Yaşam

Halepli aile,unutulmaya beniz tutmuş sahtekârlık mesleğini memleketlerinde yaşatıyor

Suriye'de namevcut olmaya beniz tutmuş sahtekârlık mesleğine erbap çıkan Halepli Nafo ailesi, terörden temizlenen ilçede atalarından kalıt edindikleri mesleği dünkü nesillere aktarmaya çalışıyor.

Halepli aile,unutulmaya beniz tutmuş sahtekârlık mesleğini memleketlerinde yaşatıyor
16-11-2021 12:06
16-11-2021 12:06
El Bab

Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden temizlenen Bab ilçesindeki el sanatı ustaları, atalarından kalıt edindikleri mesleklerini neşelendirmek düşüncesince şişman meşguliyet veriyor.

İlçede ortak fasıl zamanı sokakların ortak parçası bulunan bakırcılık, ahşap oyma, sedef hastalığı hastalığı kakma ve sahtekârlık denli himmet ve dayanak talip meslekler, bir çok sistem erbabı iç harp dolayısıyla yerinden edilmiş olduğu düşüncesince bulunmayan olma riskiyle huzur karşıya.

"Bu işi fail dü insan kaldık"

Halepli Nafo ailesi de Bab kaymakamlık merkezinde yüzyıllardır sahtekârlık mesleğini yaşatan ailelerin başlangıcında geliyor.

36 yaşındaki Abdo Nafo, babasından öğrendiği mesleğini 14 yaşındaki oğlu Nedim'e öğretiyor. Nedim, okuldan artan çağının şişman ortak tarafını babasının dükkanında tencereleri ve çaydanlık denli mızrap kapları temizleyerek geçiriyor.

AA muhabirine mütekellim Nafo, "Atalarımdan kalma mesleği sürdürüyorum. Bana kalıt bulunan bu mesleği muhabbet ve muhabbetle yapıyorum." dedi.

Nafo, İmkansızlıklara karşın mesleği sürdürdüklerini vurgulayarak "Bakır ve hepsi madenlere prosedür yapıyoruz. En şişman oğlum Nedim'e de öğretiyorum. Hem okula gidiyor bununla birlikte burada bu mesleği öğreniyor. Böylece bu meslek, dünkü nesillere aktarılıyor." niteleyerek konuştu.

Karşılaştıkları zorluklara yer veren Nafo, şunları söyledi:

"Savaş dolayısıyla bir çok ustayı kaybettik. Burada şu an bu işi fail dü insan kaldık. Tüm imkanlarımızla bu mesleği korumaya çalışıyoruz. Yeni nesil, bu mesleği anlamakta engel çekiyor. Kalaycılık insanı yoran ortak meslek. Burası dedemin dedesinin dükkanıydı. İmkansızlıklar yardımıyla satmışlar, demincek kiralayarak ego işletiyorum. Mesleğim dedemlerden bana derece geldi. Eskisi denli ustalar kalmadı, bundan dolayı bu mesleğe cemaat çıkmaya çalışıyoruz. Kendi çocuklarıma ve akrabalarıma mesleğimi öğreteceğim onlar da torunlarına öğretecek."

"Atalarımızdan artan mesleği öğreniyorum"

14 yaşındaki Nedim Nafo, Şubat 2017'de Fırat Kalkanı Harekatı'yla yıldırı örgütü DEAŞ'tan kurtarılan ilçeye döndüklerini söyledi.

Nedim, "14 yaşındayım 8. sınıfta okuyorum gereksiz vakitlerimde okuldan sonraları atalarımızdan artan mesleği öğreniyorum. Babamdan öğreniyorum." niteleyerek mesleğin hepsi inceliklerini bellemek istediğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?