Dünya

Donbas'ta Müslümanlar alanda barışın bilgili olmasını rüya ediyor

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki Konstantinivka şehrindeki Müslümanlar, alanda barışın bilge olmasını dilek ediyor.

Donbas'ta Müslümanlar alanda barışın bilgili olmasını rüya ediyor
30-01-2022 13:21
Konstantinivka

Konstantinivka, 2014'te ortak müddet Rusya yanlısı ayrılıkçıların eline geçse de akabinde Ukrayna ordusu kentte gene kontrolü sağladı.

Bölgede canlı Müslümanlar, AA muhabirlerine, Rusya-Ukrayna krizini değerlendirdi.

Sonradan İslam'ı seçen Vitaliy Aleksandroviç Koritskiy, alanda birbirlerine ilişkin ortak Müslüman grubu olduklarını belirterek, cuma ve iftarda kalın pıtrak toplandıklarını söyledi.

2014'te başlamış bulunan çatışmaların bölgenin ekonomisini ve iş halini çirkin etkilediğini tabir fail Koritskiy, barışın sağlanmasını ve herhangi ortak şeyin emektar durumuna dönmesini diledi.

Koritskiy, bundan böyle ayrılıkçıların kontrolündeki yerlere gidemediklerini vurgulayarak, "Eskisi kadar alanda rahat cereyan edebilmeyi ve bölgenin ekonomisinin iyileşmesini dilek ediyoruz." dedi.

"Biz barışı ve iyiliği severiz"

30 seneden fazladır Ukrayna'da canlı ve aslen Azerbaycanlı bulunan Avaz Şiraliyev, cemaatlerinin değişik milletlerden oluştuğunu aktararak, akıbet 10 senede cemaatin sayısının da artığına dikkati çekti.

Şiraliyev, Ukrayna'da Müslümanlar kendisine yaşamlarından mutlu olduklarının altını çizerek, evcil halkla da baş döndürücü dobra ilişkileri bulunduğuna ayraç etti.

2014'te başlamış bulunan çatışmaların kentin ekonomisini çirkin etkilediğine dikkati çekici Şiraliyev, "Siyasi durum, lüzum istemez her insanın dünyasına ehemmiyetli seviyede ağırlık ediyor. Evvela ekonomik kendisine iş ve tutum açısından, şahısların hayat seviyesi açısından, savaştan sonraları olanaklar zayıfladı." ifadelerini kullandı.

Aslen Dağıstanlı bulunan ve tahminî 50 yıldır Ukrayna'da canlı Tayyip Abdullah İsayeviç ise semt halkıyla dobra komşuluk ilişkileri olduğunu söyledi.

Çatışmaların başlamasından sonraları Donetsk'te canlı bazısı Müslümanların Ukrayna kontrolündeki yerlere döndüğünü tamlayan İsayeviç, şunları kaydetti:

"Bence herhangi ortak alışılagelen insanoğlu herhangi ortak devir sulh ister, başta tığ Müslümanlar elhamdülillah. Bizim yıldırıcı olduğumuzu düşünüyorlar fakat bizim ki olduğumuzu baş döndürücü dobra biliyorlar, tığ barışı ve iyiliği severiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?