Politika

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de

AK Parti milletvekillerinin, ihracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de
15-10-2021 16:34
TBMM

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi'nin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, dış satımcı birliklerince muktezi kapital yardımı sağlanması düşüncesince kombinezon yapılıyor. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılmak üzere, ihraç ederinin on binde üçüne denli (hizmet sektörlerinde brüt minimal ücretin on katına kadar) aralık yapılacak.

İhracatçı birliklerinin redif akçelerinde mevcut meblağlar ile halihazırda TİM gözetiminde çalışkanlık yayınlayan Türkiye Tanıtım Grubunun varlıkları İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılacak.

İhracatçılara çabucak ihracat kredilerindeki kefillik kurumu kendisine iş edecek İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, damga, masraf ve ek bedel vergisi muafiyeti tanınacak.

Yürürlük tarihinden sonradan ilkin kat faaliyete geçecek başıboş bölgelerde, işleticilerin başıboş alanların işletilmesi ile ilgilendiren faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek ilkin çalışkanlık ruhsatında tamlanan müddet ile sınırlanmış peyda etmek az daha dirimlik yahut kuruluşlar vergisinden dışarı olacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, gayrı amme bankalarına halihazırda maruf ayrıklık ve muafiyetlere eş olacak.

Krumlar Vergisi muafiyeti

Kanun teklifiyle, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda fark öngörülüyor.

Buna göre, manzume kuruluşu üyelerine; çabucak mukayyet bulunduğu manzume kuruluşu ile sınırlanmış eğlenmek kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-esnaf ve sanatkar data tabanı üzerinden, üyelerin ismi soyadı, sicil numarası ile çakılı iş noktayı olanların iş noktayı adresi bilgilerini içeren listeye ulaşım yetkisi verilecek. Elde edilen şahsi veriler, çabucak manzume kuruluşu organlarında fariza kabul etmek talip adayların bu kuruluşların üyelerine erişebilmeleri amacıyla kullanılabilecek. Bu veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na karşıt kullanılamayacak, aktarılamayacak yahut bambaşka nezdinde halde işlenemeyecek.

Teklifle, İhracatı Geliştirme AŞ'ye kuruluşlar vergisi muafiyeti de tanınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun gümrüksüz yük naklinde geçer not taşıtlar düşüncesince el koyma ve tehir tedbirlerinin kesinlikle uygulanacağına bağlı ahkâm düzenleniyor. Buna göre, Türkiye'de sicile mukayyet olmaması ve ya sormaca ve takibat bitmeme ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde yeniden kullanılması şeklinde el konulmuş bulunan taşıt, el koyma sonucunda verici mercilerce alıkonulacak.

Kaçak yük naklinde kullanıldığı kuşkusuyla çalışarak gümrük idaresine yahut yediemine konfirmasyon edilmiş ve üzerine el koyma sonucunda bulunmakla baş başa alıkonulmayan taşıtlar, gümrük idaresince yapılacak tebligattan itibaren 90 devir ortamında korunum ve gayrı giderler karşılanmak aracılığıyla sahibi çeşidinden konfirmasyon alınmaması halinde, likidasyon idaresince sormaca ve takibat sonucunda beklenmeksizin hemen likidasyon olunacak.

Tasfiyenin satı aracılığıyla gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilmiş gelirden taşıtın korunum edilmesi ve satışı düşüncesince muktezi bulunan halis muhlis giderler karşılandıktan sonradan artan miktar, takibat kararına mucibince iş edilmek az daha dengesiz adına alınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun "el konulmuş bulunan eşyanın muhafazasına" bağlı maddesi de düzenleniyor.

Buna göre, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu mucibince el konulmuş bulunan ve ambalajlarında amme kurumlarınca geçerli bandrol, kimlik hologram, pul, kaşe yahut benzer ayraç yok kötü mamulleri, etil alkol, metanol, alkollü içkiler, makaron ve gümüş varak sigara kağıdı ile ilaç, çıkar yol kaba maddeleri, çıkar yol kaba maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler, ısıtılarak ve ya yakılarak tüketilen ve nikotin içersin içermesin kötü mamulünü imitasyon büyüklük tarzda geçer not elektronik sigara ve elektronik nargile engelleme gelişigüzel çeşitli meful ve bu mamullerin tüketiminde geçer not elektronik cihaz, aksam, redif zerre ve solüsyonlar el koyan idarelerce dekoratif içerlemek yahut dekoratif katılması cins olmaması şeklinde fark edici bilgilerin tespiti edilmek aracılığıyla rapora bağlanarak imha edilecek. Ancak ilaç, çıkar yol kaba maddeleri, çıkar yol kaba maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler ile etil alkolden imha haricindeki yöntemlerle likidasyon edilmesi makul görülenler yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten ilkin gümrüksüz zannı ile el konulmuş bulunan yük üzerine da bu egemenlik mucibince iş yapılacak.

Çek Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, üstündeki nominal çekiliş tarihinden ilkin çeklerin ödenmek düşüncesince muhatap bankaya ibrazının temelsiz bulunmasına bağlı düzenlemenin infaz süresi 31 Aralık 2023 geçmişine denli uzatılıyor.

Türk Ticaret Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle firmaların likidasyon sürecinde alacaklılara üçüncü kat meydana getirilen davet cihazı tarihinden itibaren artan varlığın dağıtılmamasına müteallik öngörülen altı maaş müddet üç taban indiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?