Ekonomi

Hububat ve bakliyat sektöründen 9,2 bilyon dolarlık ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, sektörün, ihracatını 2021 senesinde yüzdelik 25,57 artışla 9 bilyon 156 milyon 524 bin dolara ulaştırdığını bildirdi.

Hububat ve bakliyat sektöründen 9,2 bilyon dolarlık ihracat
04-01-2022 13:19
Gaziantep

Altunkaya, icra ettiği mukayyet açıklamada, ihracatçıların Kovid-19 salgını ve buna ilişkin kâmilen mesail dolayısıyla kızgın indinde yılı geride bıraktığını belirtti.

2021 yılı başlangıcında 9 bilyon dolarlık ihracat hedefiyle yola çıktıklarını tabir fail Altunkaya, "Geçtiğimiz sene 9 bilyon 156 milyon 524 bin dolar hububat, bakliyat ihracatı gerçekleşti. 2022 amacımız 11 bilyon dolar yerine belirlendi. 2022, bizler düşüncesince şimdi baş döndürücü çalışmak, üretmek, ihraç geçirmek mecburiyetinde olduğumuz indinde yıl. Ülkemizin gelişmesi, istihdamın artırılması düşüncesince bunu gerçekleştirmek etraflı yurttaşlarımızın kuma görevidir." değerlendirmesinde bulundu.

Salgınla beraberce etraflı iş kollarında bulunduğu kadar ihracatta da kuralların baştan yazıldığını tamlayan Altunkaya, şunları kaydetti:

"Elbette kâmilen indinde salgınla boğuşmak ve esenlik sorunlarının yaşandığı indinde dünyada ihracat yaparak sonuncu tüketiciye iktiran düzeltmek baş döndürücü zor. Bizler bu zorlukları aşıp, evren sofralarına Anadolu'nun çoğalan topraklarında imal edilen dosdoğru ürünlerimizi sunarak iri yardım sağladık. 2022 senesinde bulunan pazarlardaki payımızı atırırken acemi amaç devletlere önem vererek buralarda da kalımlı pazarlar peydahlamak düşüncesince var gücümüzle çalışacağız. Yüksek ilişik kıymetli ürünlerimizle evren pazarlarında gelişigüzel zamanki kadar çelimli olmaya ve sürdürülebilir ihracatla şerait ne olursa olsun okunabilen ihracatımızı hazırlamaya sürdürmek istiyoruz. İhracatta yaşanmış olan sıkıntıların çözümü düşüncesince devletimizin ilişik bakanlıkları ile daim değinme halindeyiz. Başta Orta Doğu devletleri edinmek neredeyse dünyanın etraflı kıtaları bizim düşüncesince ehemmiyetli pazarlardır. 2022 yılının yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yılı olmasını diliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?