Dünya

Küresel hararet artışı 1,6 trilyon dolarlık konuşu kayba sebep olabilir

Küresel hararet artışı 1,6 trilyon dolarlık konuşu kayba sebep olabilir
14-12-2021 14:53
İstanbul

Küresel ateşlilik artışının 2 dereceyi aşması yerinde iş gücü üretkenliğindeki azalış dolayısıyla 1,6 trilyon dolarlık konuşu kaybolma oluşacağı ve bu kayıplardan en birlikte tomar limonluk gazı emisyonlarında mesuliyeti ceninisakıt bulunan kırılgan devletlerin etkileneceği öngörülüyor.

Duke Üniversitesi araştırmacıları öncülüğünde meydana gelen ve Nature Communications dergisinde piyasaya sürülen araştırmaya göre, insanoğlu vücudunun dayanabileceği ısı ve rutubet kombinasyonlarının fizyolojik sınırları bulunuyor.

İklim değişikliği dolayısıyla ısı ve rutubet seviyelerinin yükselmesi kararında bariz havada meydana gelen işler düşüncesince serin saatler azalıyor.

Araştırmada maruz örneklere göre, 12 saatlik birlikte iş gününde kaybedilen iş gücü saati akıbet 42 yılda herhangi birlikte 1 derecelik ateşlilik artışı düşüncesince 101 bilyon zaman adına hesaplanırken, küresel ısınmanın artarak 2 dereceyi aşmasıyla herhangi birlikte birlik etap düşüncesince 197 bilyon saatlik iş kaybı oluşacağı hesaplanıyor.

Dünya genelinde şu anda işçilerin sunulan kalmış olduğu ateşlilik şartları herhangi birlikte sene kısaca 280-311 bilyon dolar ortada kaybolma yaşanmasına illet oluyor.

Küresel ısınmanın 2 dereceyi aşması yerinde ise iş gücü üretkenliğindeki azalış dolayısıyla oluşacak konuşu kaybın 1,6 trilyon dolara ulaşacağı kestirim ediliyor.

Bu halden en menfi etkilenecek kesimlerin Asya, Orta Doğu, Afrika ve Batı Pasifik'te toprak meydan tropikal bölgelerdeki işçiler olabileceği öngörülürken, Bangladeş, Tayland, Gambiya, Senegal, Kamboçya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Bruney, Gana, Togo, Benin, Sri Lanka ve Nauru, adam başına en birlikte tomar konuşu kaybolma yaşanacak 14 iklim adına öne çıkıyor.

Duke Üniversitesi Nicholas Çevre Okuku İklim Değişikliği Araştırmacısı ve yazının başlangıç yazarı Luke Parsons, değerlendirmesinde, bulunan ve gelecekte yaşanacak iş gücü kayıplarından en başlangıç döndürücü etkilenen iklim ve insanlarının çoğunun limonluk gazı emisyonlarının ehemmiyetli bölümünden mesul olmadığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Tropik alanlarda canlı nice işçi, öğleden sonradan havanın başlangıç döndürücü yunak olması yardımıyla çalışmalarına boşluk veriyor. Bu nedenle yaşanmış bulunan iş kayıpları, iş gücünün kısaca yüzdelik 30'unun sabahın er saatlerine taşınmasıyla art kazanılabilir nitelikte. Ancak küresel sayı farkı sıcaklıklarda kaydedilecek herhangi birlikte birlik derecelik ek ısınma, günün en serin zaman dilimlerinde bile aut mekanlarda planlı iş kolları düşüncesince çabucak olağandan yunak bir duruma gelmesi sebebiyle, işçilerin bu düzentileme koşullarına ahenk terazi kapasitelerini çabucak azaltıyor. Sıcaklıklar arttıkça iş gücü verimliliğindeki azalış katlanarak artıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?