Dünya

İngiltere, AB'nin Kuzey İrlanda'daki sorunlara hal teklifini çıtırbom buldu

İngiltere Brexit Bakanı David Frost, Avrupa Birliği'nin Kuzey İrlanda Protokolü'ne müteveccih teklifinin tam olmadığını, Avrupa Adalet Divanı'nın denetleyici rolünün de değiştirilmesi icap ettiğini tabir etti.

İngiltere, AB'nin Kuzey İrlanda'daki sorunlara hal teklifini çıtırbom buldu
15-10-2021 12:09
Brüksel

Frost, Politico çav sitesine verdiği demeçte, AB'nin Brexit hasebiyle Kuzey İrlanda'da yaşanmış olan sorunlara müteveccih hal teklifinin çıtırbom kaldığını belirtti.

AB ile Birleşik Krallık ortada Brexit kavgası bitmiyor

AB ve Birleşik Krallık ortada Kuzey İrlanda Protokolü mevzusundaki anlaşmazlığın çözümü düşüncesince ehemmiyetli tadilat gerektiğine ayraç fail Frost, "AB'nin efor sarfiyat ettiğinin farkındayız lakin halen gidilmesi müstelzim etraflıca birlikte sefer var." ifadesini kullandı.

Frost, protokolde toprak düzlük Avrupa Adalet Divanı'nın görevi konusunu görüşmekten sevinme duyacaklarına dikkati çekerek, "Protokolün denetimi mevzusunun ağırbaşlı şekilde ele katılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Protokolün "istisnai" çabucak yapıldığını özetleyen Frost, bunun birtakımı unsurlarının uygulamada uygulanamayacağını bildiklerini anlatım etti.

Öte yandan, İngiltere Brexit Bakanı Frost ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic zaman Brüksel'de birlikte araya gelecek.

Brüksel, AB ve Birleşik Krallık arasındaki Brexit Ayrılık Anlaşması'nın birlikte parçası yerine imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü'nün birtakımı unsurlarının değiştirilmesini içeren teklifini bu hafta açıklamıştı.

İngiltere ve Kuzey İrlanda arasındaki ticareti kolaylaştıracak unsurlar içeren teklif, ticarette basitleştirilmiş izin süreci, besin tedarikinin kolaylaştırılması, mahsulat düşüncesince gümrük süreçlerinin azaltılmasını içeriyor.

Sorun hakkında

İrlanda Adası'nda Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle bütünlük yanlısı Protestanlar arasındaki mücadelesi sona erdiren "Hayırlı Cuma Anlaşması" gereği, İrlanda ve Kuzey İrlanda ortada fiziksel birlikte karaca sınırı oluşturulamıyor.

Brexit Ayrılık Anlaşması'nın birlikte parçası yerine imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkileri düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e karşın Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük kurallarına editör olmaya bitmeme ediyor. AB kuralları gereği Tek Pazar'a, hasebiyle Kuzey İrlanda'ya İngiltere derece bundan sonra AB üyesi sıfır birlikte ülkeden birtakımı mamüllerin aracısız gönderimi sona eriyor.

Bu sebeple resmi yerine Birleşik Krallık egemenliğinde toprak düzlük Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile ticareti, limanlarda gümrüğe editör tutuluyor.

Özellikle, Birleşik Krallık'tan Kuzey İrlanda'ya sosis, salam ve kıyma derece besin ürünlerinin gidemeyecek olması İngiltere tarafında iri rahatsızlığa illet oluyor.

Londra, AB'den İrlanda protokolünün değiştirilmesini arzu ediyor. Bu çerçevede Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda'ya mahsul ihracatında denetim yapılmamasını istiyor. Karşılıklı gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi de İngiltere'nin arzuları ortada bulunuyor.

Ayrıca, Birleşik Krallık, protokolün uygulanmasında yaşanacak uzlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı'na taşınmasına dair maddenin de değiştirilmesini arzu ediyor.

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da meydana getirilen AB referandumunda yüzdelik 48'e erinç yüzdelik 52 ile Brexit sonucu alınmıştı. Birleşik Krallık AB'den yöntemince 31 Ocak 2020'de ayrılmıştı. Taraflar 31 Aralık 2020 evveliyatına denli intikal süreci uygulamış bu müddette Birleşik Krallık AB kurallarına dair kalmayı sürdürmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?