şayet bulunuyorsak da ufaklıklara da peçe takmanın ne kadar ehemmiyetli bulunduğunu kesinlikle bildirmek gerekiyor. Pandemiyle beraberce kuvvetlendirme edici gıdalara ağırbaşlı doğrulum he fakat meydana getirilen icraat hâlâ giriş döndürücü tabii yollardan, ahit meyvesi ve sebzesi tüketilmesinin, istikrarlı ve ehliyetli beslenmenin hâlâ yararlı bulunduğunu bizlere gösterdi.”

BU ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, “Özellikle erkendoğan doğan bebekler, muafiyet sistemi ehliyetsiz bulunan şu demek oluyor ki immün yetmezliği bulunan çocuklar, anadan doğma ihtisas rahatsızlığı bulunan bebeklerde, adale rahatsızlığı bulunan bebeklerde riskin hâlâ müşterek tomar bulunduğunu görüyoruz” dedi.

Belli riziko gruplarına anlatım çıkarttıklarını da tamlayan Sert, “Zaten muhtemelen riziko gruplarında kılıç anlatım çıkararak bu RSV’nin antikorunu bebeklere ilk teşrin ve april ayları ortada ayda 1 aşılama biçiminde yapıyoruz. Bunu karşılayacak kimi kriterler var. Bunun düşüncesince 29 hafta ve altı erkendoğan zade olması, muhtemelen müşterek devir dip bakımda eskimiş ve müvellidülhumuza tedavisi almış olması, gene anadan doğma kimi ihtisas rahatsızlıkları var ise müşterek anlatım çıkararak onlara RSV’ye huzur korunmayı sağlayıcı antikoru onlara verebiliyoruz” sanarak konuştu.

GEÇEN YILA GÖRE GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI

Geçen yıla mucibince virüsün görülme sıklığının arttığını dile getiren Sert, “Son 2 yılda pandemiyle beraber, kapanmanın olması, peçe takılmaya başlanması, güzeşte sene akıbet adım rahat geçmiş olmasına faktör oldu. Bu sene toplumsal hareketliliğin artması, okulların açılmasıyla bu arada ağırbaşlı müşterek artma var. Servislerimizde yatan 1 günlükten, 6 ay, 2 yaşına kadar bebeklerimiz var” dedi.

SOLUNUM SIKINTISI YARATAN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Tedavinin bulgulara mucibince evde ya da hastanede yapılabildiğini anlatım fail Sert, “Oksijen değerlerinde müşterek bayağılık var ise ve müşterek teneffüs derdi var ise kesinlikle hastaneye yatırıp izleme ediyoruz. Oksijen desteği bu hastalarda giriş döndürücü önemli. Beslenme güçlüğüne sebebiyet verir. Bebeklere bu manada kılıç serumla da tagaddi desteği yaparız. Solunum sıkıntısı, morarma geçene kadar da sayrılarevi şartlarında, icabında de müşterek antibiyotik tedavisiyle beraberce hastanede izleme etmekte yarar var.Bu sene hemen RSV değil, influenza, parainfluenza, rinovirüs dediğimiz gayrı virüs grupları da ağırbaşlı biçimde öksürükle revan enfeksiyonlar yapıyorlar. Eğer müşterek teneffüs derdi yoksa, hırıltı, ağırbaşlı müşterek biberli yüksekliği yok ise bu RSV midir sanarak giriş döndürücü münakaşanın müşterek manası yok. Her çeşitli virüs bu biçimde öksürük yapar. Bu öksürükler uzayabilir. Eğer müşterek teneffüs derdi ile bu arada seyreden geçimsizlik ya da hışıltıyla öksürük var ise kesinlikle hekime gezmek gerekir” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?