Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın görevi güçlendirilmeli

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "EİT, 500 milyon nüfusa ve evren erke kaynaklarının 3'te birine cemaat olmanın ötesinde Avrupa'nın Çin, Rusya, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu ile bağlantısını sağlayıcı yegâne birlikte konumdadır." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın görevi güçlendirilmeli
28-11-2021 14:17
Tahran

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerinin 500 milyon nüfusa ve evren erke kaynaklarının 3'te birine ehil bulunduğunu belirterek, teşkilatın rolünün güçlendirilmesi icap ettiğini söyledi.

Reisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, Karakum Otel'de planlı EİT 15. Zirvesi'nde konuştu.

Türkiye'nin EİT'in 14. Dönem Başkanlığını yapması zımnında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve ev sahibi Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a teşekkürname ederek konuşmasına başlamış olan Reisi, Orta Asya'daki devletlerin 30. istiklal sene dönümünü kutladı.

İkili ve çoklu iş birliğini kolaylaştırıcı kurumların rolünün güçlendirilmesine ehemmiyet verdiklerini tamlayan Reisi, EİT'in bu kurumların başlangıcında geldiğine dikkati çekti.

Reisi, "EİT, 500 milyon nüfusa ve evren erke kaynaklarının 3'te birine ehil olmanın ötesinde Avrupa'nın Çin, Rusya, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu ile bağlantısını sağlayıcı yegâne müşterek konumdadır." diyerek konuştu.

İran'ın EİT'e ve faaliyetlerine "kayıtsız ve şartsız" dayanak noktası verdiğini vurgulayan Reisi, "İran, Güney Asya, Batı Asya, Orta Asya, Kafkasya devletleri ve komşularla ilişkileri geliştirmeyi öncelikleri ortada görmektedir." dedi.

ABD'nin yaptırımlarına da yer veren Reisi, "ABD yaptırımlarla, çıkarlarının semt çıkarlarıyla örtüşmediğini gösterdi. İran, semt idaresinin semt devletleri çeşidinden yapılması gerektiğine inanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kafkaslardaki toy şerait hasebiyle anadan görme güzergahların canlandırılması ve ticaretin kolaylaştırılmasının 30 senenin arkası sıra EİT bölgesinin büyümesine ulama sağlayacağını dile getiren Reisi, EİT'in rolünün güçlendirilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Kafkaslarda düşmanlığın bitmesi bölgenin dayanışması düşüncesince toy müşterek zamanın başlangıcıdır. Bu yönde idman herkesin görevidir. Siyasi coğrafyada meydana gelebilecek rastgele çeşitli başkalık istikrara görev etmeyeceği kadar gelecekte elan çok huzursuzluğun zeminini oluşturacaktır. Kafkaslardaki devletlerin teşrikimesai aykırı hürmet ve yer bütünlüğünün korunması prensibi doğrultusunda semt ülkelerinin abra sulh ve gelişmesini sağlayacaktır."

Soğukların başlaması hasebiyle Afganistan halkının asliye maddelere gerekseme duyduğunu tabir fail Reisi, Afgan halkına iane edilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?