Yaşam

'Favipiravir, erken dönemde etkili'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana getirilen çalışmada, koronavirüs tedavisinde makbul 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, ilkin 48 vakit içinde kull

'Favipiravir, erken dönemde etkili'
19-11-2021 12:37
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana getirilen çalışmada, koronavirüs tedavisinde geçer not 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, başta 48 sayaç içinde kullanıldığında etkili bulunduğu kararına ulaştıklarını söyledi. Savaşçı, "Özellikle akciğer tutulumunu, zatürreyi engellediğini belirleme ettik" dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin, 'Favipiravir' ilacının Covid-19 tedavisinde atıl bulunduğunu ortaya koyan emek harcaması gündeme geldi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, 'Favipiravir'in etkinliğine bağlı hastanelerinde de düzentileme yapıldığını söyledi. Savaşçı, "Bizim özlük hastanemizde yaptığımız çalışmada başta 'Favipiravir'i erken dönemde kullanınca etkili sonucunca ulaştık. Virüsün başta tenasül ortak zamanlar önceki 48 saatte kullanılması bu mevzuda önemli. Özellikle akciğerin tutulumunu, zatürreyi engellediğini belirleme ettik. Tabi ki değişik icraat da çıkabilir, atıl olduğuna değgin icraat da çıkabilir. Şu an koronavirüs otama rehberimizde arazi meydan ortak ilaç" diyerek konuştu.

'GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KULLANDIK'

Doç. Dr. Savaşçı, taraf etki kendisine minimum uykuluk enzim yüksekliği yaptığını belirterek, "Gönül ferahlığı ile bugüne denli kullandık. Bundan ahir süreçte bilgi kurulunun sonucu sonucunda bitmeme yazar etmeyeceğimiz üstüne dünkü kararlar çıkabilir tabi. Dünya genelinde şimdi etkili kendisine molnupiravir ilacı keşfedildi. Bu ilacın önceki 5 günde virüsü ağız ağıza ortadan kaldırdığına müteveccih icraat yayımlandı. Bu da etkili ortak çare kendisine gelecek aylarda devletimizde de kullanıma girebilir fakat maliyet kendisine aşırı faziletkâr ortak ilaç. Bu açıdan ehemmiyetli bulunan rahatsızlığı kaptıktan sonradan otama almaktan ziyade, ehemmiyetli bulunan rahatsızlığı kapmamak, bunun düşüncesince de en ehemmiyetli silahımız gelişigüzel devir bulunduğu kabilinden tozlaşma peçe ve aralık kuralları" dedi.

'PANİK VE falsolu ANLAŞILMAYA YOL AÇMASIN'

Doç. Dr. Savaşçı, 'Favipiravir'in etkili bulunmadığı anlamında sonucun ortaya çıkmış bulunduğu çalışmanın ürkü ve hata anlamaya defa açmaması gerektiğine aksan yaparak, "Şu anda rehberde olan, bizim de çare ettiğimiz, kliniklerde yatan hastalarda tercih ettiğimiz ilaç. Yan tesirleri de aşırı bulunmadığı düşüncesince şu an kıstak ferahlığı ile kullanmaya bitmeme edelim fakat Bilim Kurulu'nun dünkü kararları ile kaldırılırsa tığ de bu ilaçtan çekilmiş olacağız. Bizim hastanemizde yaptığımız düzentileme soncunda bu ilaca erken dönemde 48 saatte başlanırsa bu zamanda virüsün üremesini durdurduğu ve hastalığın ilerlemesini durdurduğu anlamında çalışmamamız sonuçlandı" diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?