Politika

Erdoğan: FETÖ'yle mücadelede Çadlı kardeşlerimizin desteğini unutmamız mümkün değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'FETÖ'ye için mücadelede Çadlı kardeşlerimizin desteğini unutmamız mümkün değildir. Emcemine'deki FETÖ iltisaklı okulların 2017'de Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine müteşekkiriz. Terör örgütleri ve silahlı aykırı gruplarla senk

Erdoğan: FETÖ'yle mücadelede Çadlı kardeşlerimizin desteğini unutmamız mümkün değil
27-10-2021 21:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "FETÖ'ye gönül rahatlığı mücadelede Çadlı kardeşlerimizin desteğini unutmamız mümkün değildir. Emcemine'deki FETÖ iltisaklı okulların 2017'de Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine müteşekkiriz. Terör örgütleri ve silahlı rağmen gruplarla eş anlı mücadele yürüteç Çad ile askeri, defans ve asayiş alanlarındaki iş birliğimizi de geliştirmeye hazırız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno ile yanı sıra ve heyetler arası görüşmesinin arkası sıra imza töreni ve kuma matbuat toplantısında müşterek araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Çad arasındaki ilişkileri değme boyutta elbette şimdi ileriye taşıyabileceklerine müteallik düşünüm alışverişinde bulunduklarını belirtti.

'HEDEFİMİZ TİCARET HACMİNİ 500 MİLYON DOLARA ULAŞTIRMAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, intikal çağında Türkiye yerine Çad'a değme muhtelif desteği vermeye müheyya olduklarını belirterek "Çad Cumhuriyeti eş bulunduğu şişman potansiyele sahasında ehemmiyetli müşterek role sahiptir. Bugün imzalanan anlaşmalarla ilişkilerimizi şimdi doğacak seviyeye taşımak, Çad’ı ülkemizin Afrika'da önde mevrut ortakları ortada kullanmak istiyoruz. Geçen yıl tecim hacmimiz belirlediğimiz gayesi aşarak yüzdelik 47 artışla 112 milyon dolara ulaşmıştır. Sahip olduğumuz potansiyeli dikkate alarak ticari ilişkilerimizi derinleştirmeyi ve çeşitlendirmeyi dilek ediyoruz. Yeni gayemiz tecim hacmimizi, 200 milyon dolar seviyesine taşımak, ikinci evrede bunu 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Ticari iktisadi ilişkilerimizi bütüncül, kapsayıcı, çapraz hürmet ve kazan-kazan anlayışına yaslanan müşterek yaklaşımla geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

'FETÖ'YLE MÜCADELEDE ÇADLI KARDEŞLERİMİZİN DESTEĞİNİ UNUTMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

Erdoğan, 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde İstanbul'da 3'üncü Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'nin yürütme edileceğini belirterek, "Değerli kardeşimi de zirvede aramızda kullanmak istiyoruz. Çad'la iş birliğimizi değme bölgede şimdi ileriye taşımaya kararlıyız. Bu açıdan yetişek faaliyetleri ile Türkiye Maarif Vakfı, kalkınma projeleri ve yardımlarıyla TİKA, derneşik uçuşlarıyla Türk Hava Yolları ve taharri memuru polis maşer kuruluşlarımız dü iklim ilişkilerine ehemmiyetli katkılarda bulunuyor. Çad- Türk hukuk Külliyesi'ndeki Tarım Okulu'nun yapımı bitti. İki iklim arasındaki dostluğun müşterek nişanesi yerine müşterek an önceki bu külliyeyi Emcemine'ye vermek istiyoruz. FETÖ'ye gönül rahatlığı mücadelede Çadlı kardeşlerimizin desteğini unutmamız mümkün değildir. Emcemine'deki FETÖ iltisaklı okulların 2017'de Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine müteşekkiriz. Terör örgütleri ve silahlı rağmen gruplarla eş anlı mücadele yürüteç Çad ile askeri, defans ve asayiş alanlarındaki iş birliğimizi de geliştirmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

ITNO: TERÖRİZMİN SAHİL BÖLGESİNDE BİZE YAŞATTIĞI ZORLUKLARI ELE ALDIK

Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a misafirperverliği ve yunak karşılaması düşüncesince teşekkürname etti. Itno, Çad ve Türkiye'nin zamanı ilişkilere eş bulunan devletler bulunduğunu belirterek, "500 salname ilişkilerimiz mevcut. Birçok imza atmış olduğumuz geçim ve uzlaşma zaptı ve tören düzeni vardır. Çeşitli alanları ilgilendirmektedir. Enerji alanı, ast yapı, defans alanı, asayiş konuları, ilmî araştırmalar, yetişek konular, ilk gencelme spor, iletişim araçları ve amma velakin üniversiteler arasındaki bilimsel niteliği bulunan iş birliği, saydığım en asliye teşrikimesai alanları. İş birliğimizi arsıulusal şirketler gözetiminde ele aldık. Sudan ve Libya'daki gidişat ve terörizmin kıyı sahasında bizlere yaşattığı zorlukları ele aldık. Çad'daki intikal periyodunu konuştuk" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?