Yaşam

Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat; uyku apnesi görülebilir

Basit müşterek horlamadan, tıkayıcı teneffüs tipine denli başkalık yayınlayan uyku apnesinin kollar düşüncesince ayrımlı sorunlara sebep olabileceğine dikkat çekici Kulak Burun Boğaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, uyarılarda bulundu. Alt ısl

Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat; uyku apnesi görülebilir
01-11-2021 12:08

Fazla kilo, geniz eti, bademcik büyüklüğü, alerjik rinit, beniz ve baş kemiklerindeki bozukluklar ve adale dokusundaki bozulmaların uyku apnesine niçin olabileceğini tamlayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Uyku apnesi yahut uyku bozukluklarının degaje çerçevede izlenebilecek müşterek çor grubu olduğuna aksan işleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bozkurt, meydana getirilen çalışmalara gereğince hastalığın çocuklarda yüzdelik 1-6 oranında görüldüğünü söyledi.

PREMATÜRELERDE DAHA FAZLA RASTLANIYOR

Uyku apnesinin dümdüz müşterek horlama ile endeks verebileceğini dile getiren Opr. Dr. Bozkurt, “Genel kendisine horlama çocuklarda yüzdelik 3 ila yüzdelik 12 oranında görülebilir. Prematürelerde uyku apnesine şimdi müşterek tomar rastlanıyor. Bunun nedeni teneffüs sisteminin hem arama zayıflığı bununla birlikte şimdi ıvır zıvır bulunmasına bağlı. Bu füru ilkin zat gözyaşı gruplarını yakaladıkları zamanlarda riziko azalıyor” ifadelerini kullandı.

ALIŞKANLIK HALİNE GELMİŞ HORLAMAYA DİKKAT

3 ila 6 gözyaşı arasındaki çocuklarda geniz hitit ve bademcik büyümesinden kaynaklı uyku apnesinin şimdi kesif görüldüğünü tamlayan Op. Dr. Ziya Bozkurt, alışkınlık biçimine mevrut horlamaya dikkat edilmesi icap ettiğini belirterek laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Eğer müşterek bebek haftada 3 günden müşterek tomar horluyorsa ve familya bunu ayırt ediyorsa kesinlikle uyku apnesi açısından görmek gerekir. Bunun haricinde uykuda soluk alırken zorlanmalar gine dikkat edilmesi müstelzim müşterek durumdur. Apne, uykuda endamsız kesiksiz teneffüs durmalarıdır. Böyle müşterek halde bebek kesinlikle uyku apnesi açısından değerlendirilmelidir. Eğer müşterek bebek şimdi aşırı oturarak yahut başını ve boynunu geriye atarak uyumayı yeğleme ediyorsa yahut gün zarfında müşterek uyku ıssız var ise uyku apnesi akla gelmelidir.”

YETİŞKİNLERDE DURUM FARKLI

Yetişkinler ile evlatların uyku apnesi durumlarının birbirinden değişik bulunduğunu dile getiren Op. Dr. Bozkurt, “Yetişkinlerde uyku apnesine ilişkin kendisine çöküntü ve duygu problemleri, dizem bozuklukları, koroner atardamar rahatsızlıkları ve hipertansiyon görüyoruz” dedi.

GELİŞİM GERİLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Op. Dr. Ziya Bozkurt, uyku apnesinin çocuklarda eylem geriliğine niçin olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Çocuklarda eylem gerilikleri ve ilkin dikkat dağınıklıkları, buna ilişkin kendisine da meslek başarısında düşmeler gözlenebilir. Özellikle çocuklarda tutum bozuklukları, hiperaktivite kabilinden ahval görülebilir. Toplumda aşırı kesif tanıdık madun ıslatma da uyku apnesine ilişkin olabilir. Yapılan akıbet çalışmalarda içki basıncı ve duygu hesabına başkaca teneffüs rahatsızlıkları hesabına de müşterek kadro tesirleri ortaya çıkmak durumda. Özellikle madun ıslatmaya dikkat eylemek gerekir. Geniz hitit ameliyatları sonra bazısı hallerde madun ıslatmanın düzeldiğini görebiliyoruz. Bu sebepten bu kimse vaziyetleri bulunan hastalarda da kulak koku alma organı geçit muayenesi yapılmasında kâr var.”

TEDAVİ ALTTA YATAN NEDENE GÖRE ŞEKİLLENİR

Uyku apnesinin tedavisinin, sebeplerine ilişkin yapıldığını vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, “Eğer tıkayıcı müşterek faktör var ise geniz hitit ve bademcik ameliyatıyla bu arada uyku apnesi de düzelebilir. Kilo problemse ve bu uyku apnesine faktör oluyorsa bu halde çocuğun kilogram vermesini öneriyoruz. Ara devirde ise uyku apnesinin yarattığı sıkıntıları bitmek düşüncesince artı tazyik verici müşterek cihaz kullanmasını referans ediyoruz. Belli müşterek gövde yığın endeksinin dibine düşmüş olduğu devir uyku apnesi de buna bağlıysa düzelebiliyor. Tamamen nörolojik ve adale hastalıklarıyla ait olduğunda ise buna ilişkin tedavilerin düzenlenmesi gerekebilir. Sonuçta şayet esas faktör ortadan kaldırılabilirse uyku apnesi düzelebiliyor” diyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?