Yaşam

İzmirli hanımlar aynısefa ile iklim dışına açıldı

İzmir'de, Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi içerisinde aynısefa üretimine başlamış olan kadınlar, Katar'a satı yaptı.

İzmirli hanımlar aynısefa ile iklim dışına açıldı
05-01-2022 14:07
İzmir

Menemen ilçesinde kadın istihdamına ulama iletmek şartıyla 2019 senesinde 65 mahalleyi kapsayacak halde kurulan kooperatifte, yöreye ilgilendiren lezzetlerin tanıtımı dair icraat yapılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde müşterek arıtıcı şirketi çeşidinden düzenlenen "Yerli Yerinde Projesi" kapsamında aynısefa adlı bitkinin millî pazarda tanıtılması ve iklim ekonomisine kazandırılması şartıyla harekete sabık birleşke üyeleri, nötr vaziyetteki 3 dönüm araziyi kiraladıktan sonraları temizleyerek ekime müheyya duruma getirdi.

Aynısefa üretimi düşüncesince edep bilimi bilimi meydan kadınlar, mayısta fideleri toprakla buluşturarak çalışmalarına başladı.

"Bahçe nergisi", "altıncık", "ölü çiçeği" namına da bilinen, tababet ve kozmetik dalında beğenilen aynısefadan faziletkâr mahsul elde edildi.

Haziranda bu tıbbi hoş kokulu bitkiyi toplamaya başlamış bulunan kadınlar, kurutup paketledikleri üründen evvel partiyi Katar'a gönderdi.

"Verim hudut safhada"

Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever, AA muhabirine, nötr vaziyetteki 3 dönüm araziden 38 kamyona benzeyen gübür topladıklarını, 4 römork çöpü de hanımlar namına kendilerinin temizlemesinin arkası sıra fideleri diktiklerini söyledi.

Aynısefanın eskiden alanda yetişen müşterek nebat olduğunu, muahharen unutulduğunu tamlayan Sever, "Bu projeyle yeniden yaşama geçirdik. İyi müşterek son alınabileceğini kanıtladık. Ocak ayındayız ve hala hasat yapabiliyoruz. Şu an mahsul hudut safhada." dedi.

Aynısefaya taşınmazlar dışından dip istem bulunduğunu dile getiren Yeşim Sever, projenin basında arazi almasının arkası sıra Katar'dan müşterek şirketin kendilerine ulaştığını anlattı.

Daha baş döndürücü insana iş olanağı kurmayı hedeflediklerini tamlayan Sever, şöyleki konuştu:

"Şu an Katar'a 15 paket gönderdik. Almamız müstelzim müşterek doküman mevcut onun başvurusunu yaptık, onu da aldıktan sonraları önümüzdeki sene bu işe elan baş döndürücü yöneleceğiz. Daha baş döndürücü hanımı bu bitkiyle buluşturacağız. Daha baş döndürücü kadın bunun kursunu alacak. Sonrasında da Menemen'de hat seviyesi dediğimiz alanda bulunan arazide yetişebildiğini kanıtladığımız düşüncesince nötr bulunan dört başı mamur arazilerde bu çiçeği üretip ihracatını yapacağız. Yurt ortamında de genel ağ üstünden satışlarımız var. Çay namına kullananlar var. Sabun üretiyoruz. Onunla alakalı görüşmelerimiz de var, önümüzdeki sene sabun ihracatı da yapmış olacağız."

Makinada kurutuluyor

Üreticilerden Nalan Papurlu da kooperatifte 20 kadının istihdam edildiğini söyledi.

Bitkiyi damlama sulamayla büyüttüklerini dile getiren Papurlu, "Hazirandan beri hasat yapıyoruz. Şubatta acemi dikim yapmamız gerekiyor, o vakte derece hasada bitmeme edeceğiz. Beklentimizin üstünde müşterek mahsul elde ettik, baş döndürücü mutluyuz. Çiçeklerimiz günce toplandıktan sonraları makinada kurutuluyor. Sonrasında paketlenerek satışa sunuluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?