Teknoloji

Eski çalışanına layıkıyla Facebook hem gençlere hem demokrasiye dokunca veriyor

Facebook'un emektar verim yöneticisi Haugen, firmanın karından vazgeçmemek düşüncesince küçüklere ve gençlere dokunca sağlayan niteliklerini kamuoyundan isteyerek sakladığını ve demokrasiye dokunca verdiğini savundu.

Eski çalışanına layıkıyla Facebook hem gençlere hem demokrasiye dokunca veriyor
05-10-2021 21:24
Washington DC

Kısa müddet evvel iştirak aleyhine ihbarcılık yaparak kamuoyunun önüne çıkan eski Facebook yöneticisi Frances Haugen, firmanın birtakım yöntemleriyle ait yerine Senato Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Alt Komitesinde planlı oturuma katıldı.

Haugen, Facebook'un, yüksek kardan vazgeçmemek için ilkin bebek ve gençlerin basıcı bulunduğu niteliklerini ve bu kesimlere dokunca sağlayan nice uygulamasını isteyerek düzenlemediğini ve mevzuyla ait araştırma neticelerini kamuoyundan sakladığını savundu.

"Bizi birbirimize bağlayan ortak içtimai medyaya, demokrasimize dokunca vermeden, çocuklarımızı tehlikeye atmadan ve evren genelinde budunsal şiddete kere açmadan da ehil olabiliriz." ifadesini kullanan Haugen, Facebook'un nice tercihiyle hem ABD'de bununla birlikte evren genelinde demokrasiye dokunca verdiğini ve ayrımcılığı körüklediğini ati sürdü.

"Facebook'un regüle edilmesi düşüncesince Kongrenin harekete geçmesi lazım. Şirket, karını amme güvenliğine yeğleme ediyor." diyen Haugen, Kongrenin etap atmaması şeklinde içtimai iletişim araçları şirketlerinin, vebal almadan elden efdal karlar elde etmeye bitmeme edeceklerini dile getirdi.

Şirketin bebek ve gençlere müteveccih nice düzenlemesinin ne üzere sonuçlarının olduğuna bağlı incelemelerin kamuoyuna açıklanması icap ettiğini de kail Haugen, ABD yasalarına gereğince bahis konusu firmaların "içeriklerden mesul tutulmamasının" da bu firmaları sorumsuzluğa ittiğini belirtti.

Haugen, Facebook raporlarını sızdırmıştı

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile bire ortak üniversiteden izinli bulunan data bilimcisi 37 yaşındaki Haugen, CBS kanalında gösterilen "60 Dakika" programında, firmanın özlük iç raporlarını Wall Street Journal'a ve federal birimlere kendisinin sızdırdığını açıklamıştı.

Facebook'un iç araştırmalarının, nefreti ve hata bilgiyi elbette büyüttüğünü gösterdiğini tamlayan Haugen, güzeşte sene Joe Biden'ın reis bey seçilmesinden sonradan firmanın hata bilgelik yayımı ve mümkün ayaklanmaları engel olmak düşüncesince münfail önlemleri kapattığını ve bunun da 6 Ocak'taki Kongre baskınına katkıda bulunduğunu tez etmişti.

Haugen, Facebook'un 2019'dan buyana çalışmış bulunduğu ait "sivil bütünlük" birimini 3 Kasım 2020 seçimlerinden sonradan dağıtmasının peşi sıra firmaya güveninin kalmadığını ve işinden ayrıldığını kaydederek, "Facebook, gine gene gösterdi ki kar etmeyi güvenliğe yeğleme ediyor." niteleyerek konuşmuştu.

Facebook yukarı yöneticisi Nick Clegg ise, Haugen'in iddialarının "yanıltıcı" bulunduğunu öne sürerek eldeki kanıtların, Facebook'un yahut elan umumi yerine içtimai medyanın, kutuplaşmanın esas sebebi bulunduğu fikrini desteklemediğini savunmuştu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ilkgüz kocaoğlan ortasında yayımladığı haberde, Facebook ürünleri ile bebek ve gençlerin şuur sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran birtakım belgeleri halkoyu ile paylaşmış, Facebook'un iştirak içerisinden sızan raporlardaki bulgular tartışmalara sebep olmuştu.

FactSet analistlerine göre, 2018'de 56 bilyon dolar geliri bulunan Facebook'un, bu sene hasılatını 119 bilyon dolara çıkardığı, gene 2018'de 375 bilyon dolar bulunan firmanın etraf değerinin bu sene tahminî 1 trilyon dolara yükseldiği kaydediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?