Yaşam

İhtiyaç sahiplerine tekerlekli iskemle kabul etmek düşüncesince gelişigüzel devir 12 kilometre yürüyor

Tuzla'da canlı Şaban Köse, 5 senedir rastgele sabahleyin 12 kilometre sefer yayan özürlü ve buğulu ihtiyaç sahiplerine tekerlekli iskemle kabul etmek düşüncesince plastik şişe kapağı topluyor.

İhtiyaç sahiplerine tekerlekli iskemle kabul etmek düşüncesince gelişigüzel devir 12 kilometre yürüyor
14-10-2021 11:28
İstanbul

54 yaşındaki esnaf Köse, değme sabahleyin hem spor gerçekleştirmek aynı zamanda plastik şişe kapağı dercetmek düşüncesince yollara düşüyor.

Gün aydınlandıktan sonradan evinden çıkıp Tuzla Sahili'ne mevrut Köse, plastik şişeleri tek tek biriktirerek poşetliyor. Bununla da kalmayan Köse, sahile atık çöpleri kategorilere ayırıp art transformasyon kutularına atıyor.

Topladığı kapakları evinin bahçesinde biriktiren Köse, şimdi sonradan bu kapakları ihtiyaç sahibi özürlü ve yaşlılara tekerlekli iskemle katılması düşüncesince Tuzla Belediyesine teyit ediyor.

Plastik şişe kapaklarını toplayan Köse'ye komşuları da iane ediyor. Ayrıca Tuzla Sahili'nde Köse'nin kapak topladığını bilici yurttaşlar da topladıkları kapakları ona teyit ediyor.

AA muhabirine mütekellim Köse, çoğu kez yaz dönemleri değme sabahleyin çağ aydınlandıktan sonradan Tuzla Sahili'ne ilerleyiş hazırlamaya geldiğini söyledi.

İnsanların sahile bıraktığı çöpleri, mertlik görevlilerinin alması düşüncesince belli noktalara bıraktığını tamlayan Köse, "Çöplerin içerisindeki plastik şişe kapaklarını, yanımda getirdiğim poşete tek tek ayırarak koyuyorum. Her çağ 1 saatten müşterek tomar zamanımı bu işe ayırıyorum." sanarak konuştu.

Köse, 5 senedir rastgele müşterek cevap beklemeden bu işi yaptığını anlatarak, şu halde bitmeme etti:

"Biriktirdiğim kapakları evimin bahçesine getirip oradaki damacanaların süresince biriktiriyorum. Her sabahleyin buradayız. Hem spor yapıyorum aynı zamanda iyiliğe okazyon oluyorum. Arkadaşlarım da bana sabahları haremlik ediyor. Sahilde beni gören insanoğlu da bana asistan oluyorlar. Topladıkları kapakları bana teyit ediyorlar. Biriktirdiğim kapakları ihtiyaç sahibi özürlü ve buğulu vatandaşlara tekerlekli iskemle alıp vermeleri düşüncesince Tuzla Belediyesi yetkililerine teyit ediyorum. Bu yaz 50-60 bin arası plastik şişe kapağı topladım. Sağlığım elverdiği sürece bu işi hazırlamaya bitmeme edeceğim. Başka şahıslara da hakeza müşterek iyiliğe medet sunmalarını referans ediyorum."

"Daha ak pak hayatta olmak istiyorsak çevreyi kirletmememiz gerekiyor"

İnsanların sahilleri bulmuş bulunduğu üzere bırakması icap ettiğini dile getiren Köse, "Her sabahleyin sahilleri gübür atık halde görüyorum. Yediklerini müşterek poşete koyup müşterek kenara bıraksalar, onları da şehremaneti görevlileri alabilir. İnsanların şimdi duygun olması, sahillerimizi kirletmemesi lazım, attıkları değme çöpün çevreye ziyanı olduğunu, art transformasyon yararı bulunduğunu benimsemesi lazım. Dünya her insanın dünyası. Dünyayı kirlettin mi evini de kirletmiş oluyorsun. Daha ak pak hayatta olmak istiyorsak çevresi da kirletmememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Şaban Köse'nin Tuzla'da art dönüşüme iri medet sağlayıcı yer dostu müşterek insanoğlu bulunduğunu anlattı.

Şaban Köse'nin yaptığı iyiliği ölçüm ettiğini tamlayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kendisi toplamış bulunduğu kapakların ihtiyaç sahiplerine kavuşması noktasında aşırı dobra müşterek emek vermek yapıyor. Her sabahleyin Tuzla Sahili'ne geliyor ve plastik şişe kapaklarını toplayıp biriktiriyor. Biriktirdiği kapakları da belediyemize teyit ediyor. Biz de mevrut talepler doğrultusunda gerçekleştirme ettiğimiz tekerlekli ve elektrikli sandalyeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bu çeşit emek harcamaları fail ve çabucak kişi mutluluğu düşüncesince değil, başkalarının mutluluğu düşüncesince de emek vermek fail Şaban Bey üzere insanlarla Tuzla'da olmaktan devlet duyuyorum. İnanıyorum ki bu tip icraat değişik kişide da farkındalık oluşturacak ve genele yayılmasını sağlayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?