Ekonomi

Makine sahası yılı 23 bilyon dolar ihracatla kapatmayı hedefliyor

Türkiye'nin aut satımına ehemmiyetli ulama sağlayıcı makine sektöründe sene böylelikle 23 bilyon dolarlık ihracata imza atılması öngörülüyor.

Makine sahası yılı 23 bilyon dolar ihracatla kapatmayı hedefliyor
30-11-2021 11:39
Bursa

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, AA muhabirine, Ocak-Ekim 2021 zamanında Türkiye'nin umumi ihracatının güzeşte yılın bire müşterek zamanına layıkıyla yüzdelik 33,9 artarak 181,8 bilyon dolara, ihracatın ithalatı tekabül oranının da yüzdelik 94 seviyesine ulaştığını söyledi.

Ekonominin devim bilimi yapısına ve bu sene yüzdelik 34'lük ihracat artışını cins kılan üretim gücüne inandıklarını tamlayan Gencer, orta-yüksek ve faziletkâr teknolojiye taşıyan ürünlerin, yerel üretiminin ilerletilmesini hedefleyen acemi uran stratejisinin sabırla sürdürülmesiyle şu anda ekonomide yaşanmış bulunan zorlukların aşılacağını vurguladı.

Gencer, Kovid-19 salgınının sefer açmış bulunduğu şartlar zımnında makine imalatçıları kendisine 2020'yi baş döndürücü çetince geçirdiklerini aktardı.

Bu yılın gene itibaren ise iç ve aut satışların toparlanmaya başladığını tabir fail Gencer, "Yılın ikinci yarısında bu trend hızlandı. 10 maaş çağda makine ihracatı güzeşte yılın bire müşterek zamanına layıkıyla kestirmece yüzdelik 20 artarak 19 bilyon dolar seviyesine ulaştı. Yıl böylece 23 bilyon doları aşacağımızı kestirim ediyoruz. Bu türkiye açısından muştulu müşterek gelişmedir." dedi.

Gencer, bu sene sonuç 10 senedeki sayı farkı performanslarının yüzdelik 20 üstünde ihracat artışı yakalayacaklarını anlattı.

Yoğun ihracat meydana getirilen yerler karşı bilgelik verici Gencer, şu şekilde bitmeme etti:

"En faziletkâr ihracat artışlarına, en kompetitif piyasalar bulunan AB ve ABD pazarlarında ulaştık. Öte taraftan sonuç çağda Rusya ve Orta Doğu pazarlarına müteveccih satışlarımızda da ağır hareketlenme gözlemliyoruz. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile politik ilişkilerimizdeki problemlerin aşılması anlamında sonuç çağda atılmış adımları kıvançla izliyoruz. Bu ülkelerle politik ilişkilerimizin normalleşmesinin, makine ihracatımıza da iri katkılarının olabileceği kuşkusuzdur."

"Türkiye ikinci el makine ithal fail yurt olma ayıbından kurtuldu"

Uluslararası müşterek kuruma yaptırdıkları araştırmaya göre, Türkiye'nin makine ihracatının doğacak 8 yılda 63 bilyon dolar düzeyine çıkabileceğine dikkati çekici Gencer, bu potansiyelin farkında kendisine sonuç zamanlarda uygulamaya konulmuş bulunan kâffesi dayanak programlarında makine sektörüne evleviyet verildiğini belirtti.

Salgın zımnında kapanmaların en dip bulunduğu çağda bile imalatçıların finansmana erişimde yaşadıkları zorlukları aşabildiklerini dile getiren Gencer, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Kapanma dönemlerinde ihracat sevkiyatlarımız sürdürülebildi. Daha da önemlisi imalatçılarımızın akıllıca şartlı envestisman kredilerine erişimi dava olmaktan iri seviyede çıkarıldı. Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki geçmiş envestisman çağrısı makine sektörüne yapıldı. İkinci davet cihazı sıralaması de sektörümüze açıkça tutuldu. Bu kapsamda halen ithal etmekte olduğumuz baş döndürücü sayıda makine ve teçhizatın yerel üretilmesini hedefleyen envestisman planlarına izin verildi. Bu projelerden birçoğunun ülkemize makine yapımında dershane atlatacak girişimler bulunduğunu biliyor ve bundan iri sevinme duyuyoruz. Haziran ayında çıkarılan müşterek kararnameyle yerel üretimi mevcut makine aksamlarının ithalatının amme teşviklerinden yararlanması garabetine sonuç verildi. Daha da önemlisi Türkiye ikinci el makine ithal fail yurt olma ayıbından kurtuldu. 2030'a denli sektörümüzün ihracatta kilo fiyatını bugünkü düzeyinin 2 sert bulunan 15 dolara, umumi ihracatımız içerisindeki makine ve aksamının payını ise yüzdelik 9'dan 15'e çıkarmayı hedefliyoruz."

Avrupalı makine üreticilerinin müşterek bölümünün, sayısal transformasyon sürecindeki aceleci gelişmelere uyumda geç kaldığına ayraç fail Gencer, Almanya'nın bu sektördeki üstünlüğünü bitmeme etmek düşüncesince sonuç zamanlarda aceleci adımlar attığının gözlemlendiğini kaydetti.

Emre Gencer, Almanya'nın sonuç zamanlarda Endüstri 4.0 ilişkin 400'e DOĞRU meydan ve araştırı projesini uygulamaya geçirdiğini aktararak, şu şekilde konuştu:

"Araştırmalar, gelecekte baş döndürücü sayıdaki Avrupa makine üreticisinin piyasadan istifa etmek durumunda kalacağına ayraç etmektedir. Türk makinecileri kendisine AB pazarında oluşacak bu boşluğu ve fırsatları değerlendirebileceğimize inanıyoruz. Makine ve aksamları ihracatımızın yarısından fazlasını halen AB ülkelerine yapıyoruz. AB pazarına ihracatımızı bırakmak düşüncesince değişik henüz müşterek tomar makine imalatçımız Almanya ağırlıklı kendisine marketing altyapısı yatırımı yapıyor. Gümrük Birliği Anlaşması ile parçası olduğumuz AB Dijital Tek Pazarı, makine sektörümüz açısından alternatifsizdir. Bu durumun farkında kendisine AB pazarındaki gelişmelere uyumda henüz aceleci cereyan etmemiz gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?