Ekonomi

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı önce kat 6 bilyon doları aştı

Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2021'in 11 ayında tamamı zamanların salname rekorunu kırarak önceki defa 6 bilyon doları aştı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı önce kat 6 bilyon doları aştı
07-12-2021 11:10
İstanbul

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, Ocak-Kasım 2021'de yüzdelik 25,8 arttı.

Söz konusu çağda 6,2 bilyon dolara vasıl bu sektörün ihracatı, güzeşte sene 5,6 bilyon dolar adına gerçekleşmişti. Sektörün, bu sene 2020'ye gereğince ihracatını minimum 1 bilyon dolar çoğaltması bekleniyor.

Mobilya ihracatı da senenin 11 ayında 2020'nin bire ortak zamanına gereğince yüzdelik 24,6 artışla 3 bilyon 859 milyon dolar oldu.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sahası ihracatı, güzeşte ay ise 2020'nin bire ortak zamanına gereğince yüzdelik 33,2 artışla 695,8 milyon dolara çıktı. Söz konusu çağda mobilya sahası 406,1 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Sektör, bu zamanda en aşırı ayrıntılar düşüncesince yataklık ve beşikler, oturmaya belli mobilyalar, kemirmek ve yerleşme odaları düşüncesince ahşap ve esrar mobilyalar, döşek durumuna getirilebilen oturmaya belli mobilya ihraç etti.

Söz konusu çağda en aşırı ABD, Almanya, İngiltere, Irak ve İsrail'e dış satım yapıldı.

"Türkiye, ihracattaki başarısıyla evren devlerinin dikkatini çekiyor"

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (İİB) Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, mobilya sahası adına akıbet senelerde ihracatta yakaladıkları çoğalma ivmesini dengeli ortak biçimde sürdürdüklerini anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Sektörümüz, şerait ne olursa olsun üretmeye ve ihraç etmeye bitmeme ediyor. Bu kuvvetiyle de dünyanın nice arsıulusal mobilya devinin dikkatini çekmeyi başarıyor. Bugün toptan firmalar memleketimizdeki üretimlerini açık açık tezyit sonucu alıyor. Yine nice arsıulusal şirket, Türkiye'deki mobilyacılarımıza istihsal yaptırmaya başlıyor. Alınan bu kararlar, sektörümüzün yakaladığı istihsal ve dış satım ivmesini hâlâ da hızlandıracak. Sektör adına ülkemize yönelen yatırımların 2023'te 3 bilyon doları, 2030'da da 10 bilyon doları bulmasını bekliyoruz."

İç meydan düşüncesince taksitlerin 18'e çıkarılması çağrısı

Ahmet Güleç, bu sektörün dış satım sayılarındaki başarısının iç sektöre yansımadığını, taşınmazlar içi satışlarda sakinlik yaşandığını anlatım etti.

Mobilyanın, besin ve tahaffuz kadar esas ihtiyaçlardan bulunduğunu vurgulayan Güleç, "Bu esas ihtiyacın karşılanabilmesi ve bu sektörün geleceği düşüncesince mobilyada 9 bulunan taksit sayısı minimum 18'e çıkarılmalı. Dünyanın ciharıyek yanından toptan üreticiyi ülkemize çekmeyi başardığımız ortak çağda mobilyacımızın envestisman tutkusu enerjik tutulmalı. Bunun düşüncesince de ürettiği ürünü bilhassa iç pazara satabilmeli." diyerek konuştu.

Güleç, bu sektörün iç piyasada istediği hacme ulaşabilmesi ve üretimin bitmeme edebilmesi düşüncesince taksit sayısının artırılması icap ettiğini de söyledi.

"Türk mobilyasına bilhassa Avrupa'nın merakı arttı"

Mobilya üreticileri kooperatifi Modoko'nun Başkanı Koray Çalışkan da Türkiye'nin bu sene hem umumi tıpkı zamanda mobilya ihracatında aşırı dobra gittiğini belirterek, bu sektörün 11 maaş ihracatının 4 bilyon dolara dayandığını bildirdi.

Çalışkan, Türkiye'nin dünyanın doğrudan sadece eksiksiz ülkelerine mobilya ihraç ettiğini ve bunun ortak muvaffakiyet bulunduğunu anlatım ederek, "Son çağda bilhassa Avrupa ülkelerinden Türk mobilyasına nazarıitibar mebzul kalık durumda. Kalitesi, tasarımı, ergonomik olması ve akla yatkın maliyetiyle öne çıkan ürünlerimiz, bilhassa Avrupa ve bölgemizdeki devletler kazanmak az daha ağırbaşlı istem görüyor." dedi.

Ham maddeye mevrut zamlar ve incelmemiş bap bulunamamasından doğabilecek olumsuzluklara yer veren Çalışkan, "Bu sorunların ortak an önceki giderilmesi gerekiyor. Bu sene mobilya ihracatında 4,5 bilyon dolara yaklaşacağız. Sadece mobilyada güzeşte yıla gereğince 1 bilyon dolar dış satım artışı ele geçirmiş olacağız." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?