Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez'den Puigdemont'a 'adalete konfirmasyon ol' çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya'nın Sardunya Adası'nda gözaltına tahsil edilen Avrupa Parlamentosu mebus ve emektar Katalonya kocabaşı hükümet başkanı Carles Puigdemont'a "adalete doğrulama ol" çağrısında bulundu.

İspanya Başbakanı Sanchez'den Puigdemont'a 'adalete konfirmasyon ol' çağrısı
24-09-2021 15:45
Madrid

Sanchez, basına icra ettiği açıklamada, İspanyol hükümeti yerine değme mahkemeden bulunduğu kabil Puigdemont ile ilişik değişmeyen verecek İtalyan mahkemesinden çıkma karara da hürmet göstereceklerini söyleyerek, "Aynı sürede bariz bulunan müşterek nesne mevcut ki o da Puigdemot'un mahkemeye çıkması, adalete doğrulama olmasıdır." niteleyerek ekledi.

İspanya Başbakanı, Katalonya'daki istiklal girişimlerine siyasal hal anmak düşüncesince Katalonya köy muhtarı hile hükümetiyle oluşturdukları diyalog masasının bitmeme etmesi icap ettiğini de vurguladı.

Sanchez, Katalonya köy muhtarı hükümet başkanı Pere Aragones'e "10 sene geçmiş bulunduğu kabil ahit de erte da yegâne kere diyalog olacaktır. Bugün, diyaloğu yerinde boşaltmak değme zamankinden elan önemli, zira diyalog baştan birleşmenin yegâne yoludur." mesajını havale etmek istediğini anlatım etti.


Carles Puigdemont

"Puigdemont'un elden başıboş bırakılmasını istiyoruz"

Diğer taraftan Katalonya köy muhtarı hükümetinde Bakanlar Kurulu ile çabuk müşterek güruh yaptıktan sonraları basına izah işleyen Katalonya hükümet başkanı Aragones de "Eski Katalonya hükümet başkanı Puigdemont'un elden başıboş bırakılmasını istiyoruz. İspanyol devleti, Avrupa adaleti karşısında dobra oruçlu müşterek yaklaşım göstermemiştir. Bu, elbette ki Katalonya problemininin çözümü düşüncesince merkezi hükümetle başlattığımız müzakerelerimizde müşterek emniyet ortamı yaratmıyor. Bu siyasal meselenin bizlere mucibince yegâne çözümü umumi af ve özlük istikbaline değişmeyen ödeme hakkıdır (bağımsızlık referandumu)." ifadelerini kullandı.

Aragones, Puigdemont'a dayanak hasretmek düşüncesince ahit Sardunya Adası'na gideceğini de duyurdu.

AP mebusluk dokunulmazlığı güzeşte mayıs ayında askıya tahsil edilen Puigdemont, cemaziyelevvel şeb ezanı müşterek güruh düşüncesince gittiği Sardunya Adası'ndaki Alghero kenti havaalanından antre icra ettiği sırada, İspanya Yüksek Mahkemesinin ile alakalı kontrol ve tutulama talimatı esbabımucibe gösterilerek İtalyan uç polisi çeşidinden gözaltına alınmıştı.

Polis merkezinde tutulan Puigdemont'un gündüz içinde Sassari kentindeki Temyiz Mahkemesine çıkarılması öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?