Yaşam

Doğayla iç içe alışverişin adresi: Zeyve Pazarı

Karaman'ın Ermenek ilçesinde yüzyıllık çınarları, önemsiz şelaleleri ve deresiyle ünlenen Zeyve Pazarı, alışverişe gelenler ile huy ve ışık tutkunlarını ağırlıyor.

Doğayla iç içe alışverişin adresi: Zeyve Pazarı
08-11-2021 11:44
Karaman

İlçeye ilişkin Yaylapazarı köyü sınırları içinde toprak meydan pazar yeri, yeşil örtünün içerisine mahfi ortak doğa harikası kendisine ziyaretçilerin beğenisini çekiyor.

Onlarca tescilli abide çınarların bulunmuş olduğu mesire alanında, pınarlardan oluşan Zeyve Çayı, edebiyat gelenlere serinleme olanağı sunuyor.

Hafta sonları kurulan pazarda, semt halkı ürettikleri tabii ürünleri satıyor.

Bölge; fırın, aşçı ve çay bahçeleriyle mevzi illerden doğaseverler ve foto tutkunlarını ağırlıyor.

Asırlardır kurulduğu tamlanan Zeyve Pazarı'na gelenler, doğayla iç içe alım satım olanağı buluyor.

Alışverişe gelenler uzvi mahsulat bulabiliyor

Köy muhtarı Emin Ünlü, AA muhabirine, Zeyve Pazarı'nın cuma namazı akşamından kurulduğunu söyledi.

Kurulan pazarın hafta sonları alışverişe bariz bulunduğunu anlatım fail Ünlü, "Anamur, Alanya ve Mersin'den esnaf ve ziyaretçilerimiz gelir. İnsanlarımız şahıs bahçesinde ürettiği sebze, meyve, dağlardan topladığı; sumak, melengiç ve kepez çayının birlikte şahıs bitirdikleri pekmez, döşenmemiş üzüm, domates kurusu kadar ürünleri bu pazarda satıp eş ekonomisine ulama sağlıyor." sanarak konuştu.

Hafta sonu 7-8 bin ad geliyor

Zeyve Pazarı mesire alanının, tabii sit sahası bulunduğunu tamlayan Ünlü, şunları kaydetti:

"Burada 700-800 salname onlarca tescilli çınar ağacı var. Her yandan şırıl şırıl su akar. İnsanların edebiyat gelebileceği bölgedeki nadir yerlerden biri. Yazın serin, kışın da kar yağmadığı düşüncesince ılımandır. Yaz şita gelinebilecek ortak yer. Cumartesi ve pazar günleri 7-8 bin ad görüşme ediyor. Otoparkımız, pazarımız, kişilerin gereksinimlerini karşılayabileceği restoranlar var. Konaklama düşüncesince bungalov evlere de derin istem var."

Pazarın 40 salname esnafı Zihni İnan da Anamur'dan geldiğini belirterek, "Atalarımız yaylada bitirdikleri bıçak, orak, nacak kadar aletleri eşeklerle getirip burada satıyorlarmış. Şimdi vasıtalar çıktı, yöntemler açıldı. Bizler de bu geleneği sürdürerek yaptığımız ürünleri burada satıyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?