Dünya

İngiltere'den balıkçılık problemi zımnında Fransa'ya 'misilleme' yapabileceği uya

İngiltere, bitmeme fail balıkçılık problemi dolayısıyla Fransa'nın cemaziyelevvel balıkçılık teknesine el koymasının peşi sıra tehditlerine bitmeme etmesi yerinde "misilleme" yapabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere'den balıkçılık problemi zımnında Fransa'ya 'misilleme' yapabileceği uya
29-10-2021 13:08
İngiltere

İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım Bakanı George Eustice, ülkesi ve Fransa arasındaki balıkçılık rahatsızlığına ilişikli diyar basınına icra ettiği açıklamada, Fransa çeşidinden meydana getirilen yorumların "tamamen orantısız ve benimseme edilemez" bulunduğunu bildirdi.

Fransa'nın önerilerinin, sınırlarda işleri zorlaştırdığının altını çizen Eustice, "Bu hemen kendileriyle yaptığımız tecim ve teşrikimesai anlaşmasının değil bire ortak sürede Avrupa Birliği (AB) hukukunun da belirgin ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eustice, Fransa'nın körükleyici ortak lisan kullandığını ve tehditlerine akıbet vermesi icap ettiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Ne yapacağımızı bilmiyoruz, (Fransız yetkililer) bu önlemleri (İngiltere'ye üzerine misilleme) en er salı gününe denli getirmeyeceklerini söyledi, ne yapacaklarını göreceğiz. Fakat bu önlemleri alırlarsa, kılıç de bire ortak oyunu oynarız ve oranlı biçimde karşılık ödeme kabiliyetimizi belirgin bariz gizli tutarız."

"İngiliz hükümeti kuvvet dilinden anlıyor"

Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, bitmeme fail balıkçılık rahatsızlığına ilişikli geçmiş icra ettiği açıklamada, İngiliz hükümetinin hemen "güç dilinden" anladığını belirtmiş, İngiliz gemilerinin birkaçı dışında, ülkedeki hepsi limanlara erişimin kabil olamayacağını söylemişti.

İngiltere'den mevrut yahut oraya revan İngiliz tırların ve gemilerin dizgesel kendisine arama edileceğini tabir fail Beaune, gemilerin kontrollerinin geçmiş akşam başladığını bildirmişti.

Beaune, bu mevzuda müsamaha göstermeyeceklerini aktararak, "Şimdi kuvvet dilini konuşmalıyız zira korkarım ki, İngiliz hükümeti hemen bundan anlıyor." ifadesini kullanmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Fransa'nın tehditlerinin peşi sıra geçmiş Fransa'nın Londra Büyükelçisi Catherine Colonna'nın Dışişleri Bakanlığına çağırılması buyruğu vermişti.

Truss, görüşmede, Fransa'nın, İngiltere ve Manş Adaları'na müteveccih görüntü kırıklığı yaratıcı ve orantısız tehditlerini açıklamasının istendiğini belirtmişti.

Balıkçılık sorunu

AB ve İngiltere ortada 2021'deki balıkçılık kotalarının belirlenmesine müteveccih müzakerelerde uzlaşma sağlanabildi fakat ilkin Fransız balıkçılar, belirlenen alanlarda çalışkanlık gösteremedi.

İngiltere'ye ilişikli Jersey Adası yönetimi, zat kişmiri sularında avlanmaya sürdürmek talip Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki faaliyetlerine değgin iddia sunmalarını istemişti. Bu durum, İngiltere ve Fransa ortada gerilime bozukluk olmuştu.

Fransa, Jersey'in elektriğini değişmez tehdidinde bulunmuş, Fransız balıkçılar da Ada'daki limanı ablukaya almıştı.

İngiliz hükümeti, Jersey Adası'na tılsım kendisine dü armada gemisi göndermiş, Fransa da bunun peşi sıra misilleme kendisine alana dü armada gemisi atıf sonucu almıştı.

Fransız balıkçıların ablukasının bitmesi üzerine, armada gemileri çapraz arka çağrılmıştı. Fransa, balıkçılık üzerine AB'nin, Birleşik Krallık'a üzerine henüz sert davranmasını istem ediyor.

Manş Adaları'ndan bulunan Jersey'nin elektriğinin yüzdelik 95'i tahminî 14 balçık uzaklıktaki Fransa çeşidinden sağlanıyor. Kendine özgü ortak yönetimi bulunan ve Kraliçe'nin ortak mümessili mevcut Ada, arsıulusal arenada İngiltere çeşidinden anabolizma ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?