Yaşam

Mide ve tiroid sorunları olanlara 'sarımsak' uyarısı

Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı istihlak yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin esenlik problemlerine kez açabileceğini de uyanıklık çekici Balcı, 'Mide ülseri, az gerilim ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan ırak durma

Mide ve tiroid sorunları olanlara 'sarımsak' uyarısı
23-09-2021 10:15
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı istihlak yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin afiyet problemlerine sefer açabileceğini de uyanıklık çekici Balcı, "Mide ülseri, az tevettür ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan ırak durması gerekiyor" sanarak uyardı.

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, esbak senelerden beri evren mutfaklarının vazgeçilmesi olan yiyeceklere hoşlanma veren, binlerce senedir da çıkar sefer kendisine geçer ve ahali ortada “doğal antibiyotik” kendisine aşina sarımsağın sağlığa nice faydası bulunduğunu tabir ederek, ilkin efdal tevettür ve önsezi rahatsızlıklarında ortak çarpıcı gıda bulunduğunu ve antibaktiriyel niteliği yardımıyla vücudu enfeksiyonlara gönül rahatlığı koruduğunu belirtti.

“BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİR”

Balcı, muafiyet sisteminin kuvvetlenmesine ulama sağlayıcı gıdalardan birisi olan sarımsağın ilkin ortamında bulunduğumuz pandemi zamanında muafiyet sistemini güçlendirmenin ne derece ehemmiyetli bulunduğu ve muafiyet sistemini güçlendirici besinler tüketilmesi gerektiği de az hâlâ hepsi kabilinden bilinmekte bulunduğunu belirterek, “Sarımsağın sağlığa gayrı yararları ise; kolesterin seviyelerini düşürür. Yaraları iyileştirir. Diyabet hastalarında çağ şekeri seviyelerini düzenler. Sindirim sisteminin derneşik çalışmasına asistan olur. Kanserden koruyan tesiri vardır” dedi.

“KOKUSUNU AZALTMAK İÇİN SÜT İLE TÜKETİN”

Sarımsağın nite tüketildiği de ehemmiyetli ortak madde bulunduğunu tabir fail Balcı, “Sarımsak jale kendisine tüketilebileceği kabilinden pişirilerek de tüketilebilir. Fakat jale tüketildiğinde vücudumuz düşüncesince hâlâ çarpıcı olmaktadır. Ayrıca sarımsak yutularak yahut ezilerek tüketilebilir. Eğer ezilerek tüketilecekse ezdikten yahut kestikten sonraları 2-3 bugün bekleyip sonraları tüketilmesi, sarımsaktan hâlâ çok faydalanılabilmesi açısından önemlidir. Sarımsağın derinliğine mütemadi pişirilmemesi gereklidir. Pişirildiğinde içeriğindeki gıda öğelerinde eksilme olmaktadır. Yemeklere, kemirmek piştikten sonraları ilave edilerek gıda öğesi kaybı önlenebilir. Eğer çirkin kokusundan çevre tüketilemiyorsa motorin ile tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan ortak çalışmaya uyarınca sarımsağın sütle tüketiminin dudak kokusunu azalttığı belirleme edilmiştir” biçiminde konuştu.

“ÜLSER HASTALIĞI OLAN HASTALAR UZAK DURMALI”

Sarımsağın nice değişik biçimde kullanıldığını tamlayan Balcı, “Taze sarımsak, zeytinyağı ve kekik ile beraberce al ve parafin etleri marine geçirmek düşüncesince kullanılabilir. Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara hoşlanma vermesi benzeri kullanılabilir. Bazı hallerde ise sarımsak tüketiminden ırak durulması gerekmektedir. Özellikle karha rahatsızlığı olan şahıslar jale sarımsak tüketmemelidir. Düşük tevettür yahut tiroid sorunları olanlar da sarımsağı tetik tüketmelidir. Hamilelikte ve emzirme zamanında sarımsak tüketimi düşüncesince ise hekime danışılmalıdır” uyarısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?