Teknoloji

Geliştirdikleri aparatlarla yüzdelik 98 sakat dostlarını yaşama bağlayan çoluk çocuk TEKNOFEST'te

TEKNOFEST'te yarışan İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden müşterek takım öğrenci, geliştirdikleri foto çekme, inç tahammül ve bap aşırma aparatları ile yüzdelik 98 özürlü dostlarını yaşama bağladı.

Geliştirdikleri aparatlarla yüzdelik 98 sakat dostlarını yaşama bağlayan çoluk çocuk TEKNOFEST'te
24-09-2021 18:08
İstanbul

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi talebesi Efe Bilir (17), Anadolu Ajansı'nın iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te AA muhabirine icra ettiği açıklamada, arkadaşı Yiğit Aliyev ile birlikte, yüzde 98 sakat arkadaşları Şendoğan Ege Katmerci düşüncesince hayata dayanak projesini geliştirdiklerini söyledi.

Katmerci'nin ortak tane parmağını akıntı ettirebildiğini ve onun arzuları doğrultusunda üç aparat yaptıklarını tamlayan Bilir, "Hem okulda öğrendiklerimizle aynı zamanda 3D yazıcıyla neler yapabileceğimizi kararlaştırarak Ege abi düşüncesince aparatlar tasarladık. Bunlardan ilki ortak foto incizap makinesi. Ege abi ortak Solo Türk hayranı, uçakları ve foto çekmeyi aşırı seviyor. Bu hobisini gerçekleştirebilmesi düşüncesince ufki ve amudi açıda dönebilen ortak aparat geliştirdik. Bu aparatın ilişkin bulunduğu ortak buton, Ege abinin aracında bulunuyor. O butona bastığında istediği kabilinden foto çekebiliyor." niteleyerek konuştu.

"Yüzde 98 sakat Ege abimizi yüzdelik 100 yaşama bağladık"

Efe Bilir, foto incizap aparatının birlikte sakat arkadaşları düşüncesince pus tahammül aparatı da geliştirdiklerini aktararak, "Parmak bozmak bizim düşüncesince aşırı girintisiz çıkıntısız olsa da Ege abi düşüncesince aşırı şişman ortak şey. Çünkü sınavlarda kağıdı, kalemi düşüyor yahut silmesi müstelzim ortak sahra oluyor. Öğretmene seslenmesi dostlarının dikkatini dağıtmasına etmen olabiliyor. Onun bu ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince geliştirdiğimiz pus tahammül aparatıyla Ege abi, önündeki butona basarak ferah ferah pus kaldırabiliyor." ifadelerini kullandı.

Arkadaşları düşüncesince geliştirdikleri ortak başka aparatın ise bap araklama aparatı bulunduğunu özetleyen Bilir, şunları kaydetti:

"Ege abi, kapıyı aşırmak düşüncesince gerilerek ve ilerleyerek kapıya vuruyordu. Bunu yaparken de ayağı zedeleniyor, yaralanıyor ve şişiyordu. Bu ihtiyacına müteveccih bap araklama aparatı tasarladık. Ege abi, başka aparatlarda bulunduğu kabilinden önündeki tuşa basarak aracının madun kısmında toprak meydan sistem sebebiyle ferah ferah bap çalabiliyor.

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yerine müdürümüzden elektronik beyin öğretmenimize denli hepsi bizlere dayanak verdi. 3 boyutlu yazar kullanarak geliştirdiğimiz foto çekme, pus tahammül ve bap araklama aparatlarının çalışmasını sağlayıcı yazılımları da kendimiz geliştirdik. Yaptığımız aparatlarla yüzdelik 98 sakat Ege abimizi yüzdelik 100 yaşama bağladık. Geliştirdiğimiz bu aparatların bu bölgede yapılacak çalışmalara kip dokuma edeceğine inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?