Politika

Kooperatiflere acemi tensikat getiren teklif, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundaki görüşmelerine başlandı.

Kooperatiflere acemi tensikat getiren teklif, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda
13-10-2021 13:53
TBMM

Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı.

Altunyaldız, kökeni asırlar öncesine yaslanan kooperatiflerin sorumluluk, eşitlik, adalet, teavün ve el birliği kabilinden değerlerin rehberlik etmiş olduğu girişimler namına öbür ticari işletmelerden ayrıldığını tabir etti. Kooperatiflerin dünyada 400 milyondan çok insana aracısız ve endirekt istihdam sağladığını özetleyen Altunyaldız, kooperatiflerin iktisadi büyüklüğünün çabucak Avrupa'da 1,5 trilyon avroyu aşarken dünyanın en iri 300 kooperatifinin toplanmış cirosunun ise 2 trilyon doları aştığını anlattı.

Günümüzde nice değişik bölgede çalışkanlık yayınlayan kooperatiflerin Türkiye'deki iktisadi etkilerinin de gündüz geçtikçe arttığını tabir fail Altunyaldız, sürdürülebilir, kompetitif ve başıboş meydan dinamiklerine mevzun çağcıl birleşke yaklaşımların, yerel, diyalekt ve millî kalkınma düşüncesince antipatik kuvvet bulunduğunun altını çizdi. Altunyaldız, Türkiye'de kooperatifçiliğin yerel, diyalekt ve millî kalkınma düşüncesince öneminin bilincinde namına muasır ortak yapıya bürünmesi, çağcıl dünyanın rekabetçilik düzeyine mevzun biçimde etkinliğinin artırılmasının, hükümetin rüçhan hedefleri ortada bulunduğunu kaydetti.

"Ekonomide ehemmiyetli ortak aktör"

İlk imza sahibi namına öneri üstünde gır meydan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, birleşke sisteminin ekonominin süresince ehemmiyetli ortak oyuncu bulunduğunu belirterek amme yararının sağlanması açısından da ehemmiyetli ortak balans unsuru bulunduğunu söyledi. Kooperatif teriminin bu ismiyle olmasa da Osmanlı'dan bu yana bulunduğunu vurgulayan Uslu, Türkiye'de tahminî 6 milyon üyesi mevcut birleşke sayısının 60 bin yöresinde bulunduğunu kaydetti.

Uslu, birleşke sayısı çok bulunmasına karşın örgen sayısının az olduğunu, kooperatifçilik kültürünün gelişmediğini aktararak şöyleki konuştu:

"Kooperatifçiliğe toplumun, tabanın talebi olması gerekiyor. Bu kanun teklifiyle tabanın talebini nite ortak birleşke kültürüne dönüştürebiliriz, yaygınlaştırabilirizi ortaya çıkarmaya çalıştık. Çalışmayı yaparken birleşke yöneticilerinden, üyelerinden, birliklerinden görüşler aldık. Sektörün değişik gruplarıyla görüştük. TBMM'de mevcut siyasal fırka gruplarıyla görüştük. Bütün grupların katkıları oldu. Bu katkılarla bu arada sunduğumuz metni sonuncu duruma getirdik."

Teklifle ilişik bilgelik verici Uslu, çoğunluğu bayanlardan oluşan ve ya eş alın terini değerlendiren kooperatifler ile çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflere fazlalık ayrımcılık getirildiğini, kimi ifa mükellefiyetlerinin kaldırıldığını aktardı.

Uslu, kooperatiflerin şeffaflaştırılmaya çalışıldığını da dile getirerek bilgelik sistemi kurulacağını, verilerin tutulacağı Kooperatif Bilgi Sistemi'nin Ticaret Bakanlığınca uygulamaya geçirileceğini kaydetti. Bu sayede kooperatiflerin sağlık masraf hesaplarının, dengelem ve kontrolör raporlarının elektronik ortamlarda görülebileceğini tabir fail Uslu, hazirun listelerine erişmenin de elektronik ortamda gerçekleşebileceğini bildirdi.

Uslu, teknolojik gelişmelere akla yatkın namına kooperatiflerin elektronik ortamda umumi astronomi yapabilmelerinin önünün açılacağını anlatarak ana sözleşmelerinde kazanmak kaydıyla kooperatiflerin umumi kurullarını elektronik ortamda yapabileceğini söyledi.

Kooperatiflerin idare ve teftiş oturmuş üyelerinin kalifiye bilgiye erbap olmaları bunun şeklinde seçildikten sonraları kooperatifçilik eğitimi kabul etme zorunluluğu getirildiğine ayraç fail Uslu, salt mali konuların denetimiyle ilgili kooperatiflerde aut denetimin olacağını aktardı.

Uslu, yukarı üstüne üstlük dü fasıl idare oturmuş üyeliği yapanların, aradan ortak intihap devri geçmedikçe bu görevlerine de gine seçilemeyeceğini bildirdi.

Komisyonda, öneri üstünde görüşmelere bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?